Home > Νέα > Η Μεγάλη Τρίτη του Πάσχα και η παραβολή των Δέκα Παρθένων Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος θα χοροστατήσει σήμερα στους Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στην Αγία Παρασκευή και Αγίου Γεωργίου Καλαμπακίου

Η Μεγάλη Τρίτη του Πάσχα και η παραβολή των Δέκα Παρθένων Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος θα χοροστατήσει σήμερα στους Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στην Αγία Παρασκευή και Αγίου Γεωργίου Καλαμπακίου

Η Μεγάλη Τρίτη του Πάσχα

και η παραβολή των Δέκα Παρθένων

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος θα χοροστατήσει σήμερα στους Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στην Αγία Παρασκευή και Αγίου Γεωργίου Καλαμπακίου

 

Η Μεγάλη Τρίτη του Πάσχα είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, και αφετέρου στην παραβολή των δέκα παρθένων.

Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος στις 7:00 – 9:00 π.μ. θα τελέσει την προηγιασμένη Θεία  Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Μοναστηρακίου, στις 17:30 μ.μ. θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής στην Αγία Παρασκευή και στις 19:30 μ.μ. θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Νυμφίου στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Καλαμπακίου.

Πώς καθιερώθηκε η ονομασία Μεγάλη Τρίτη

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Τρίτη η ημέρα Τρίτη της Μεγάλης Εβδομάδας ή Εβδομάδας των Παθών του Ιησού Χριστού.

Στον Όρθρο διαβάζεται από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (22, 15- 23, 39) η καταδίκη των Φαρισαίων. Στην Ακολουθία συνεχίζεται η ανάγνωση από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου όπου γίνεται λόγος για το Τέλος. Γι’ αυτό μιλούν και οι δύο παραβολές της ημέρας.

Η πρώτη είναι η παραβολή των δέκα παρθένων. «Πέντε εξ αυτών ήσαν φρόνιμοι» και είχαν πάρει μαζί με τα λυχνάρια τους και αρκετό λάδι, «πέντε ήσαν μωραί», τα λυχνάρια τους έσβησαν και δεν έγιναν δεκτές στο γαμήλιο δείπνο. Η άλλη παραβολή είναι των ταλάντων που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Το βράδυ ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης όπου είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47) που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο, και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο, ενώ ψάλλεται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας.

Τι αναφέρει η παραβολή των «Δέκα Παρθένων»

Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες, που είχαν προνοήσει φρόντισαν να πάρουν μαζί τους λάδι ώστε να έχουν για να φωτίζουν τα λυχνάρια τους. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις μωρές, οι οποίες λόγω της αργοπορίας του Νυμφίου αποκοιμήθηκαν. Έτσι όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, με αποτέλεσμα να μένουν «εκτός νυμφώνος».

Η παραβολή των ταλάντων

Εκτός όμως από την παραβολή των Δέκα Παρθένων στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μνημονεύεται σήμερα και η παραβολή των ταλάντων.

Σύμφωνα με αυτή, ο Κύριος θέλει να μας παρουσιάσει τα δώρα και τα χαρίσματα, που ο Θεός έχει δώσει στον άνθρωπο. Ο καθένας, πρέπει να καλλιεργήσει και να αναδείξει τα χαρίσματα του. Δηλαδή, να προσφέρει με πολλή αγάπη τις υπηρεσίες του στους συνανθρώπους του. Έτσι θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί στην καρδιά του την αγάπη.