Home > Αρθρα > Ημεροδείκτης – Με τα μάτια της ψυχής μου…

Ημεροδείκτης – Με τα μάτια της ψυχής μου…

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – Ο Θανάσης Πολυμένης σχολιάζει την επικαιρότητα

 

Με τα μάτια της ψυχή μου!

«Με τα μάτια της ψυχής μου,

βαδίσω πάνω στους ανάγλυφους δρόμους της πόλης μου.

Ανάμεσα στις ψηφιδωτές ψυχές των ανθρώπων που όλες μοιάζουν

μα καμιά τους δεν είναι ίδια.

Κι εγώ με τις αισθήσεις μου αναζητώ

να βρω αυτό που δεν μπόρεσα να βρω.

Κι όμως, αυτό το νιώθω».

Το παραπάνω ποιηματάκι, είναι του Πασχάλη Μπόσκου, από τον Βώλακα, ο οποίος είναι τυφλός. Το πρόσωπο του Πασχάλη Μπόσκου σε πολλούς από εμάς, είναι γνωστό στην πόλη της Δράμας. Μέλος ο ίδιος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, συμμετείχε χθες το πρωί στις βιωματικές δράσεις της Ένωσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, για το πώς μπορεί ένας τυφλός να κινείται στο δρόμο με το λευκό μπαστούνι. Γιατί, άλλο να προσπαθείς να καταλάβεις πώς είναι να μην βλέπεις και άλλο να το βιώνεις καθημερινά, ως ένα ζήτημα που σε απασχολεί σε όλη σου τη ζωή. Πώς κινείσαι στην πόλη, πώς είναι χωρίς δουλειά για τους περισσότερους απ’ αυτούς τους ανθρώπους, τα εμπόδια στο δρόμο σου που δεν μπορείς να δεις. Οι ανάγλυφοι δρόμοι του Πασχάλη, μπορεί να είναι εκείνη η σειρά από τα κίτρινα πλακάκια, της όδευσης τυφλών στα πεζοδρόμια της πόλης μας. Όμως μπορεί να είναι και τα κακοτράχαλα μονοπάτια.

Ας δώσουμε όλοι μας, όσο περισσότερο βήμα και ελευθερία μπορούμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους; Πώς; Με την ευαισθησία μας και την συμπεριφορά μας. Όχι με τον οίκτο μας… αλλά με το να μην παρκάρουμε στα πεζοδρόμια, με το να καταλάβουμε τι σημαίνει εμπόδια στο δρόμο, με το να συμπαρασταθούμε όταν έχουν προβλήματα.  Όπως λέει κι ο ίδιος ο Πασχάλης Μπόσκος, «Ανάμεσα στις ψηφιδωτές ψυχές των ανθρώπων που όλες μοιάζουν μα καμιά τους δεν είναι ίδια».

 

dentra copyΓιατί ξυρίζουν τα δέντρα με το Νόμο 4000 λες και μας έχουν φταίξει σε κάτι; Τι μανία είναι αυτή; Η φωτογραφία από την περασμένη Παρασκευή, στο πεζοδρόμιο της οδού Εθνικής Αμύνης, στην πλατεία Ελευθερίας!

 

 

 

 

 

Στεγνώνει η Αγία Βαρβάρα

Agia Barbara sel 8 copyΣτεγνώνει ολοένα και περισσότερο η Αγία Βαρβάρα. Όσο κρατάει ο καιρός αυτός, με τις ηλιόλουστες ημέρες του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και χειρότερη. Η ανομβρία όλου του 2017 για την περιοχή μας, έδειξε ήδη από το καλοκαίρι τα άσχημα μαντάτα. Μπορεί η ζεστούλα που επικρατεί να κρατάει κάπως μακριά ακόμα τις σκέψεις μας από το πετρέλαιο θέρμανσης και το πώς θα γεμίσουμε τις δεξαμενές μας, όμως σίγουρα δεν πρόκειται για μια ευχάριστη είδηση. Γενικά το 2017 εξακολουθεί να είναι μια ζεστή χρονιά, με πλήρη ανομβρία. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί χωρίς βροχές ώστε να γεμίσουν οι φυσικοί ταμιευτήρες νερού, τότε βλέπω να οδηγούμαστε στη Φωτά με στεγνή την Αγία Βαρβάρα να ψάχνουμε νερό για τον Αγιασμό!

 
Τα παιχνίδια του Έντι Ράμα

Κολπάκια κάνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα με τις μειονότητας στη χώρα του, καθώς νομίζει ότι μπορεί να τις χειρίζεται ανάλογα με τα πολιτικά και εθνικιστικά παιχνίδια του. Από τη μια προσπαθεί να διευρύνει τα σύνορα της χώρας του σε μια προσπάθεια να εντάξει το Κόσοβο στα αλβανικά εδάφη, ενώνει τις διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών, και από την άλλη προσφέρει απλόχερα βουλγαρική μειονότητά στη γείτονα Βουλγαρία. Την ίδια ώρα όμως, η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία συνθλίβεται και επισημοποιείται η πολιτική αφομοίωσής της. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, εκατοντάδες Αλβανοί με πλαστά πιστοποιητικά που χορηγούνται από συλλόγους που εμφανίζονται σε περιοχές με σλαβόφωνους Αλβανούς, διεκδικούν και παίρνουν βουλγαρικά διαβατήρια τα οποία αποτελούν «εισιτήριο» για τις χώρες της Ε.Ε.. Με τον τρόπο αυτό βεβαίως και παρά τις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της αποκαλούμενης «Μακεδονικής» μειονότητας στην Αλβανία, εξυπηρετείται και το όραμα της Μεγάλης Βουλγαρίας που ιστορικά εποφθαλμιά ένα σημαντικό μέρος της σημερινής ΠΓΔΜ. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Β. Borissov έκανε λόγο για ιστορικό επίτευγμα  καθώς «μετά από 104 χρόνια η Αλβανία αναγνώρισε εθνική βουλγαρική κοινότητα».