Home > Πρώτο Θέμα >  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας βράβευσε συμπολίτες μας που δώρισαν αντικείμενα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας βράβευσε συμπολίτες μας που δώρισαν αντικείμενα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Είκοσι τρία χρόνια από τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας

βράβευσε συμπολίτες μας που δώρισαν

αντικείμενα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

 Η κα. Πουλιούδη στον «Π.Τ»: «Με την παράδοση αντικειμένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο εμπλουτίζεται η ιστορία και η ταυτότητα του τόπου μας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ πολύ όμορφη τελετή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας,  γιόρτασε τα 23α γενέθλια του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, από την πρώτη ημέρα των εγκαινίων του, στις 12 Δεκεμβρίου 1999. Στο πλαίσιο αυτό, βράβευσε συμπολίτες μας, οι οποίοι κατά καιρούς δώρισαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, διάφορα αντικείμενα που είχαν στην κατοχή τους.

Στα πλαίσια της μικρής αυτής γιορτής, τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Μαρκόπουλου, ερμήνευσε η Μικτή Χορωδία του Δήμου Δράμας.

Σχετικά με την εκδήλωση, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη, η οποία σημείωσε ότι, με τα γενέθλια αυτά, «είναι μια καλή ευκαιρία να τιμήσουμε ορισμένους ανθρώπους που εμπλούτισαν το Μουσείο όλα αυτά τα χρόνια…».

Όπως είπε η κα. Πουλιούδη, «αξίζει να αναφέρουμε την καλή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Θεσσαλονίκης, με την Ομάδα Φιλοτελιστών αλλά και το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, τον Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας και πολλούς ακόμα».

Τόνισε ακόμα η κα. Πουλιούδη, ότι, «ότι όλοι αυτοί εμπλούτισαν μέχρι ενός σημείου τις αποθήκες και την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ μας έδωσαν και ιδέες για περιοδικές εκθέσεις».

Όπως εξηγεί, «με όλο αυτό το υλικό που έχουμε στις αποθήκες μας, μπορούμε να αναδείξουμε την ιστορία και την ταυτότητα του τόπου μας, ενώ σκεπτόμαστε να κάνουμε και μια περιοδική έκθεση, η οποία θα αναφέρεται στα κατά τόπους χωριά για τους ανθρώπους εκείνους που κατάλαβαν ότι, όλα αυτά τα αντικείμενα έχουν αξία. Για τους ανθρώπους που κατάλαβαν ότι δεν είναι μόνο δικά τους αντικείμενα για προσωπικές συλλογές, αλλά όλου του κόσμου».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που συνεχίζουν να δωρίζουν αρχαιολογικά αντικείμενα, η κα. Πουλιούδη απαντάει θετικά: «Ναι, έχουμε. Και μάλιστα προς μίμηση θα τιμηθούν ορισμένοι απ’ αυτούς, ώστε να δώσουμε το έναυσμα και σε άλλους να πάρουν παράδειγμα αυτούς τους συμπολίτες μας».

Επισημαίνει ακόμα η ίδια ότι, «ο εμπλουτισμός έχει γίνει και με τη σημαντική βοήθεια φορέων όπως η Διεύθυνση Αρχαιοκαπηλίας Θεσσαλονίκης για το σημαντικό της έργο, αλλά και την άψογη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Διεύθυνση Αστυνομίας και άλλους, που η συνεργασία τους μπόρεσε να αποδώσει καρπούς ώστε να έχουμε περισσότερα αντικείμενα και άρα μια καλύτερη εικόνα της ταυτότητας του τόπου».

Στην ερώτηση για το πού κατατάσσονται θεματικά όλα αυτά τα αντικείμενα, η κα. Πουλιούδη εξηγεί ότι «συνήθως είναι νομίσματα, κάποια αντικείμενα που βρέθηκαν τυχαία και οι παραδόσεις τους έγιναν άμεσα και είναι πολλά όλα αυτά κατά τη διάρκεια των χρόνων».

Όπως τονίζει ιδιαίτερα, «σημαντική είναι ακόμα και η οποιαδήποτε πληροφορία αρχαιολογικών θέσεων, γιατί έτσι δεν προβαίνουμε σε αρχαιολογικές δράσεις σπαταλώντας δημόσιο χρήμα και πάμε απευθείας στην ίδια την πληροφορία. Θεωρώ ότι είναι μια καλή αρχή, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει και να κατανοήσει τι σημαίνει πολιτιστική κληρονομιά και πέρα απ’ αυτό να μπορέσει να κατανοήσει τι σημαίνει να βρίσκεται αυτό το αντικείμενο έστω και στην αποθήκη μας».

Τέλος σημειώνει ότι ήδη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει διάφορες περιοδικές εκθέσεις, έχει ήδη παραγγείλει προθήκες για την τοποθέτηση των αντικειμένων και «θα μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε και μεμονωμένα τα αντικείμενα που έχουν παραδοθεί, αλλά και για να δούμε και την ταυτότητα του τόπου μας».