Home > Πρώτο Θέμα > Τι γίνεται επιτέλους με τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου; Για άγνωστο λόγο δεν φαίνεται να προχώρησε η απευθείας ανάθεση για τα γεύματα

Τι γίνεται επιτέλους με τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου; Για άγνωστο λόγο δεν φαίνεται να προχώρησε η απευθείας ανάθεση για τα γεύματα

Τι γίνεται επιτέλους με τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου;

Για άγνωστο λόγο δεν φαίνεται να προχώρησε

η απευθείας ανάθεση για τα γεύματα

Περιμένουν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε έναν αγώνα με τον χρόνο!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ τελικά σήμερα με την σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας; Οι πληροφορίες φαίνεται να είναι αντιφατικές και κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει σαφείς εξηγήσεις σχετικά με το τι γίνεται με το ζήτημα της απευθείας ανάθεσης!

Η υπόθεση με την σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου, έχει φτάσει σε απίστευτο σημείο, που πλέον όλο αυτό μοιάζει να μην έχει ιδιαίτερο νόημα! Μπορεί μεν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του τελικού αναδόχου να έχουν φτάσει σε άκρα και ο φάκελος να βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο της Αθήνας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι μαθητές θα έπρεπε να παραμείνουν χωρίς σίτιση.

Όπως είναι γνωστό, όταν το περασμένο φθινόπωρο η διαδικασία του διαγωνισμού «κόλλησε» στις ενστάσεις, ο Δήμος προχώρησε σε απευθείας ανάθεση για σάντουιτς και χυμό (το λεγόμενο πρόχειρο γεύμα). Ανάδοχος ήταν μια εταιρία από την περιοχή της Καβάλας, η οποία όμως δεν ακολούθησε τις προδιαγραφές των πρόχειρων γευμάτων και τελικά κηρύχθηκε έκπτωτη.

Όπως είναι γνωστό, στα τέλη Ιανουαρίου, τα σάντουιτς που είχε προμηθεύσει ο ανάδοχος για τα πρόχειρα γεύματα, είχαν αλλοιωμένες ημερομηνίες λήξης. Στις 31 Ιανουαρίου συγκλήθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Μετά από μια πολύωρη συζήτηση, ο ανάδοχος από την περιοχή της Καβάλας κηρύχθηκε έκπτωτος. (Βλέπε «Πρωινός Τύπος» 1 Φεβρουαρίου 2019).

Σε συνέχεια της ίδιας διαδικασίας και ως δεύτερο θέμα, υπήρχε το ζήτημα της άμεσης ανάθεσης των γευμάτων στην εταιρεία, η οποία είχε έρθει πρώτη στον κανονικό διαγωνισμό, στην «Αφοί Παπαδόπουλοι». Με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, αποφάσισε να γίνει απευθείας ανάθεση στη Δραμινή εταιρεία για τα γεύματα. Και στο μεταξύ, ο φάκελος του διαγωνισμού στάλθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο στην Αθήνα, το οποίο θα πρέπει να απαντήσει τις επόμενες ημέρες (άγνωστο πότε ακριβώς), για το πώς θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της σίτισης των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, η διαδικασία του διαγωνισμού ξεκίνησε από το Μάιο του 2018 και έχουμε Φεβρουάριου του 2019! Μην υπολογίζετε πόσος χρόνος μένει για το Πάσχα και πόσος χρόνος μένει για να κλείσουν τα σχολεία!

Η απευθείας ανάθεση

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σ’ αυτό το σημείο, ότι αυτή τη στιγμή, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας, περίπου 400 στον αριθμό, δεν σιτίζονται πλέον από τα τέλη του Ιανουαρίου 2019.

Λόγω της ιδιαιτερότητας των Μουσικών Σχολείων και τις πολλές ώρες μαθημάτων που πρέπει να κάνουν οι μαθητές σ’ αυτά, η πολιτεία έχει φροντίσει ώστε να υπάρχει σίτιση καθημερινά με κανονικά γεύματα. Κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός σκοντάφτει σε διάφορα προβλήματα, κυρίως όμως στη διαδικασία, στις ενστάσεις και άλλα διάφορα. Φέτος όμως αυτό το πρόβλημα τράβηξε πολύ πίσω και η αντιπολίτευση καταλογίζει άμεσες ευθύνες στη δημοτική αρχή και ότι έπρεπε από την αρχή να ακολουθηθεί η απευθείας ανάθεση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως γίνεται σε έκτακτες περιπτώσεις.

Η δημοτική αρχή υποστήριζε και υποστηρίζει μέχρι τώρα, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως δηλαδή γίνεται σε περιπτώσεις πλημμυρών, μεγάλων πυρκαγιών, σεισμών ή θεομηνιών.

Πού βρισκόμαστε όμως;

Η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ήταν να γίνει απευθείας ανάθεση στον πρωτεύσαντα του κανονικού διαγωνισμού «Αφοί Παπαδόπουλοι», έως ότου δώσει την τελικά απόφαση το Ελεγκτικό Συνέδριο στην Αθήνα, που ελέγχει τον ολοκληρωμένο φάκελο.

Για να ξεκινήσει όμως η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, θα πρέπει να εκδώσει σχετική απόφαση ο ίδιος ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος. Στην απόφαση με αριθμό 67/2019 στις 31 Ιανουαρίου 2019 του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται ρητά: [Αναθέτει απ’ ευθείας (σ.σ. το Δημοτικό Συμβούλιο) στον οικονομικό φορέα ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. , ο οποίος αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στον ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό γιατί προσέφερε την συμφερότερη προσφορά μόνο βάσει τιμής μεταξύ τεσσάρων συμμετασχόντων οικονομικών φορέων και συγκεκριμένα 2,84 ευρώ για γεύμα (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ) και 1,99 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ) για σάντουϊτς /χυμό.]

Στο τέλος αναφέρεται το εξής: [Την ενέργεια που πρέπει να γίνει στη συνέχεια, αναθέτει στον Δήμαρχο Δράμας.]

Υπάρχει απόφαση ανάθεσης;

Παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται όμως μέχρι σήμερα, τέτοια ενέργεια δεν φαίνεται να υπάρχει. Ο «Πρωινός Τύπος», σε μια προσπάθεια να δει πού βρίσκεται η διαδικασία, επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σολάκη, ο οποίος μας είπε ότι, «από την στιγμή που υπάρχει λύση (σ.σ. εννοεί την έκπτωση του προηγούμενου αναδόχου των πρόχειρων γευμάτων), δεν υπάρχει και απευθείας ανάθεση. Έχω την εντύπωση πάντως, ότι από η απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα έχει καλό τέλος».

Επιμένοντας για το τι γίνεται με την απευθείας ανάθεση, ο κ. Σολάκης τόνισε για άλλη μια φορά: «Αυτή τη στιγμή απευθείας ανάθεση δεν υπάρχει». Όπως είπε μάλιστα, «στην απευθείας ανάθεση των «Αφοί Παπαδόπουλοι», θα πρέπει να περάσουν ορισμένες μέρες, μήπως κάποιος κάνει ένσταση. Οπότε αυτό βρίσκεται στη διαδικασία». Επιμένοντας σ’ αυτό, ο κ. Σολάκης επανέλαβε ότι «πρέπει να περάσει η διαδικασία της ένστασης για να βγει η απόφαση του δημάρχου για την απευθείας ανάθεση», λέγοντας ότι «είναι περίπου 10 μέρες». Τέλος, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι, «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμιά απευθείας ανάθεση, που σημαίνει ότι δεν έχει υπογράψει κάποιος γι’ αυτό. Που σημαίνει ότι οι μαθητές τώρα είναι χωρίς γεύματα. Που σημαίνει ότι θα μας προλάβει ο κανονικός διαγωνισμός».

Τι λέει η αντιπολίτευση;

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε επίσης χθες και με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι «δεν έχουν προχωρήσει ακόμα» και μίλησε για «ανικανότητα και αδιαφορία της δημοτικής αρχής». Όπως είπε συγκεκριμένα, είπε ότι «δεν θέλουν να προχωρήσει αυτό το σχέδιο».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι «έχει ξεφύγει από κάθε λογική και αξιοπρέπεια η διαχείριση αυτού του θέματος».

Στην ερώτηση αν γνωρίζει για τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, είπε ότι «αυτό είναι μια απόφαση δημάρχου, ο οποίος έπρεπε να την βγάλει, όμως δεν την έβγαλε». Όπως είπε, «χρειάζεται απόφαση δημάρχου για να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάθεσης» ασχέτως από την θετική και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως είπε, «όταν θα γίνει η απόφαση ανάθεσης, θα του δοθούν τουλάχιστον πέντε μέρες προθεσμία για να προσκομίσει τα δικαιολογητικά για να υπογραφεί η σύμβαση και να αρχίσει το φαγητό. Θα φτάσουμε πλέον ένα μήνα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε επίσης και με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου, η οποία στην ερώτηση, σε ποιο σημείο βρίσκεται πλέον η υπόθεση αυτή, απάντησε σχετικά:

«Η υπόθεση βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η οποία απόφαση ευελπιστούμε ότι θα είναι θετική και μέχρι τέλος του Φλεβάρη θα υπογραφεί η σύμβαση. Το αποτέλεσμα της εισήγησης, το περιμένουν μέχρι την επόμενη Τετάρτη που έρχεται. Όσον φορά την απευθείας ανάθεση με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επειδή το ποσό ξεπερνά τα 60.000 ευρώ, χρειάζεται έλεγχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης όπου αυτή τη στιγμή εκεί βρίσκεται ο φάκελος».

Όταν ενημερώσαμε ότι η απευθείας ανάθεση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, μας είπε «ναι, δεν έχει ξεκινήσει γιατί ο φάκελος βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Γιατί, για να μπορέσει να ξεκινήσει η απευθείας ανάθεση, πρέπει να έχουμε την απόφαση του Ελεγκτικού. Πρέπει να αποφασίσει η Αποκεντρωμένη γιατί είναι πάνω από 60.000 ευρώ, και όταν τελειώσει τον έλεγχο, να κληθεί ο ανάδοχος να υπογράψει την σύμβαση για να ξεκινήσει. Αν η απόφαση του Ελεγκτικού δεν είναι θετική, θα προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση. Άρα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η ανάθεση».

Τέλος, όπως επεσήμανε η κα. Χατζηδημητρίου, «αυτά μου λένε (σ.σ. από το Δήμο) και είμαι υποχρεωμένη να ενημερώσω τους γονείς».