Home > Πρώτο Θέμα > Η γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας και τα τοπικά προϊόντα αναδείχθησαν στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Η γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας και τα τοπικά προϊόντα αναδείχθησαν στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Ένα Φεστιβάλ της Δράμας που τείνει να γίνει θεσμός

Η γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας

και τα τοπικά προϊόντα αναδείχθησαν

στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο κ. Καλλίας πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, ο κ. Γεωργιάδης πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ο κ. Τοπαλίδης πρόεδρος Ζυθεστιατόρων Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία σημείωσε το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα το τριήμερο 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου, στο δημοτικό κήπο της Δράμας.

Μέσα από το φετινό Γαστρονομικό Φεστιβάλ, αναδείχθηκε η σημασία της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας, καθώς αυτό ήταν αφιερωμένος τόσο στις μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή του Έβρου, όσο και στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Και αυτό σημείωσε μάλιστα επιτυχία, καθώς αρκετοί ήταν εκεί που πρόσφεραν τα απαραίτητα είδη, καθώς και οικονομικά σε έναν κουμπαρά που είχε στηθεί στο περίπτερο της Ένωσης Ξενοδόχων στην είσοδο του Φεστιβάλ.

Οι επισκέπτες του 2ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο γαστρονομικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε μαγειρικές επιδείξεις, τόσο με κεντρικό chef τον Τζόναθαν, καθώς και με chefs από Δραμινά εστιατόρια, οι οποίοι παρουσίασαν τα δικά τους πιάτα με προϊόντα τα οποία παράγονται αποκλειστικά στη Δράμα.

Στόχος του Γαστρονομικού Φεστιβάλ της Δράμας το οποίο καθιερώνεται πλέον ως ένας σταθερός θεσμός, είναι να αναδείξει τα τοπικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα, και μέσα από αυτά, να δώσει μια γαστρονομική ταυτότητα στον επισκέπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε να πλαισιώνουν κάθε μαγειρική διαδικασία, αναδεικνύοντας τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Γαστρονομικό Φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία της το μεσημέρι του Σαββάτου 23 τρέχοντος και η υφυπουργός Τουρισμού κα. Έλενα Ράπτη. Κατά την επίσκεψή της, η κα. Ράπτη ξεναγήθηκε στο χώρο από τους διοργανωτές, συνομίλησε με τους επιχειρηματίες των αγροτοδιατροφικών προϊόντων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη λειτουργία του.

Κάτι διαφορετικό

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Καλλίας, σημειώνει ότι «οι παραγωγοί το αγκαλιάζουν, έρχονται, αναδεικνύουν τα προϊόντα τους και πιστεύω ότι η επόμενη φορά θα είναι ακόμα καλύτερη και θα είναι ακόμα περισσότεροι.

Το κοινό το απολαμβάνει και το πρόγραμμα όπως έχει εμπλουτιστεί, δίνει περισσότερα κίνητρα, γιατί έχουμε τα master class με Δραμινούς σεφς από τα μαγαζιά της Δράμας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Θέλω να πιστεύω ότι τον χαρακτήρα αλληλεγγύης και βοήθειας που δίνουμε αυτή τη φορά για τις περιοχές που έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα, είναι ένα Φεστιβάλ το οποίο είναι για εμάς πολύ σημαντικό».

Στη διαπίστωση ότι φέτος υπάρχει μια διαφορετική δομή, ο ίδιος σημειώνει: «Πέρσι έγινε μια προσπάθεια να δουν οι Δραμινοί τα προϊόντα, ενώ φέτος αλλάζουμε την λογική, ώστε να δούμε τι πραγματικά μπορούμε να φτιάξουμε με τα δραμινά προϊόντα, και όχι τι μπορούν να φτιάξουν ξένοι άνθρωποι, αλλά οι ίδιοι οι σεφς της Δράμας και οι ίδιοι οι παραγωγοί να δείξουν στον κόσμο τι δημιουργούν από το προϊόν τους. Μ’ αυτό προσπαθούμε να δώσουμε μια γαστρονομική ταυτότητα στη Δράμα αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα και σιγά-σιγά θ’ αρχίσουμε να το πετυχαίνουμε».

Στην ερώτηση για το ποια είναι τα αποτελέσματα των κινήσεων από το 1ο μέχρι το 2ο Φεστιβάλ, ο κ. Καλλίας τονίζει: «Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι νομίζω, ότι κατορθώσαμε πλέον να μπορούμε να συζητάμε με τους παραγωγούς για το όραμα το οποίο έχουμε. Μέχρι πρότινος ήταν αρκετά δύσκολο να τους πείσουμε. Βλέποντας αυτό το οποίο έχει γίνει με το 1ο Φεστιβάλ, αλλά και με τις δράσεις εξωστρέφειας, συμμετοχής σε εκθέσεις παρουσιάσεις σε δημοσιογράφους, έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι προσπαθεί να γίνει μια δουλειά, η οποία δεν έχει απώτερο σκοπό το να κερδίσει ένας άνθρωπος, αλλά να κερδίσει ένα σύνολο από την κοινωνία και μακροπρόθεσμα. Και αυτό έρχεται και αγκαλιάζει την προσπάθεια, διότι πλέον όταν μιλάμε με τους παραγωγούς, είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσουν αυτό που θέλουμε, να συμμετέχουν, να βοηθήσουν. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία».

Κορυφαία τα δραμινά προϊόντα

Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης και ο κ. Στ. Γεωργιάδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, εκ των συνδιοργανωτών, τονίζοντας τα εξής: «Μέσα από μια συγκυρία αρνητική για τη χώρα λόγω της Θεσσαλίας και του Έβρου της φυσικής αυτής καταστροφής που έχει συντελεστεί, το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας έχει ένα χαρακτήρα αλληλεγγύης και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Στηρίζουμε αυτές τις περιοχές. Μέσα από την στήριξη του κόσμου.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, όλα τα Φεστιβάλ να έχουν έναν χαρακτήρα αλληλεγγύης, διότι αυτό δίνει και το στίγμα της πραγματικής ελληνικής ψυχής».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης ότι «το Επιμελητήριο πάντα στηρίζει κάθε καλό. Είμαστε εδώ γιατί είναι τα προϊόντα μας, είναι οι επιχειρήσεις μας, είναι ο κόσμος της Δράμας που πρέπει να στηρίξει με την αγορά τα προϊόντα.

Τα δραμινά προϊόντα είναι κορυφαία, έχουν βραβευτεί παντού. Μπορεί πολύς κόσμος να μην το ξέρει. Καλό είναι να συμμετέχει σ’ αυτή τη γιορτή, σ’ αυτή τη διαδικασία. Για εμάς, το κορυφαίο είναι, το δραμινό προϊόν να μπορέσει να βγει πέρα από τη Δράμα, να γίνει γνωστό, να προσελκύσει κόσμο, που μαζί με τον τουρισμό ουσιαστικά και στον επισκέπτη, να μένει στη γεύση του κάτι μοναδικό. Για να ξαναέρχεται σε βάθος χρόνου, όπως κατάφεραν άλλες περιοχές της Ελλάδας να το κάνουν. Θέλουμε να δώσουμε μια ταυτότητα. Είμαστε εδώ, προχωράμε μπροστά, θα βοηθήσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση με όλους τους Δραμινούς, όλους τους παραγωγούς που θέλουν να παράξουν».

Παρών δηλώνουν και οι εστιάτορες

Σε δηλώσεις τους στον «Π.Τ.», ο πρόεδρος των Ζυθεστιατόρων Δράμας κ. Ανέστης Τοπαλίδης, επίσης εκ των συνδιοργανωτών σημειώνει ότι, «τα εστιατόρια της Δράμας δηλώνουν παρών στο Γαστρονομικό Φεστιβάλ. Εκτός από τα live cooking που γίνονται, όλα τα εστιατόρια της Δράμας δηλώνουν ότι δίνουν προτεραιότητα και στήριξη στους τοπικούς παραγωγούς και στα τοπικά προϊόντα της Δράμας, τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας και έτσι κι αλλιώς κάνουν τη δουλειά μας πιο εύκολη. Ο θεσμός αυτός φέτος μεγαλώνει, το Φεστιβάλ έχει διογκωθεί και μας βοηθάει πολύ και το Επιμελητήριο. Ελπίζουμε κάθε χρόνο να διορθώνουμε τα λάθη μας και να προσθέτουμε καινούργια πράγματα».