Home > Πρώτο Θέμα > Συμφώνησαν μεν, διχάστηκαν δε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για τη Σιδηροδρομική Εγνατία

Συμφώνησαν μεν, διχάστηκαν δε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για τη Σιδηροδρομική Εγνατία

Για πρόταση ψηφίσματος προς την ΠτΔ και τον πρωθυπουργό…

Συμφώνησαν μεν, διχάστηκαν δε

στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

για τη Σιδηροδρομική Εγνατία

Πρόταση Χαρακίδη για ψήφισμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τσιαμπούσης: «Ανάρμοστη και ανήκουστη η εκμετάλλευση της ΠτΔ» και «ύβρις…»

Ηλιόπουλος: «Η πολιτική ορθότητα μας έφερε εδώ…»

Μήτρου: «Η δημοτική αρχή είναι Νέα Δημοκρατία και αυτά τα συμφέροντα υπερασπίζεται…»

Καλαϊδόπουλος: «Εδώ και τόσα χρόνια δεν μπορούν να χαράξουν ένα δρόμο;»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ κανείς να επιλέξει δεκάδες τίτλους σε ένα τέτοιο θέμα. Το σπουδαίο όμως, αλλά και το αποτέλεσμα που βγαίνει από την όλη συζήτηση που υπήρξε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για τη συζήτηση αν θα έπρεπε να υπάρξει ψήφισμα για τη Σιδηροδρομική Εγνατία προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ), έδειξε τελικά ότι, το σώμα, είναι οριστικά διχασμένο!

Μπορεί επιφανειακά να έχουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), το οποίο ναι μεν μπορεί να δείχνει ότι συμφωνεί στο ότι η Δράμα δεν πρέπει να αποκοπεί από τον εθνικό σιδηροδρομικό συρμό, παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες διαμαρτυρίες για το θέμα αυτό, ανέδειξαν για άλλη μια φορά την ουσία: ότι δεν μπορούμε να είμαστε ενωμένοι σε τίποτα, προκειμένου να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν ως Νομός, ως Περιφερειακή Ενότητα.

Η πραγματικότητα είναι ότι, όλα όσα ακούστηκαν στο Δ.Σ. για το θέμα αυτό, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ένα δημοσιογραφικό σημείωμα. Το σωστό θα ήταν, τώρα που τα Δ.Σ. γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης να μεταδίδονται σε ανοιχτό χώρο στις πλατείες, για να μπορεί ο κόσμος να βλέπει τι πραγματικά συμβαίνει σε τέτοιες συζητήσεις.

Και τι δεν ακούσαμε την ώρα που έπρεπε να διεκδικούμε: ότι θα προσβάλουμε την ΠτΔ αν της παραδώσουμε ένα ψήφισμα, ότι όλο αυτό γίνεται για πολιτικά οφέλη, για Δούρειους Ίππους, για λαϊκιστές, για κομματάρχες, για ύβρη  και άλλα.

Στο τέλος, συμφώνησαν διαφωνούντες, ακολουθώντας την άποψη του δημάρχου, ο οποίος προσπάθησε να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές, χωρίς όμως ο ίδιος να μας αποκαλύψει για το πού κόλλησε πραγματικά το προηγούμενο ψήφισμα – κάλεσμα του υπουργού Υποδομών στη Δράμα. Πράγμα που απέδειξε για άλλη μια φορά, ότι οι δήμαρχοι του νομού δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε κάτι… για δεύτερη φορά, όπως παλαιότερα με το ζήτημα του καταφυγίου ζώων που είχε προταθεί!

 

Η πρόταση Χαρακίδη

Το απόγευμα της Δευτέρας 28 Ιουνίου 2021, στην μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) Δράμας, συζητήθηκε ως πρώτο έκτακτο θέμα, πρόταση του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «πόλη+ζωή» κ. Χαρακίδη, να επιδοθεί ψήφισμα στην ΠτΔ κα. Σακελλαροπούλου, την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, η οποία θα βρίσκεται στη Δράμα για να τιμήσει τα «Ελευθέρια» της πόλης.

Εν ολίγοις, μέσω του ψηφίσματος αυτού, θα δινόταν μια σύντομη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη Δράμα και κυρίως για την απομόνωσή της από τον εθνικό κορμό με την έννοια των συγκοινωνιών, όπως την Εγνατία Οδό αλλά και τη Σιδηροδρομική Εγνατία, η οποία αφήνει τη Δράμα εκτός του εθνικού σιδηροδρομικού συρμού.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα κατέληγε με την εξής πρόταση: «Καλούμε την εξοχότητά σας να καταστεί σύμμαχος και συμπαραστάτης στον αγώνα μας για να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας. Η Σιδηροδρομική Εγνατία πρέπει να περνάει από τη Δράμα».

Η αντίδραση του «Project Δράμα 2020»

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020», είχε καταθέσει πρόταση να υπάρξει σχετικό ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί επίσης στη Δράμα την ίδια ημέρα με την ΠτΔ, την 1η Ιουλίου. (Ο κ. Χαρακίδης συμφώνησε να υπάρξουν δύο ψηφίσματα, καθώς δεν είναι δυο ανταγωνιστικές προτάσεις).

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσιαμπούσης αναφέρθηκε στη θέση της ΠτΔ λέγοντας ότι αυτή δεν μπορεί να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις καθώς δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία. Επισημαίνοντας ότι «είναι μια πολιτική απόφαση» και άρα μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις.

Είπε ακόμα ο ίδιος, ότι «όταν η ΠτΔ κάνει την τιμή να έρθει στη Δράμα και να παραστεί στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση, δεν νομίζω ότι πρέπει να λειτουργήσουμε εμείς με τέτοιο τρόπο, που να την αναγκάσουμε να κάνει κάτι. Η ΠτΔ εκ του νόμου, εκ του Συντάγματος, δεν πρόκειται να κάνει τίποτα μ’ αυτό το ψήφισμα. Άρα εμείς, θα εκμεταλλευτούμε τη δημοσιότητα που θα φέρει η παρουσία της ΠτΔ για να περάσουμε ένα δικό μας ζήτημα ως Δήμος της Δράμας; Θεωρώ ότι αυτό είναι ανάρμοστο, δεν τιμά το Δήμο Δράμας, δεν τιμά καθόλου το γεγονός ότι αποφάσισε η ΠτΔ να έρθει στη Δράμα και να τιμήσει η ίδια τη Δράμα και πολλώ δε μάλλον δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε ένα ψήφισμα προς την ΠτΔ. Το θεωρώ και ανάρμοστο».

ose

«Αυτοδιοίκηση Πολιτών»

Με τη σειρά του ο  επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική ορθότητα μέσα σε εισαγωγικά, μας έχει φέρει αυτή τη στιγμή να είμαστε ο τελευταίος νομός, σε μια εκ των πιο φτωχών Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική ορθότητα που δεν είναι γραμμένη πουθενά και η οποία λέει ότι δεν πρέπει να επιδώσουμε ένα ψήφισμα στην ΠτΔ. Τώρα αν η ΠτΔ εκφράσει μια άποψη, είναι δικό της θέμα. Να γνωρίζουν οι συνάδελφοι, ότι η ΠτΔ δεν είναι ένα άβουλο ον. Πριν από λίγες ημέρες πήρε θέση για το ζήτημα της γυναικοκτονίας που είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα και εξέφρασε μια πολιτική άποψη. Εμείς θεωρούμε ότι η κατάθεση ψηφίσματος στην ΠτΔ, αποτελεί μια πράξη εκ μέρους του Δ.Σ. εκ των ων ουκ άνευ. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ΠτΔ στο θέμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, γιατί πρόκειται για ένα δίκαιο αγώνα και πρέπει η Σιδ. Εγνατία να περνά μέσα από τη Δράμα και όχι να γίνει παρακλάδι όπως πολλοί έχουν προτείνει τον τελευταίο καιρό».

Επανέλαβε την πρότασή του, να κατεβεί ο κόσμος της Δράμας στην Αθήνα, στα υπουργεία, αλλά και ως έσχατο μέτρο αντιμετώπισης, να παραιτηθεί ακόμα και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Λαϊκή Συσπείρωση»

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μήτρου, υπενθύμισε ότι είχε διαφοροποιηθεί και από το προηγούμενο ψήφισμα, για τους λόγους των πραγματικών αιτιών της απομόνωσης της Δράμας, λέγοντας ότι «σ’ αυτά τα ψηφίσματα, υπάρχει μια πολύ βολική εξήγηση, για ποιο λόγο η Δράμα είναι απομονωμένη, που λέει ότι, το γεγονός που η Δράμα δεν συμπεριλαμβάνεται στη Σιδηροδρομική Εγνατία, οφείλεται σε κάποιους καρεκλοκένταυρους του ΟΣΕ ή το πολύ-πολύ σε κάποια μικροπολιτικά συμφέροντα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Είναι μια πολύ βολική άποψη, που δεν είναι όμως έτσι».

Ο κ. Μήτρου αναρωτήθηκε επίσης: «Το ερώτημα δεν είναι τι θα γίνει σε 20 χρόνια με τη χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Το ερώτημα είναι, σήμερα έχει η Δράμα σιδηρόδρομο;» Και συμπλήρωσε ότι, «η στάση θα αφορά όπως και το προηγούμενο ζήτημα όποιο και αν είναι το επόμενο ψήφισμα», εννοώντας μ’ αυτό την αποχή της παράταξης από αυτά.

«Προοπτική για τη Δράμα»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος, εξέφρασε για μια άλλη φορά την αντίρρησή του για την επίσκεψη της ΠτΔ στη Δράμα, επισημαίνοντας ότι η κα. Σακελαροπούλου, «ήταν αυτή που έβαλε ταφόπλακα στα Μακεδονικά Σωματεία και απέρριψε τις αιτήσεις τους». Γενικά ο κ. Καλαϊδόπουλος είναι αρνητικός στην επίσκεψή της και το έχει εξηγήσει σε όλους τους τόνους, ενώ τέλος, διαφωνεί με ένα τέτοιο ψήφισμα ακόμα και προς τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα σε κάποιο άλλο σημείο ως «επίορκο», ενώ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Διαφώνησε με το οποιοδήποτε ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό και την ΠτΔ. για τους παραπάνω λόγους.

Ο διχασμός…

Ο κ. Μλεκάνης από την πλευρά του είπε ότι «έχουμε θεοποιήσει τα ψηφίσματα» επισημαίνοντας ότι «συνήθως δεν έχουν αποτέλεσμα», αλλά μέσα από αυτά, «εκφράζουμε τη βούλησή μας, την αγωνία μας, για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε». «Ούτε εκτροπή ούτε πραξικόπημα είναι να επιδοθεί ένα ψήφισμα προς την ΠτΔ για το τι θέλει η Δράμα και οι Δραμινοί. Φυσικά και δεν θα δώσει λύση η ΠτΔ, γιατί δεν είναι αρμοδιότητά της να το κάνει. Είμαι βέβαιος όμως ότι θα απευθύνει το ψήφισμα στον αρμόδιο υπουργό και θα του πει ότι αυτό βασανίζει τη Δράμα και τους Δραμινούς». Σε κάποιο σημείο μάλιστα, χαρακτήρισε τον κ. Τσιαμπούση ως Δούρειο Ίππο που λειτουργεί παρελκυστικά, όπως και τον ίδιο το δήμαρχο ότι επίσης λειτουργεί παρελκυστικά.

Ο αντιδήμαρχος κ. Τάσσου, χαρακτήρισε την πρόταση Χαρακίδη για το ψήφισμα προς την ΠτΔ, ως «πολιτικά παιχνίδια» του ίδιου και της παράταξής του και τόνισε ότι, «όσα ειπώθηκαν για την ΠτΔ έχουν μια βάση».

Αργότερα στις δευτερολογίες, ακούστηκαν και άλλα, όπως όταν ο κ. Τσιαμπούσης χαρακτήρισε τον κ. Χαρακίδη ως «λαϊκιστή» και το δήμαρχο Δράμας ότι εκλέχθηκε για να είναι δήμαρχος Δράμας και όχι πρόεδρος της ΔΕΠΑΝ. Ενώ χαρακτήρισε το πιθανό ψήφισμα ως «ύβρη» απέναντι στην ΠτΔ.

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «ύβρη είναι ο αποκλεισμός της Δράμας  και οι νεκροί που άφησαν το αίμα τους στο δρόμο Δράμας – Αμφίπολης» ενώ μίλησε για «κομματικές εξαρτήσεις».

Ο κ. Μήτρου στη δευτερολογία του είπε ότι «η συζήτηση αυτή επαναλαμβάνεται εδώ και 30 χρόνια» και με έμφαση σημείωσε ότι «η δημοτική αρχή είναι πολιτικά συνεπής. Είναι Νέα Δημοκρατία και αυτά τα συμφέροντα υπερασπίζεται».

Πρόταση δημάρχου

Μετά από συζήτηση, με πρότασή του ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ζήτησε να υπάρξει ένα ψήφισμα, το οποίο θα απευθύνεται άμεσα στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, είτε έρθει στη Δράμα την Πέμπτη 1 Ιουλίου είτε όχι. Σημείωσε ότι ο θεσμικά αρμόδιος και υπεύθυνος για πολιτικές αποφάσεις είναι ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε επίσης ότι, το ψήφισμα αυτό, θα κοινοποιηθεί ή θα διαβιβαστεί με κάποιο τρόπο και στην ΠτΔ, ώστε να γίνει και αυτή «αρωγός και σύμμαχος της Δράμας» για τη διεκδίκηση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας».

Τελικά, μετά από 3 ώρες συζήτησης, αποφασίστηκε η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία το απόγευμα της Τρίτης 29 Ιουνίου (χθες), θα συναντιόνταν για να συντάξει το σχετικό ψήφισμα με άμεσο αποδέκτη τον πρωθυπουργό. Στη διαπαραταξιακή επιτροπή μετέχουν: ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μλεκάνης, Τσιαμπούσης, Ηλιόπουλος. Οι κ.κ. Μήτρου και Καλαϊδόπουλος, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΠτΔ κας Σακελλαροπούλου, η ίδια το πρωί της Πέμπτης και ώρα 11.45, θα συναντηθεί με το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο στο γραφείο του, όπου εκεί κατά πάσα πιθανότητα θα της θέσει μεταξύ άλλων, και το ζήτημα αυτό. Επίσης, στο επίσημο γεύμα προς τιμήν της, θα βρίσκονται και όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων, όπου υποθετικά θα μπορούν να αναφερθούν στο ζήτημα προς την ίδια, αν και δεν είναι σαφές αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο εκεί. Να σημειωθεί εδώ ότι, το μεσημέρι θα παρατεθεί ένα γεύμα, καθώς και δείπνο το βράδυ. Η ΠτΔ θα αποχωρήσει από τη Δράμα το πρωί της Παρασκευής για την Καβάλα.