Home > νέα > Και στη Δράμα ουρές για rapid testαλλά και για μοριακά (PCR)στα Μικροβιολογικά εργαστήρια-Μιλάει στον «Π.Τ.» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου

Και στη Δράμα ουρές για rapid testαλλά και για μοριακά (PCR)στα Μικροβιολογικά εργαστήρια-Μιλάει στον «Π.Τ.» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου

Μιλάει στον «Π.Τ.» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου

Και στη Δράμα ουρές για rapid test

αλλά και για μοριακά (PCR)

στα Μικροβιολογικά εργαστήρια

«Βλέπουμε συνεχή αύξηση στα κρούσματα η οποία θα αποτυπωθεί σε νούμερα Τρίτη και Τετάρτη»

«Να γίνονται με το παραμικρό μοριακά τεστ, αλλά στοχευμένα»

Οι νοσηλείες στα Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ και η πορεία των εμβολιασμών στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΕΠΕΛΑΣΗ της μετάλλαξης Όμικρον, φέρνει μεγάλες ουρές στα φαρμακεία για rapid test, αλλά και στα μικροβιολογικά εργαστήρια για τη διενέργεια PCR test. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς έχει δημιουργηθεί και το αδιαχώρητο ακόμα και στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Δράμας.

Το φαινόμενο με τις ουρές και το πλήθος κόσμου που επιθυμεί να κάνει PCR test, είναι πανελλαδικό φαινόμενο και συμβαίνει και στη Δράμα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, βλέπουμε ουρές στα φαρμακεία της πόλης για rapid test, ενώ και στα Μικροβιολογικά εργαστήρια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με την γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου, η οποία επισημαίνει αρχικά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που υπάρχει στο Νομό Δράμας. Ήδη, την Κυριακή, τα νούμερα έδειξαν πάνω από 270 κρούσματα, και να σκεφτεί κανείς ότι ήταν και Σαββατοκύριακο Πρωτοχρονιάς.

Όπως είπε η κα. Βασιλείου, «υπάρχει ήδη μεγάλη προσέλευση για μοριακά τεστ στα εργαστήρια και καταλαβαίνουμε πλέον ότι κάθε σπίτι έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα ή ότι έχει θετικό άτομο και κυρίως η νεολαία. Η νεολαία είναι αυτή που μεταφέρει πλέον τον ιό στα σπίτια».

Η ίδια σημειώνει επίσης, ότι, «από σήμερα θα δούμε και πάλι μια νέα αύξηση στα κρούσματα και αυτό θα αποτυπωθεί σε νούμερα την Τρίτη και την Τετάρτη».

Όχι μοριακό με το παραμικρό

Τονίζει ακόμα η κα. Βασιλείου ότι, «θα δημιουργηθεί ένα θέμα, όσον αφορά τα μοριακά τεστ. Και αυτό επειδή δεν είχαμε προετοιμαστεί γι’ αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή. Και τα εργαστήρια τα οποία εξειδικεύονται στα μοριακά, έχουν βάλει ένα πλαφόν. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι παγκοσμίως θα υπάρξει μια έλλειψη αντιδραστηρίων. Θα πρέπει η πολιτεία να το δει αυτό, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση, να μην γίνεται υπερκατανάλωση. Να μην τρέχουμε με το παραμικρό να κάνουμε μοριακό τεστ. Θα πρέπει να γίνεται πιο στοχευμένα, ακολουθώντας οδηγίες των γιατρών μας και το πιο σημαντικό, είναι, ο έχων συμπτώματα, να θεωρηθεί ότι είναι θετικός, να παραμείνει στο σπίτι του πέντε μέρες, να απομονωθεί από το περιβάλλον του και άλλες πέντε όπως λέει ο ΕΟΔΥ, αν κινείται με μάσκα και αν πρέπει να πάει στον εργασιακό του χώρο. Όσον αφορά τις εταιρείες που ζητάνε μοριακά για να επιστρέψουν κάποιοι κι αυτό πρέπει να το δούμε λίγο. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα».

Οι νοσηλείες στην 4η ΥΠΕ

Όσον αφορά το ζήτημα των νοσηλειών στα 14 Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, αυτή δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες και παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, στις 3 Ιανουαρίου είχαμε 422 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, εκ των οποίων οι 314 (74,4%) ανεμβολίαστοι και οι 108 εμβολιασμένοι. Επίσης 50 νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, εκ των οποίων 46 ανεμβολίαστοι (92%) και 4 εμβολιασμένοι. Τέλος, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 76 άτομα, εκ των οποίων 67 ανεμβολίαστοι (88,2%) και 9 εμβολιασμένοι.

Εμβολιασμοί στη Δράμα

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στη Δράμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 2 Ιανουαρίου είχαμε συνολικά 123.725 εμβολιασμούς (συν 325 στις 02/01). Με τουλάχιστον μία δόση έχουν εμβολιαστεί 54.954 (συν 100 στις 02/01), ενώ έχουμε 51.144 (συν 19 στις 02/01) ολοκληρωμένες δόσεις. Με την τρίτη αναμνηστική δόση έχουν εμβολιαστεί 23.785 άτομα (συν 205 στις 02/01).

Τα ποσοστά εμβολιασμού στο Νομό Δράμας παραμένουν ακόμα χαμηλά, καθώς σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτης της χώρας, ο Νομός Δράμας βρίσκεται στο 52,8% όσον αφορά τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, ενώ είναι στο 56,22% όσον αφορά την κάλυψη της μίας τουλάχιστον δόσης. Ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται στο 0,73% και στο 40,6 ανά 100.000 κατοίκους ενώ παρουσιάζει ανοδική τάση.