Home > Πρώτο Θέμα > Η Δράμα τίμησε τον Δραμινό Μάριο Γιαννάκου που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου

Η Δράμα τίμησε τον Δραμινό Μάριο Γιαννάκου που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου

Η Δράμα τίμησε τον Δραμινό

Μάριο Γιαννάκου που

κατέκτησε την κορυφή του κόσμου

► Γιαννάκου: «Κάθε προσπάθεια έχει το δικό της τίμημα και αν με ρωτάτε, θα το ξανάκανα»

► Παπαεμμανουήλ: «…ως ελάχιστη ανταπόδοση στα όσα έχει προσφέρει θέλουμε να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΟ τεράστιο κατόρθωμά του, να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου το Έβερεστ, στα 8.848 μέτρα, τιμήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Ιουνίου, ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου.

Μετά από μια τεράστια προσπάθεια δύο περίπου μηνών, στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ο Μάριος Γιαννάκου, έγινε ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα Έλληνες και ο μοναδικός Δραμινός, που κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, το Έβερεστ.

Όλο αυτό το διάστημα των δύο μηνών κατά τη διάρκεια της ανάβασης, ο «Π.Τ.» παρακολουθούσε καθημερινά τα γεγονότα και δημοσίευε σχετικά.  Ο Μάριος Γιαννάκου, ήταν ο μοναδικός Έλληνας μιας διεθνούς αποστολής με την ονομασία «Eco Everest Expedition 2023», με στόχο να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα στα τέλη Μαΐου.

Στο πλαίσιο του μεγάλου αυτού κατορθώματος, η αντιπεριφέρεια και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, τίμησαν τον Μάριο σε μια λιτή τελετή που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε επίσης ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Χαραλαμπίδης, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δράμας κ. Χουρτερούδης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα. Παπαδοπούλου, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ κ. Μυστακίδης και δημοτικός σύμβουλος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μελισσινός, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας, «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», το Δ.Σ. του Συλλόγου LIONS Δράμας, οι γονείς και τα αδέρφια του Μάριου Γιαννάκου και άλλοι.

Μετά από σύντομους χαιρετισμούς, ο κ. Παπαεμμανουήλ αναφέρθηκε σε αναρτήσεις του Δραμινού αθλητή στο διαδικτυακό του προφίλ την ώρα του εγχειρήματος, ενώ τέλος ο ίδιος εξιστόρησε τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δίμηνης ανάβασης. Να σημειωθεί επίσης, ότι, θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Δραμινό αθλητή τα μέλη του  Συλλόγου Scooter Club Dramas SYM στα σκαλιά του Διοικητηρίου.

Παπαεμμανουήλ: Ένας πρεσβευτής της Δράμας

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης πριν από την εκδήλωση, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε: «Όπως στην αρχαία Ελλάδα για να υποδεχθούν τους μεγάλους αθλητές γκρέμιζαν τα τείχη, θέλουμε εμείς εδώ να σου δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε και τιμούμε την πράξη σου και θέλουμε άνθρωποι σαν κι εσένα, να είναι πρότυπα για τα παιδιά μας. Όλοι ξέρουμε ότι ο Μάριος Γιαννάκου ξεκίνησε κάπως αλλιώς τη ζωή του. Και ως ελάχιστη ανταπόδοση στα όσα έχει προσφέρει θέλουμε να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Όπως τόνισε μάλιστα απευθυνόμενος στον ίδιο, «για εμάς είσαι ένας πρεσβευτής και της Δράμας και της Περιφέρειάς μας και θα θέλαμε να έχουμε τη διαβεβαίωση ότι και στο μέλλον θα κάνεις αυτό που κάνεις».

Γιαννάκου: Τιμή να βραβεύομαι στον τόπο που μεγάλωσα

Στις δηλώσεις του ο κ. Γιαννάκου, σημείωσε: «Είναι τιμή μου να βραβεύομαι στον τόπο που μεγάλωσα και πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Νιώθω πάρα πολύ περήφανος που κατάγομαι από την πόλη της Δράμας και συγκεκριμένα από τους Πύργους, στην περιοχή του Φαλακρού. Δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι λιγότερο από το να προσπαθήσω να τιμήσω την πόλη από την οποία προέρχομαι και να σηκώσω την ελληνική σημαία στο ψηλότερο σημείο της Γης. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια» τόνισε και ευχαρίστησε τον κ. Παπαεμμανουήλ.

Ένας νέος κύκλος

Ερωτώμενος από πότε ασχολείται με τον αθλητισμό μεγάλων αποστάσεων, είπε: «Ασχολούμαι τα τελευταία δέκα χρόνια με μεγάλες αποστάσεις, σε αγώνες πάνω από 80 χιλιόμετρα και πέρυσι έκανα ένα μεγάλο βήμα, να μεταπηδήσω από τις υπεραποστάσεις σε κάτι πολύ διαφορετικό, όπως είναι οι αναβάσεις μεγάλου υψομέτρου. Επομένως για μένα ήταν ένα στοίχημα φέτος, για να δω αν μπορώ να τα καταφέρω σε κάτι πολύ διαφορετικό».

Αναφορικά με τις συμμετοχές του, τόνισε ότι έχει συμμετάσχει σε αρκετούς αγώνες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό «αλλά και σε ποιο απομονωμένα και δυσπρόσιτα μέρη της Γης. Ένας πολύ δύσκολος αγώνας ήταν ο περσινός, των 500 χιλιομέτρων στην Αρκτική, όπως και οι αγώνες στην έρημο και την ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής. Οπότε έτσι έκλεισα ένα μεγάλο κύκλο με τις υπεραποστάσεις και μεταπήδησα στην ορειβασία μεγάλων υψομέτρων».

Το κίνητρο να παρακινούμε άλλους ανθρώπους

Ερωτώμενος σχετικά με το ποιο είναι το κίνητρο που τον ωθεί να κάνει αυτούς τους μεγάλους αγώνες, ο κ. Γιαννάκου σημείωσε: «Το κίνητρο είναι η διαρκής εξέλιξη, να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι και να προσπαθούμε, γιατί στη ζωή δεν χαρίζεται τίποτα. Αυτό έχω μάθει τα δέκα χρόνια που ασχολούμαι μ’ αυτό».

Όσον αφορά το κίνητρο, τόνισε: «Το κίνητρο είναι να παρακινούμε άλλους ανθρώπους να κάνουν τη δική τους προσπάθεια. Όπως εγώ εμπνεύστηκα από κάποιους, ελπίζω να γίνω κι εγώ ένα κομμάτι στη ζωή κάποιου να κάνει τη δική του προσπάθεια».

Εγχείρηση και ένα κομμένο δάκτυλο…

Ερωτώμενος αν αυτή την ώρα σχεδιάζει τον επόμενο αγώνα, ο Μάριος Γιαννάκου απάντησε: «Αυτή την ώρα δεν έχω κάτι στο μυαλό μου γιατί έπαθα σοβαρά κρυοπαγήματα και σε ένα μήνα θα κάνω επέμβαση για να ακρωτηριάσω το ένα δάκτυλο. Οπότε αυτό έχει μια διαδικασία αποκατάστασης. Έτσι, ο επόμενος στόχος μου είναι πώς θα κάνω καλή αποκατάσταση μετά τον ακρωτηριασμό».

Σημείωσε πάντως εδώ χαρακτηριστικά, ότι, «κάθε προσπάθεια έχει το δικό της τίμημα και αν με ρωτάτε, θα το ξανάκανα. Είναι μικρό το τίμημα το να χάσεις ένα δυο δάκτυλα, μπροστά σ’ αυτό που είχες σαν όνειρο ζωής. Οπότε είμαι εδώ, επόμενος στόχος είναι να μπω στο χειρουργείο να κάνω την αποκατάστασή μου και να βάλω τον επόμενο στόχο».