Home > Πρώτο Θέμα > Είκοσι πέντε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας στη Δράμα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Είκοσι πέντε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας στη Δράμα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Είκοσι πέντε προσλήψεις

μόνιμων εκπαιδευτικών

πρωτοβάθμιας στη Δράμα

► Πώς θα λειτουργήσουν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων που αντικαθιστούν την Ευέλικτη Ζώνη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, εκτός άλλου γεγονότος, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανοίγουν τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, αν παρουσιαστεί κάποια άλλη εξέλιξη, μπορεί να υπάρξει νέα αλλαγή.

Πέρα απ’ αυτό το γεγονός, απ’ ότι φαίνεται έρχονται ήδη κάποιες αλλαγές στα σχολεία. Από τα σημαντικότερα είναι ότι ήδη η κυβέρνηση έχει προσλάβει 11.500 άτομα για μόνιμες θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τόσο σε δασκάλους γενικής παιδείας, όσο και για μαθήματα αγγλικών, μουσικής, θεατρικής αγωγής και καλλιτεχνικών μαθημάτων. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό μόνιμων προσλήψεων, καθώς από το 2010 είχαν να γίνουν προσλήψεις. Μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των κενών καλύπτονταν με προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ από το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ξεκίνησαν και προσλήψεις αναπληρωτών με τρίμηνη διάρκεια, προκειμένου να καλυφθούν κενά που παρουσιάζονταν από τις απουσίες εκπαιδευτικών λόγω Covid-19. Αυτή η τακτική των τρίμηνων συμβάσεων θα λειτουργήσει και τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022.

Με αφορμή το γεγονός ότι, από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε σε ΦΕΚ  την αλλαγή της Ευέλικτης Ζώνης στα Δημοτικά Σχολεία σε Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Λάζαρο Αρτεμιάδη.

Σε γενικότερο επίπεδο, όπως τονίζει, θεωρεί ότι δεν αλλάζει τίποτα ιδιαίτερο από την Ευέλικτη Ζώνη σε Εργαστήρια Δεξιοτήτων, απλά θα γίνεται και στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού που μέχρι σήμερα δεν γινόταν, ενώ τονίζει ότι αυτό θα παίζει ρόλο στην αξιολόγηση του σχολείου.

Ακόμα, θεωρεί σημαντικό το βήμα των 11.500 μόνιμων προσλήψεων, από τους οποίους όμως μόνο 25 άτομα έρχονται στη Δράμα, ενώ όπως σημειώνει, δεν καλύπτονται πολλά κενά σε μουσικά και καλλιτεχνικά μαθήματα.

Εργαστήρια δεξιοτήτων

Αναλυτικότερα, ξεκινώντας με τη ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων από την πρώην Ευέλικτη Ζώνη, ο κ. Αρτεμιάδης σημειώνει ότι, «αλλάζει την Ευέλικτη Ζώνη σε Εργαστήρια Δεξιοτήτων, και την προωθεί και στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, όπου μέχρι σήμερα δεν γινόταν. Μάλιστα, μειώνει κατά μια ώρα το μάθημα της Γεωγραφίας προκείμενου να εισάγει τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη».

Όπως λέει ο κ. Αρτεμιάδης, «το παρουσιάζει σαν κάτι νέο, το συνδέει με την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Τα προγράμματα τα οποία δημιουργούνται είναι κάτι ανάλογα με ζητήματα περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας, κοινωνικά ζητήματα, ενσωμάτωση, ανθρώπινα δικαιώματα, καινοτομία – ρομποτική και έχει μια σειρά προγραμμάτων τα οποία όλα αυτά τα χρόνια γίνονται στα σχολεία».

Ο ίδιος σημειώνει ότι, «πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, για το οποίο υπάρχει ένα τεχνικό δελτίο για κάποια προαπαιτούμενα που πρέπει να τηρηθούν. Είναι λίγο πιο σφιχτό στο πλαίσιο, είναι υποχρεωτικό και γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες και έχει μεγαλύτερη γραφειοκρατία κ.α.».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μέσα στο καλοκαίρι έγινε επίσης βιαστικά και με διαδικτυακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και όσοι συμμετείχαν είδαν ότι δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από ότι γινόταν μέχρι σήμερα».

Artemiadis Lazaros

Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών

Στην ερώτηση για το ζήτημα των προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών που έχουν γίνει και πόσοι θα έρθουν στη Δράμα, ο κ. Αρτεμιάδης τονίζει: «Έχουν γίνει προλήψεις 11.500 εκπαιδευτικών και είναι γεγονός ότι είχαν να γίνουν προσλήψεις εδώ και πολλά χρόνια, από το 2010. Στη Δράμα έρχονται κάπου 25 άτομα, από τους οποίους οι 13 είναι δάσκαλοι, 3 νηπιαγωγοί, 4 μουσικοί, μία για μάθημα αγγλικών και οι υπόλοιποι καλλιτεχνικών μαθημάτων. Πάντως, μ’ αυτά τα άτομα δεν καλύπτονται όλα τα κενά, ειδικά σε μαθήματα μουσικής και εικαστικών. Θα πρέπει να πούμε ότι πανελλαδικά δημιουργήθηκαν ελάχιστες οργανικές θέσεις σ’ αυτά τα μαθήματα. Το θετικό είναι ότι έγιναν προσλήψεις σε όλη τη χώρα, αλλά βέβαια δεν καλύπτονται όλα τα κενά. Μένουμε όμως ότι έγινε μια αρχή μετά από πολλά χρόνια».

Όσον αφορά το ζήτημα των αναπληρωτών, ο κ. Αρτεμιάδης σημειώνει ότι «μέχρι την Παρασκευή οι αναπληρωτές καταθέτουν τα χαρτιά τους. Εκεί το αρνητικό είναι ότι, από πέρυσι που ξεκίνησε και προβλέπεται και για φέτος, η ύπαρξη των τρίμηνων συμβάσεων. Να καλύπτουν δηλαδή εκπαιδευτικούς οι οποίοι βγαίνουν σε άδεια covid. Αυτό είναι ένα νέο δεδομένο, που είναι όμως αρνητικό, καθώς πολλά παιδιά, με τον τρόπο που γίνονται οι αιτήσεις βρίσκονται στη δύσκολη θέση τι να διαλέξουν».

Εμβολιασμοί εκπαιδευτικών

Αν και στους εκπαιδευτικούς μέχρι στιγμής δεν τίθεται ζήτημα υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, παρ’ όλα αυτά θα πρέπει, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να προβαίνουν στη διενέργεια δυο τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αρτεμιάδης, σημειώνει ότι «είναι μια μερίδα εκπαιδευτικών, περίπου στο 30% πανελλαδικά, που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το θέμα είναι τι γίνεται μ’ αυτούς τους συναδέλφους και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα. Είπε ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όμως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα κάνουν υποχρεωτικά τεστ δύο φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα. Όποιος δεν το κάνει, θα μπαίνει σε διαθεσιμότητα. Η συνέχεια θα φανεί κυρίως τι θα γίνει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δημιουργεί τριβές αυτή την ώρα, πάντως αναμένεται να δούμε και πώς θα το υποστηρίξει όλο αυτό και η Ομοσπονδία μας».