Home > νέα > Η μετονομασία και η αλλαγή γνωστικού αντικειμένου των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων της Δράμας Καμιά απάντηση από την υφ. Παιδείας κ. Μακρή για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Η μετονομασία και η αλλαγή γνωστικού αντικειμένου των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων της Δράμας Καμιά απάντηση από την υφ. Παιδείας κ. Μακρή για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Ερώτηση Αν. Νικολαΐδη στη Βουλή

Η μετονομασία και η αλλαγή

γνωστικού αντικειμένου των δύο

πανεπιστημιακών τμημάτων της Δράμας

Καμιά απάντηση από την υφ. Παιδείας κ. Μακρή για τα επαγγελματικά δικαιώματα

 

 

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ των αλλαγών που προβλέπονται για τα δυο πανεπιστημιακά τμήματα με έδρα τη Δράμα, έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης.

Αν και η ερώτηση είχε κατατεθεί στη Βουλή από τις 27 Νοεμβρίου 2023, χωρίς να είχαν γίνει γνωστές από τότε οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από το επικείμενο νομοσχέδιο για την Παιδεία, η ερώτηση συζητήθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Κατά τη συζήτηση της επερώτησής του, ο κ. Νικολαΐδης   έθεσε το ζήτημα των ανησυχιών της τοπικής κοινωνίας, σχετικά με το ότι τα δύο Τμήματα μεταφέρονται διοικητικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και ότι αλλάζουν ονομασία και άρα γνωστικό αντικείμενο.

Όπως έχει ήδη δημοσιεύσει και ο «Π.Τ.», το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος μετονομάζεται σε Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας.

Αυτό το οποίο επισημαίνει κυρίως ο κ. Νικολαΐδης, είναι «τα ζητήματα της αλλαγής γνωστικού αντικειμένου και της άμεσης διασφάλισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των δύο τμημάτων. Όπως επεσήμανε χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους, είναι βέβαιο πως τα δύο τμήματα με έδρα τη Δράμα θα οδηγηθούν σε μαρασμό, καθώς δεν θα αποτελούν ελκυστικές επιλογές για όσους αποφοιτούν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Επιπλέον, ο ίδιος ανέδειξε και το γεγονός ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ. με έδρα την Ορεστιάδα παραμένει ως έχει και αλλάζει γνωστικό αντικείμενο αυτό της Δράμας, ενώ οι φοιτητές από την Ορεστιάδα έρχονται για πρακτική άσκηση στη Δράμα λόγω του δασικού της πλούτου.

Ζήτησε ακόμα ο κ. Νικολαΐδης την ενδυνάμωση των τμημάτων της Δράμας, με πρόσληψη προσωπικού, προμήθεια επιστημονικού εξοπλισμού και βελτίωση των κτιριακών υποδομών, αλλά και με αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων φοιτητών μέσω της ένταξής τους σε ένα επιπλέον επιστημονικό πεδίο κατά τη διαδικασία κατάθεσης των μηχανογραφικών.

Απαντήσεις της υφυπουργού Παιδείας

Στην ερώτηση του κ. Νικολαΐδη, απάντησε η υφυπουργός Παιδείας κα. Ζέτα Μακρή, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόταση  που έστειλε προς το Υπουργείο Παιδείας, ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) κ. Μάρης.

Όπως είπε, «Η πρόταση η οποία εστάλη στο Υπουργείο έχει δύο σκέλη, την ενσωμάτωση του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος που έχει έδρα τη Δράμα. Αυτό θα μετονομαστεί κατά την πρόταση σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας και θα ενταχθεί στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύει στην Ορεστιάδα. Μη σας μπερδεύει ούτε να σας ανησυχεί το ότι εδρεύει εκεί το Γεωπονικό. Θα σας απαντήσω. Το λέω περισσότερο γι’ αυτούς που ακούν και λιγότερο για εσάς.

Δεύτερον, τη μετονομασία ή μετατροπή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με έδρα τη Δράμα σε Τμήμα ή προπτυχιακό πρόγραμμα των σπουδών φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής ανθεκτικότητας και την ένταξή του πάλι στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έναρξη αυτής της εκπαιδευτικής λειτουργίας θα γίνει το ακαδημαϊκό έτος ’25-‘26 και για τα δύο τμήματα».

Σημείωσε ακόμα ότι ζητήθηκε στις 23/20/2023 η διατύπωση γνώμης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

«Θα παραμείνουν στη Δράμα»

Ξεκαθάρισε ακόμα η κα. Μακρή ότι τα δύο τμήματα θα παραμείνουν στη Δράμα, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Το λέμε ξεκάθαρα. Δεν θα γίνει καμία μεταβολή και μεταφορά της έδρας, η οποία θα παραμείνει στη Δράμα. Είναι άλλο η ένταξη ή ενσωμάτωση και άλλο το πού θα λειτουργεί η έδρα. Το σκεπτικό τού να γίνει αποδεκτή η εισήγηση ήταν να επικαιροποιηθεί, να εκσυγχρονιστεί το γνωστικό αντικείμενο και να τονωθεί και να αναπτυχθεί η παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Φαντάζομαι ότι σε αυτό συμφωνείτε».

Σε άλλο σημείο η υφ. Παιδείας κα. Μακρή, αναφέρει σχετικά ότι, «το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας ιδρύθηκε το ’19. Είναι μετεξέλιξη του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι πενταετούς διάρκειας και οι απόφοιτοί του έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, σύμφωνα με το άρθρο 131 του ν. 5039/2023. Έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου, του δασολόγου και του ιχθυολόγου.

Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ιδρύθηκε επίσης το ’19. Είναι μετεξέλιξη του πρώην Τμήματος Δασοπονίας, Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Τεχνολογίας, Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του πρώην ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Αναφερόμενη στις προσλήψεις του  τακτικού και του εποχικού προσωπικού, «γίνονται με βάση και τον πολυετή και τον ετήσιο προγραμματισμό. Η πρόβλεψη, λοιπόν, η οποία γίνεται όταν εντάσσεται ένα διδακτικό επιστημονικό προσωπικό ΔΕΠ ή το υπόλοιπο προσωπικό του ΑΕΙ σε άλλο ΑΕΙ γίνεται με τις διατάξεις που προβλέπουν την ένταξη. Τώρα οι διατάξεις που ισχύουν είναι τα άρθρα 7 και 8 του νόμου 4610/2019».

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, αν και ο κ. Νικολαΐδης έθεσε το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τα δύο νέα Τμήματα της Δράμας, εντούτοις η κα. Μακρή δεν έδωσε καμιά απάντηση.