Home > Πρώτο Θέμα > Η ερασιτεχνική οινοποιία είναι η παράδοση του κρασιού στην περιοχή της Δράμας ► Τρία χρόνια μετά την πανδημία η 16η Γευσιγνωσία Οίνων και Αποσταγμάτων

Η ερασιτεχνική οινοποιία είναι η παράδοση του κρασιού στην περιοχή της Δράμας ► Τρία χρόνια μετά την πανδημία η 16η Γευσιγνωσία Οίνων και Αποσταγμάτων

Από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Οινοποιών Δράμας

Η ερασιτεχνική οινοποιία είναι

η παράδοση του κρασιού

στην περιοχή της Δράμας

► Τρία χρόνια μετά την πανδημία η 16η Γευσιγνωσία Οίνων και Αποσταγμάτων

► Κύρτσης: «Ευχής έργο είναι να υπάρξουν νέα παιδιά να μπουν στο χώρο της ερασιτεχνικής αμπελουργίας και οινοποιίας…»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΤΑ ΑΠΟ μια διακοπή τριών χρόνων εξαιτίας της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, η 16η Γευσιγνωσία Οίνων και Αποσταγμάτων, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Οινοποιών «Άμπελος και Οίνος της Ηδωνίδας Γης».

Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που είναι από τους πλέον ενδιαφέροντες για τους φίλους του κρασιού και του τσίπουρου και παίρνουν μέρος σ’ αυτόν ερασιτέχνες οινοποιοί από όλη την Ελλάδα αλλά και από τη Βουλγαρία. Μάλιστα, το πρώτο βραβείο στα λευκά κρασιά φέτος πήρε ένας ερασιτέχνης οινοποιός από τη Βουλγαρία.

Στο διαγωνισμό παίρνουν μέρος συνολικά δυο μεγάλες κατηγορίες: κρασιά και τσίπουρα. Αναλυτικότερα, τα κρασιά χωρίζονται σε ροζέ, λευκά, φρέσκα ερυθρά και παλιά ερυθρά, ενώ τα τσίπουρα χωρίζονται σε σκέτα αποστάγματα, παλαιωμένα αποστάγματα και αρωματικά. Είναι δηλαδή τέσσερις κατηγορίες στα κρασιά και τρεις κατηγορίες στα τσίπουρα και συνολικά δίνονται 21 βραβεία.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Οινοποιών «Άμπελος και Οίνος της Ηδωνίδας Γης» κ. Θανάσης Κύρτσης, φέτος συμμετέχουν περί τα 180 δείγματα, εκ των οποίων 65 από τη Βουλγαρία, περίπου 80 από όλη την Ελλάδα όπως από Ρόδο, Κρήτη, Ιωάννινα, Λαμία, Βόλο και αλλού και 35 από τη Δράμα. Αυτά εξετάζονται από 4 επιτροπές οινολόγων, οι οποίοι εξετάζουν δύο ομάδες τα τσίπουρα και δύο ομάδες τα κρασιά. Αφού βαθμολογούνται βγαίνουν οι βαθμολογίες στο σύνολο και οι νικητές και ολοκληρώνεται το διαγωνιστικός μέρος.

Ο κ. Κύρτσης, εξηγεί ότι «ο διαγωνισμός γίνεται με τα διεθνή στάνταρ από επαγγελματίες οινολόγους και αρχικά περιλαμβάνει την οπτική δοκιμασία, την εικόνα δηλαδή, στη συνέχεια είναι η οσφρητική διαδικασία και τέλος η γευστική δοκιμασία, η οποία βαραίνει περισσότερο από τις δυο προηγούμενες. Κάθε μία έχει διαφορετικό βάρος. Η βαθμολογία είναι από το 1 έως το 10».

Ερωτώμενος αν έχουμε αυξητική τάση στους ερασιτέχνες οινοποιούς στην Ελλάδα γενικότερα αλλά και στη Δράμα, εξηγεί ότι «από την  υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε αυξητική τάση. Η Βουλγαρία είναι περίπου στα ίδια, ενώ η Δράμα είναι λίγο πεσμένη φέτος».

Εξηγεί επίσης ότι «αυτή την ώρα έχουμε κατ’ εκτίμηση περίπου 300 αμπελότοπους με ερασιτεχνική διαδικασία στη Δράμα». Σημειώνει πάντως ότι, «για να γίνει κάποιος ερασιτέχνης οινοποιός, δεν χρειάζεται να έχει δικό του αμπέλι και μπορεί να αγοράζει κρασιά από την εποχή του τρύγου». Διευκρινίζει όμως ότι «καλό είναι να έχεις ένα μικρό αμπελάκι και να έχεις το δικό σου σταφύλι. Στη συνέχεια κάνεις την οινοποίηση όπως μπορείς. Χρειάζεται ένας εξοπλισμός και κυρίως πολύ μεράκι, ειδικά αν έχεις αμπέλι».

Σελαλμαζίδης Γιώργος, Δεμιρτζόγλου Ανέστης, Κύρτσης Θανάσης, Μπογατίνης Γιώργος, Τσικρικόνης Στάθης, Αραμπατζίδης Κώστας, Στάμου Ανεγκρέτ, Καλόφας Φώτης, Σελαλμαζίδης Κώστας.

Ερωτώμενος αν χρειάζεται κάποια άδεια, σημειώνει  ότι «για τα μικρά αμπέλια μέχρι 1.000 μέτρα, δεν χρειάζεται κάποιος άδεια και δικαιούται να κάνει ένα ερασιτεχνικό αμπελάκι. Από εκεί και πέρα περνάς στην επαγγελματική οινοποιία. Οι ερασιτέχνες είναι η παράδοση του κρασιού στην περιοχή. Οι επαγγελματίες είναι βέβαια σε άλλο επίπεδο και δεν μπορεί να γίνει καμιά σύγκριση, είναι πολύ υψηλότερου επιπέδου».

Ερωτώμενος τέλος για τις προοπτικές της ερασιτεχνικής οινοποιίας, εξηγεί ότι «ευχής έργο είναι να μπουν νέα παιδιά στο χώρο της ερασιτεχνικής αμπελουργίας και οινοποιίας, γιατί εκεί υπάρχει ένα κενό, κυρίως γιατί θέλει κόπο και μεράκι».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι, σημαντική ήταν η εθελοντική βοήθεια από εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας στο διαγωνισμό, που συμμετείχαν είτε ως κριτές, είτε βοηθώντας σε άλλα επίπεδα της φετινής διοργάνωσης.

Τα βραβεία

Τα αποτελέσματα από την γευσιγνωσία οίνων και αποσταγμάτων 2023 είναι:

Οίνοι Λευκοί:

1.Karapetrov Petar – Βουλγαρία.

  1. Γερολυμάτος Στέλιος –Δράμα.
  2. Tounchev Stojan – Βουλγαρία.

Οίνοι Ροζέ:

1.Γερολυμάτος Στέλιος – Δράμα.

  1. Mechev Stoma – Βουλγαρία.
  2. Δημητριάδης Δημήτριος –Χρυσούπολη Καβάλας.

Οίνοι Ερυθροί Νέοι:

1.Κύρτσης Αθανάσιος – Χωριστή Δράμας.

  1. Καραπουλιτίδης Κώστας – Σκύδρα.
  2. Νικολάου Κυριάκος – Κομοτηνή.

Οίνοι Ερυθροί Παλαιοί:

1.Αβραμίδης Σάββας – Δράμα.

  1. Tounchev Stojan – Βουλγαρία.
  2. Kostantinova Snezana – Βουλγαρία.

Τσίπουρο – Απόσταγμα Σκέτο:

1.Karaileiev Vencislav – Βουλγαρία.

  1. Karaileiev Sergei – Βουλγαρία.
  2. Karaileiev Zarko – Βουλγαρία.

Τσίπουρο – Αποστάγματα Αρωματικά:

1.Τσάκαλης Σωκράτης – Θεσσαλονίκη.

  1. Καραπουλιτίδης Αλέξανδρος – Σκύδρα.
  2. Γουδετζίκης Παναγιώτης – Σέρρες.

Τσίπουρο – Αποστάγματα Παλαιωμένα:

1.Χαρακίδης Κυριάκος – Δράμα.

  1. Popov Todor – Βουλγαρία.
  2. Σέτοινος – Έδεσσα.