Home > Πρώτο Θέμα > Η διαχείριση του πένθους από τα παιδιά και η ψυχική υγεία ατόμων της Τρίτης Ηλικίας Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κυρίες Θ. Κοτσαμπασίδου και Χρ. Μαργαριτοπούλου

Η διαχείριση του πένθους από τα παιδιά και η ψυχική υγεία ατόμων της Τρίτης Ηλικίας Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κυρίες Θ. Κοτσαμπασίδου και Χρ. Μαργαριτοπούλου

1η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας στη Δράμα

Η διαχείριση του πένθους από

τα παιδιά και η ψυχική

υγεία ατόμων της Τρίτης Ηλικίας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κυρίες Θ. Κοτσαμπασίδου και Χρ. Μαργαριτοπούλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ που απασχολούν το πλατύ κοινό, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας μια ενδιαφέρουσα ημερίδα στο πλαίσιο της 1ης Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας.

Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η ημερίδα, αφορούσαν θέματα όπως: – «Διαχείριση πένθους και παιδί» – «Άγχος και τεχνικές αντιμετώπισης» – Αναγνωρίζοντας τα σημάδια … τρίτη ηλικία και ψυχική  υγεία» και «ο ρόλος της ψυχής στη διαχείριση του καρκίνου».

Κατά το χαιρετισμό του πριν από την έναρξη της ημερίδας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Μωυσιάδης, αναφέρθηκε στο ότι πρόκειται για την 1η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας που γίνεται στη χώρα  και μάλιστα ξεκινάει από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ήδη οι πρώτες εκδηλώσεις στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας ξεκίνησαν με επιτυχία, τόσο από άποψη συμμετοχής, όσο και από άποψη εκδηλώσεων.

Όπως τόνισε, «στη δική μας Περιφέρεια ξεκινάει ένας πολύ σημαντικός θεσμός, αυτός της 1ης Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας, μέσω του οποίου πραγματικά θέλουμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο με στόχο την πρόληψη και κυρίως να βοηθήσουμε στην άρση του στίγματος της ψυχικής υγείας, να βοηθήσουμε τον κόσμο να έχει μια εικόνα όσον αφορά το κομμάτι αυτό, να μπορεί να μιλάει γι’ αυτό που βιώνει. Ξέρουμε πολύ καλά ότι, όσο περισσότερο αργούμε να μιλήσουμε για τα ψυχολογικά μας θα φτάσουμε να αντιμετωπίσουμε διάφορες άλλες προεκτάσεις στην ψυχή και το σώμα μας», είπε ο κ. Μωυσιάδης.

Διαχείριση πένθους και παιδί

Επιλέγοντας ένα από τα σπουδαία θέματα που αναπτύχθηκαν στην ημερίδα, είναι αυτό με τον κεντρικό τίτλο «Διαχείριση πένθους και παιδί». Εισηγήτριες ήταν οι κυρίες Θάλεια Κοτσαμπασίδου, Ψυχολόγος, υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» της ΕΨΥΚΑ, και Ειρήνη Μουρατίδου, Ψυχολόγος από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Προσοτσάνης.

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με την κα. Κοτσαμπασίδου, η οποία σημείωσε ότι «το θέμα επιλέχθηκε λόγω των αναγκών της εποχής εξαιτίας των πανδημίας», συμπληρώνοντας ότι «το κίνητρο ήταν η πανδημία και όλες αυτές οι δύσκολες καταστάσεις που ζήσαμε».

Όπως είπε, «λόγω της πανδημίας, πολλά παιδιά σε όλη τη χώρα, αλλά και στη Δράμα, έχασαν του γονείς τους αλλά και τους κηδεμόνες τους, που είναι γιαγιάδες και παππούδες. Συνολικά 320 παιδιά έχουν χάσει αυτά τα χρόνια από την πανδημία τους ανθρώπους τους, ποσοστό αρκετά μεγάλο».

Αναφερόμενη στο θέμα της διαχείρισης του πένθους από τα παιδιά, τόνισε ότι «συζητάμε για τα στάδια του πένθους και είναι ίδια και για τους ενήλικες και για τα παιδιά, το πώς βιώνει ένα παιδί το πένθος και ποιες είναι οι διαφορές που  υπάρχουν ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικες, αλλά και το πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά το πένθος ανάλογα με την ηλικία τους».

Όπως επεσήμανε πάντως η ίδια, «ο χρυσός κανόνας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση στο παιδί με έναν απλό τρόπο από κάποιον που μπορεί να κάνει αυτή την ενημέρωση».

Όπως εξηγεί η ίδια στον «Π.Τ.», «για ένα παιδί ή ένα έφηβο, ο θάνατος και η απειλητική για τη ζωή αρρώστια, είναι γεγονότα που επηρεάζουν βαθιά τη ζωή του. Ο πόνος που τέτοια γεγονότα προκαλούν στα παιδιά, είναι δυστυχώς αναπόφευκτος. Όμως, με την κατάλληλη στήριξη, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να νιώσουν ανακούφιση, να μάθουν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αυτές τις εμπειρίες και να τις εντάσσουν στην ιστορία της ζωής τους.

Τις στιγμές όπου τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τον πόνο της απώλειας ή της αρρώστιας, έχουν ανάγκη να εκφράσουν τις σκέψεις, τις απορίες και τα συναισθήματά τους και να νιώσουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι τα καταλαβαίνουν και τα στηρίζουν. Κάθε παιδί όμως είναι ξεχωριστό και έχει ιδιαίτερες ανάγκες. Έτσι, όταν η στήριξη που του παρέχεται είναι προσαρμοσμένη στις εξατομικευμένες του ανάγκες, διευκολύνεται η φυσιολογική του εξέλιξη και προσαρμογή του στις όποιες προκλήσεις, ενώ παράλληλα προλαμβάνονται δυσκολίες προσαρμογής».

Ψυχική Υγεία και Τρίτη Ηλικία

Για τα ζητήματα ψυχικής υγείας της Τρίτης Ηλικίας, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο»  η κα. Χρυσή Μαργαριτοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός στην Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Δράμας.

Όπως σημείωσε αρχικά, «εστιάζουμε περισσότερο σ’ αυτούς τους προστατευτικούς παράγοντες που μπορούν  να δράσουν προληπτικά για την Τρίτη Ηλικία και την Ψυχική Υγεία», ενώ στην ερώτηση για το ποια είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους αυτούς, εξήγησε:

«Δουλεύοντας με τις ανάλογες ομάδες και την Τρίτη Ηλικία αρκετά χρόνια, διαπιστώνω ότι οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν περισσότερο τη μοναξιά, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απομόνωση και αυτό συντελεί πολύ αρνητικά για την ψυχική τους υγεία.

Αυτό που εμείς υποστηρίζουμε, μια καλή δικτύωση, υποστήριξη από το κοινωνικό δίκτυο, είτε από δομές είτε από ανθρώπους που είναι στο άμεσο περιβάλλον του ηλικιωμένου για να έχει την ανάλογη υποστήριξη».

Ερωτώμενη από  ποιες ηλικίες ξεκινούν τα προβλήματα αυτά, η κα. Μαργαριτοπούλου σημειώνει: «Είναι σύνοδα τα προβλήματα. Εμείς εστιάζουμε και στα σωματικά και στα ψυχολογικά και δρουν αυτά  αντίστροφα. Και σωματοψυχικά και ψυχοσωματικά. Οπότε, με μια καλή πρόληψη από την – ουσιαστικά ύστερη ενήλικη ζωή, δεν περιμένουμε να φτάσουμε στα βαθιά γεράματα. Από πριν δρούμε προληπτικά και επιλέγουμε αυτούς τους παράγοντες ώστε να μην φτάσουμε σε σοβαρές παθήσεις τύπου Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές οι οποίες ουσιαστικά απειλούν περισσότερο τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας».

Στην ερώτηση για το αν τα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα διαβιούν εντός οικογενειών είναι μοναχικά εξηγεί: «Σαφώς και τα προβλήματα είναι πιο σοβαρά στα μοναχικά άτομα και τα οποία έχουν οικονομική δυσχέρεια. Εκεί πρέπει να εστιάσει και το κράτος πρόνοιας, αλλά και αυτά που δεν έχουν υποστηρικτικό δίκτυο. Εκεί ερχόμαστε εμείς, η Κοινωνική Πρόνοια, υπηρεσίες και δομές σαφώς και υπάρχει ανεπάρκεια, πρέπει να γίνουν μονάδες ψυχικής υγείας, μονάδες ψυχικής φροντίδας ηλικιωμένων, δομές κατ’ οίκων για υποστήριξη τέτοιων ατόμων που ζουν σε απομακρυσμένα χωριά και δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες και σαφώς χρειάζεται να γίνει προσπάθεια και προς αυτή την κατεύθυνση».

Ερωτώμενη τέλος για το ζήτημα των δομών στην περιοχή της Δράμας σημειώνει:

«Ευτυχώς, οι δομές στο Βοήθεια στο Σπίτι, το Κατ’ Οίκον ΕΨΥΚΑ είναι δυο πολύ καλές υπηρεσίες που παρέχουν ουσιαστική φροντίδα. Βέβαια, καθώς τα περιστατικά αυξάνονται και οι ανάγκες τους, είναι πολύ δύσκολο να επαρκούν μόνο αυτές οι δύο δομές, ή μόνο αυτοί οι εργαζόμενοι. Σαφώς και πρέπει δημιουργηθούν δομές. Δηλαδή, οι δομές ψυχικής υγείας ή ψυχιατρική κλινική, θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Σκεφτείτε ότι στο Νομό Δράμας, υπάρχει μόνο ένας ψυχίατρος για ολόκληρο νομό».