Home > νέα > Η Δράμα ανάμεσα σε δύο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, τους Φιλίππους και τον Τύμβο Καστά Αμφίπολης  Ανάγκη ανάδειξης δραστηριοτήτων ώστε η Δράμα να βοηθήσει την τουριστική της ανάπτυξη

Η Δράμα ανάμεσα σε δύο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, τους Φιλίππους και τον Τύμβο Καστά Αμφίπολης  Ανάγκη ανάδειξης δραστηριοτήτων ώστε η Δράμα να βοηθήσει την τουριστική της ανάπτυξη

Η Δράμα ανάμεσα σε δύο σημαντικούς

αρχαιολογικούς χώρους, τους Φιλίππους

και τον Τύμβο Καστά Αμφίπολης

 Ανάγκη ανάδειξης δραστηριοτήτων ώστε η Δράμα να βοηθήσει την τουριστική της ανάπτυξη

 

 

ΕΝΑ ΑΠΟ τα σημαντικότερα ζητήματα που προσπαθεί σήμερα να αναδείξει η Δράμα, είναι η τουριστική ανάπτυξή της, μέσα από διάφορες μορφές. Μια απ’ αυτές τις μορφές, είναι και η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, μέσα από διάφορα προγράμματα.

Όπως για παράδειγμα η πρόσφατη επίσκεψη τον Ιανουάριου ομάδας δημοσιογράφων για τουριστικά περιοδικά, οι οποίοι συνδύασαν μια διαδρομή ανάμεσα στους Φιλίππους και χωριών της Δράμας.

Η Δράμα, είναι μια περιοχή η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σημαντικούς αρχαιολογικούς πόλους: την Αμφίπολη με τον Τύμβο Καστά που τα τελευταία χρόνια αποκτάει ολοένα και περισσότερη δυναμικότητα, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ο οποίος είναι ενταγμένος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Για την Ευρώπη, φυσικά και την Ελλάδα και τη Δράμα, η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί από τους πλέον πολύτιμος πόρους στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, του τουρισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για την εποχή μας, ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα ανάπτυξης ενός τόπου, είναι και ο τουρισμός. Αυτό επιδιώκει και προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επιτύχει η Δράμα. Και ο τουρισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την παροχή πρόσβασης σ’ αυτήν. Ο τουρισμός αποφέρει χρήματα και θέσεις εργασίας στις πόλεις και τις περιφέρειες, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει την καθημερινή ζωή των κατοίκων, καθώς και τον πολιτισμό και την κληρονομιά της περιοχής.

Τύμβος Καστά και αρχαία Εγνατία οδός

Δύο σημεία μεταξύ άλλων που η Δράμα θα πρέπει να μπορέσει πλέον να εκμεταλλευτεί, είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, αλλά και ο νέος αρχαιολογικός χώρος του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και αναδεικνύεται. Και η Δράμα βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο τόσο σημαντικούς πόλους και σίγουρα μπορεί να παίξει το δικό της ρόλο και να εκμεταλλευτεί αυτές τις αποστάσεις.

Η Δράμα, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Αμφίπολη και τον Τύμβο Καστά απ’ ότι η πόλη των Σερρών, όπως το ίδιο και από τους Φιλίππους. Άλλωστε, είναι σημαντικό να προσθέσουμε εδώ, ότι η ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια με το περίφημο Πάρκο των Φιλίππων από τους «Οψόμεθα εις Φιλίππους», αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη Δράμα και όλη την περιοχή της.

Σημαντικό σημείο αποτελεί η ύπαρξη τμημάτων της αρχαίας Εγνατίας οδού στον κάμπο του Καλαμπακίου, μοναδικά και επιβεβαιωμένα σε όλη την Ελλάδα, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, ετοιμάζεται να αναζητήσει και νέα τμήματα της αρχαίας Εγνατίας μέσα από διάφορα προγράμματα.

Ο νέος αρχαιολογικός χώρος που τελευταία έχει αρχίσει να αναδεικνύεται, είναι ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη. Μια περιοχή η οποία έχει να αναδείξει σημαντικά ιστορικά στοιχεία, καθώς, κατά το ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα που άνοιξε, δέχθηκε περισσότερους από πέντε χιλιάδες επισκέπτες, σε οργανωμένες ομάδες και μεμονωμένα άτομα.

Ήδη στον Τύμβο Καστά, έχουν ξεκινήσει έργα ανάδειξης και προβολής, ενώ όπως προ ημερών δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού κα. Μενδώνη σε μια αυτοψία που έκανε στα έργα, ο χώρος αναμένεται να γίνει πλήρως επισκέψιμος το 2027-2028.

Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

Όσον αφορά τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα αναστηλώθηκε η Βασιλική Β’, ο επιβλητικός παλαιοχριστιανικός ναός που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, ένα από τα πιο λαμπρά οικοδομήματα, τα ερείπια του οποίου δέσποζαν για αιώνες στη φημισμένη πόλη που ίδρυσε ο βασιλιάς Φίλιππος, έχει πλέον αναστηλωθεί και το τελικό αποτέλεσμα προκαλεί θαυμασμό.

Φορέας υλοποίησης του αναστηλωτικού έργου της Βασιλικής Β’ είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού και εκτελέστηκε με επιτυχία

Με την ολοκλήρωση των έργων στη δυτική πλευρά του ναού, ο επισκέπτης μπορεί πλέον να δει πώς ήταν η είσοδος του ναού με τον νάρθηκα, ενώ σε μεγάλο βαθμό αντιλαμβάνεται το μέγεθος του οικοδομήματος, την ομορφιά και τη μεγαλοπρέπειά του. Την ίδια στιγμή, οι παρεμβάσεις που έγιναν εξασφάλισαν τη στατικότατα του μνημείου από μελλοντικές καταστροφές καθώς τμήματα του διασωθέντος οικοδομήματος παρουσίαζαν προβλήματα φθοράς.

Για τις ανάγκες, μάλιστα, αυτής της ιδιότυπης αναστήλωσης χρησιμοποιήθηκαν υλικά που συνάδουν απόλυτα με το μνημείο ώστε να μην υπάρχει αλλοίωση της συνολικής εικόνας του. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιήθηκαν μαρμάρινοι λίθοι από παλιά λατομεία των Φιλίππων.