Home > Πρώτο Θέμα >  Ιωαννίδου: Τραβάει πίσω το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς οι περισσότεροι περιμένουν να κάνουν πρώτα την τρίτη δόση

 Ιωαννίδου: Τραβάει πίσω το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς οι περισσότεροι περιμένουν να κάνουν πρώτα την τρίτη δόση

Δηλώσεις της αντιπροέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

 Ιωαννίδου: Τραβάει πίσω το αντιγριπικό

εμβόλιο, καθώς οι περισσότεροι

περιμένουν να κάνουν πρώτα την τρίτη δόση

 «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στα ραντεβού για εμβολιασμό, κυρίως από νέους ανθρώπους»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΔΥΣΚΟΛΗ κατάσταση παραμένει για όλους ανεξαιρέτους τους συμπολίτες μας, με τα μέτρα που ισχύουν. Από την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις που υπήρξαν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού αλλά και την εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Υγείας, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για τους ανεμβολίαστους.

Οι μόνοι χώροι που θα είναι προσβάσιμοι σε όλους, είναι τα φαρμακεία και οι προμήθειες τροφίμων, ενώ μόνο για εμβολιασμένους ή με έλεγχο στους ανεμβολίαστους, είναι το λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας, κομμωτήρια, ανοικτοί χώροι εστίασης. Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

Όλοι οι κλειστοί χώροι στην εστίαση, θέατρα, σινεμά, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γυμναστήρια, θα είναι πλέον μόνο για εμβολιασμένους.

Αυξάνονται τα  rapid test

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε χθες με την αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κα. Αγγελική Ιωαννίδου, η οποία σημειώνει ότι «αυξάνονται ακόμα περισσότερο αυτοί που κάνουν rapid test», καθώς η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο αυστηρή, και πλέον, προκειμένου να επισκεφθεί κάποιος πολίτης μια υπηρεσία για να κάνει μια απαραίτητη εργασία εκεί, θα πρέπει να επιδείξει αρνητικό rapid test.

Όπως σημειώνει η ίδια, «η προσέλευση των πολιτών για τη διενέργεια rapid test συνεχίζει να είναι μεγάλη. Εφόσον δεν υπάρχει άλλη λύση, ο κόσμος αναγκαστικά κάνει rapid test. Για παράδειγμα, αρκετοί είναι αυτοί τελευταία που κάνουν το τεστ, προκειμένου να πάνε σε κάποιο ραντεβού  που έχουν σε δημόσια υπηρεσία».

Τονίζει ακόμα η ίδια, ότι ταυτόχρονα  αυξάνονται και εκείνοι που κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν: «Υπάρχει και εδώ μεγάλη κινητικότητα για ραντεβού για εμβολιασμό, κυρίως από νέους ανθρώπους».

Η κα. Ιωαννίδου επισημαίνει ότι, «από Δευτέρα περιμένουμε να δούμε και τα νέα μέτρα πως θα κινηθούν και ανάλογα περιμένουμε και διευκρινίσεις επ’ αυτών».

Ερωτώμενη για την κατάσταση που επικρατεί στις ουρές έξω από τα φαρμακεία, η κα. Ιωαννίδου τονίζει: «Θα πρέπει βέβαια να φοράνε μάσκα όλοι. Συχνά βγαίνουμε και τους ζητάμε να τηρούν τα μέτρα, δυστυχώς είναι τόσο πολύς ο κόσμος, που δεν μπορείς να κάνεις και τον τροχονόμο συνέχεια. Εξαρτάται πάντα από τους ίδιους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι οφείλουν πάντα να τηρούν τα μέτρα αυτά. Με μια παρατήρηση πάντως, βλέπω ότι αμέσως συνετίζονται».

Επίσης, η ίδια σημειώνει ότι  υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα στα Φαρμακεία και με τα rapid test, καθώς κάποιοι κάνουν και τρεις φορές την εβδομάδα. Ερωτώμενη σε τι τιμές κυμαίνεται, εξηγεί ότι κατά βάση το κόστος του είναι στα 5 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 8 ευρώ.

Τραβάει πίσω το αντιγριπικό εμβόλιο

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, η κα. Ιωαννίδου τονίζει ιδιαίτερα ότι ακόμα δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση όπως άλλες χρονιές, «καθώς περιμένουν πρώτα να κάνουν την τρίτη δόση και μετά να προχωρήσουν στο αντιγριπικό. Πιστεύω ότι θα το κάνουν οι περισσότεροι, απλά φέτος η ημερομηνία πήγε λίγο πιο πίσω. Για παράδειγμα, πέρυσι μέχρι τέλη Οκτωβρίου είχε εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό, φέτος παρατηρείται ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πετύχουμε το απαραίτητο ποσοστό εμβολιασμού».

Διανομή self test

Η κα. Ιωαννίδου αναφέρθηκε ακόμα στα self test που ξεκίνησαν από την Πέμπτη να δίνονται για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Ξεκινήσαμε να δίνουμε 10 self test για κάθε παιδί που δεν έχει εμβολιαστεί, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από 23 Νοεμβρίου έως και τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και μετά θα πάμε από το νέο έτος πλέον».