Home > Πρώτο Θέμα > «Σε έξι μήνες θα έχουμε καλά νέα για τη λειτουργία του Οχυρού Λίσσε ως επισκέψιμου χώρου» Αισιόδοξος για το μέλλον δηλώνει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου

«Σε έξι μήνες θα έχουμε καλά νέα για τη λειτουργία του Οχυρού Λίσσε ως επισκέψιμου χώρου» Αισιόδοξος για το μέλλον δηλώνει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου

Αισιόδοξος για το μέλλον δηλώνει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου

«Σε έξι μήνες θα έχουμε καλά νέα

για τη λειτουργία του Οχυρού

Λίσσε ως επισκέψιμου χώρου»

► Ετοιμάζεται πρόταση για τη διάθεση των καυσόξυλων προς την κεντρική κυβέρνηση

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΠΟ τα σημεία στα οποία ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου και η νέα δημοτική αρχή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι η λειτουργία του Οχυρού Λίσσε ως επισκέψιμου χώρου, εντός των πλαισίων του ιστορικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, για άλλη μια χρονιά, ο Δήμος Νευροκοπίου συμμετέχει στην 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, από 8 έως 10 Νοεμβρίου, που θα γίνει στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος Νευροκοπίου, συμμετέχει αυτή τη στιγμή με τη θεματική ενότητα Ιστορικός Τουρισμός στην «Γραμμή Μεταξά», σε συνεργασία με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Άγκιστρο Δράση», με σκοπό την ανάδειξη των Οχυρών Λίσσε από την πλευρά του Νευροκοπίου και του Οχυρού Ρούπελ από την πλευρά των Σερρών. Για τους ενδιαφερόμενους η «Γραμμή Μεταξά» θα φιλοξενείται στο περίπτερο 13 (σταντ 17).

Για το θέμα του Οχυρού Λίσσε και την επισκεψιμότητά του, μίλησε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «υπάρχει πολιτική πρόθεση, ο Δήμος Νευροκοπίου να λειτουργήσει το Οχυρό Λίσσε, είτε ως θεματικό πάρκο, είτε ως χώρο επίσκεψης, είτε ως Μουσείο. Αυτή είναι η πρόθεση της δημοτικής αρχής και πάνω σ’ αυτό το βηματισμό, έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε κινήσεις δημοσιότητας. Ταυτόχρονα όμως προχωράμε και όλες τις εκκρεμότητες που είχε η αδειοδότηση, όπως ορίζει ο νόμος, με τον Κανονισμό λειτουργίας και ότι άλλο χρειάζεται».

MAXH OXYRON NEYROKOPI 1

Ο δήμαρχος Νευροκοπίου, εξηγεί ότι «μέσα σε ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών, θα είμαστε σε θέση, επίσημα, να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του Οχυρού Λίσσε, ως χώρο επίσκεψης για τον κόσμο».

Αναφερόμενος στην έκθεση Philoxenia, τονίζει ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει την έκδοση φυλλαδίων και άλλου υλικού δημοσιότητας, «προκειμένου να αναδεχθεί προς τον κόσμο το Οχυρό Λίσσε, ότι θα είναι επισκέψιμο και ότι θα γίνουν κάποιες δράσεις. Ουσιαστικά δίνουμε δημοσιότητα σ’ αυτό που έχουμε», είπε.

Όσον αφορά τη συνεργασία με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Άγκιστρο Δράση», ο κ. Κυριακίδης σημειώνει ότι γίνεται σε συνεργασία με τον οποιονδήποτε θέλει να συνεργαστεί. «Είναι συναφές μ’ αυτό που κάνουν και αυτοί, επειδή ασχολούνται με το Ρούπελ και κάνουν κάποιες διαδικασίες και έτσι έχει προκύψει μια συνεργασία, μια σχέση για να προωθηθεί αυτό που ονομάζεται ιστορικός τουρισμός» λέει ο δήμαρχος και τονίζει ιδιαίτερα, ότι, «αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Στα πλαίσια του ιστορικού τουρισμού  που παρουσιάζει ενδιαφέρον, εμείς ψάχνουμε σε όλη την Ελλάδα, όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται μ’ αυτό».

Παραμένοντας στο θέμα, ο δήμαρχος Νευροκοπίου σημειώνει ιδιαίτερα ότι, «ουσιαστικά, για πρώτη φορά, ο Δήμος Νευροκοπίου, από εσωστρεφής γίνεται εξωστρεφής. Για πρώτη φορά, βγαίνουμε έξω και ανοίγουμε το Δήμο μας και λέμε τι υπάρχει, λέμε ότι έχουμε πρόθεση να το εκμεταλλευτούμε και ζητάμε από όλους να έρθουν να συνεργαστούν: ο στρατός, οι ΚΟΙΝΣΕΠ, όλοι όσοι έχουν λόγο».

Καταλήγοντας τέλος στο θέμα του Οχυρού Λίσσε, επαναλαμβάνει ότι, «υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον επισκεπτών να έρθουν στο Λίσσε. Εάν όμως δεν βρεθεί ένας τρόπος λειτουργίας, δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλους αυτούς τους επισκέπτες. Αν δεν υπάρχει πρόγραμμα, αν δεν υπάρχει κανονισμός δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους επισκέπτες που θέλουν να το επισκεφτούν. Αυτή τη στιγμή, σας δίνω ένα χρονοδιάγραμμα 6 μηνών. Και σας λέω ότι σε 6 μήνες, θα μπορούμε να κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις για το Λίσσε. Ότι θα λειτουργήσει μ’ αυτόν τον τρόπο, μ’ αυτές τις προοπτικές, μ’ αυτούς τους ανθρώπους».

????????????????????????????????????

Ένας ανοιχτός Δήμος

Σε γενικότερο επίπεδο, ο κ. Κυριακίδης μιλώντας για τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ως δημοτική αρχή, εξηγεί ότι ο ίδιος δίνει βαρύτητα στους δημότες, λέγοντας ότι, «για πρώτη φορά, ο δημότης είναι πλέον με το Δήμο, ένα. Δεν είναι πλέον αυτόνομο κομμάτι ο δημότης και ο δήμαρχος, όπως ήταν. Είμαστε ανοιχτοί στους δημότες, να έρχονται στο Δήμο να καταθέτουν τα προβλήματά τους: στο δήμαρχο, στους αντιδημάρχους, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε.

Θέλω να πω ακόμα, ότι, για πρώτη νιώθω κι εγώ σαν δήμαρχος, ότι υπάρχει μια ευθεία γραμμή μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας, των άλλων Δήμων και των βουλευτών. Υπάρχει στήριξη. Αυτό θέλω να το πω, αυτό που νιώθω, είναι ότι το Νευροκόπι δεν είναι πια ο ξεχασμένος συγγενής εδώ στα σύνορα. Νιώθω αυτή τη φορά, ότι θέλουν να δώσουν βαρύτητα στο Νευροκόπι, να μας στηρίξουν, κάνοντας κάποιες κινήσεις. Και γενικά είμαι αισιόδοξος για το μέλλον!»

 

Η διάθεση των καυσόξυλων

Σε σχετική ερώτηση που έγινε προς το δήμαρχο Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη για τη διάθεση των καυσοξύλων, δηλώνει προς τον «Π.Τ.», ότι αυτή τη στιγμή έχουν διατεθεί τα καυσόξυλα στις ευπαθείς ομάδες και από τη Δευτέρα θα διατεθούν και στους υπόλοιπους δημότες», και τονίζει ιδιαίτερα, ότι το πρόβλημα με τα καυσόξυλα είναι μεγάλο και πολύ σύνθετο: «Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει κρατική παρέμβαση κάποιους είδους. Και αυτό το θέμα θα το θέσουμε στη δημοσιότητα, σκοπίμως δεν δίνουν δημοσιότητα τώρα, γιατί ακριβώς επάνω στην εξέλιξη της διαδικασίας. Οπότε περιμένουμε να τελειώσει αυτό και να κάνουμε μια δημόσια τοποθέτηση. Σκοπός μας είναι να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την κεντρική κυβέρνηση, χωρίς βέβαια να υπερπηδήσουμε ούτε τους τοπικούς φορείς, ούτε την Περιφέρεια και τους βουλευτές. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς θα κάνουμε μια τεκμηριωμένη πρόταση για να κατεβούμε κάτω στη συνέχεια».