Home > νέα > Καιρικές συνθήκες και αυξήσεις τιμών στα λιπάσματα και τα φάρμακα τα κύρια προβλήματα της πατάτας Νευροκοπίου-Πατατοκαλλιεργητές από το Νευροκόπι μιλάνε στον «Π.Τ.»

Καιρικές συνθήκες και αυξήσεις τιμών στα λιπάσματα και τα φάρμακα τα κύρια προβλήματα της πατάτας Νευροκοπίου-Πατατοκαλλιεργητές από το Νευροκόπι μιλάνε στον «Π.Τ.»

Πατατοκαλλιεργητές από το Νευροκόπι μιλάνε στον «Π.Τ.»

Καιρικές συνθήκες και αυξήσεις τιμών

στα λιπάσματα και τα φάρμακα τα κύρια

προβλήματα της πατάτας Νευροκοπίου

Αν και υπάρχει μια γενική έλλειψη εργατών γης, η συγκομιδή αρχίζει τις επόμενες ημέρες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΝΑ σχετικά καλό στάδιο βρίσκεται η καλλιέργεια της πατάτας στο Κ. Νευροκόπι, καθώς τις επόμενες ημέρες ετοιμάζεται η συγκομιδή της. Φυσικά, λόγος για την ποιότητά της δεν γίνεται, όμως υπάρχουν διάφορα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής, όπως οι καιρικές συνθήκες, η ακρίβεια σε λιπάσματα και πετρέλαιο, η τιμή της που αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στα 0,45 με 0,50 λεπτά, αλλά και η έλλειψη χεριών, εργατών γης κατά την συγκομιδή.

Κάθε χρόνο, οι πατατοκαλλιεργητές του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα. Οι περσινές καιρικές συνθήκες με αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα, είχαν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και είχαμε μια σημαντική μείωση της παραγωγής.

Επίσης, τα δύο προηγούμενα χρόνια, με την πανδημία, είχαν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη εργατών γης, προκειμένου να γίνει η συγκομιδή της. Αποτέλεσμα ήταν, να αναγκαστούν να καταφύγουν – ιδίως το 2020 – σε γραφεία ενοικιάσεως εργατών από τρίτες χώρες, τους οποίους μάλιστα έπρεπε να φιλοξενούν οι ίδιοι.

Αναφορικά με το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με αγρότες από την περιοχή Κ. Νευροκοπίου, όπως με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Βέσμελη Απόστολο, αλλά και τον αγρότη και αντιδήμαρχο Νευροκοπίου κ. Φιλιππίδη.

Όπως μας λέει ο κ. Βέσμελης, τις επόμενες ημέρες αρχίζει η συγκομιδής της πατάτας, ενώ  αναφορικά με το ζήτημα των ζημιών που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα με την χαλαζόπτωση, επισημαίνει ότι ο ΕΛΓΑ συνεχίζει την καταγραφή των ζημιών στην περιοχή.

Γενικά χαρακτήρισε την χρονιά που πέρασε ως «δύσκολη» από πολλές απόψεις. Τόσο από τις καιρικές συνθήκες και γενικότερα την ακρίβεια που επικρατεί με τις υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα όπως το αγροτικό πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικά στο διπλασιασμό των τιμών στα λιπάσματα και τα γεωργικά φάρμακα.

Επισημαίνει πάντως ότι όσον αφορά τις ποσότητες που αναμένεται να συγκομισθούν, «θα είναι πεσμένες σε σχέση με πέρυσι». Αναφορικά με τις ζημιές από την χαλαζόπτωση, σημειώνει ότι «ήταν σε μεγάλο μέρος του κάμπου και γενικά ήταν αρκετή».

Όπως μας λέει, «από εδώ και πέρα θέλουμε ο καιρός να είναι καλός, ή τουλάχιστον να μην υπάρξουν έντονα φαινόμενα για να μπορέσει να γίνει η συγκομιδή».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα των εργατών γης, ο κ. Βέσμελης σημειώνει ότι «έχουμε μεγάλο θέμα με τους εργάτες γης που είναι λίγοι. Βέβαια δεν αφορά μόνο την περιοχή μας, αλλά εμείς είμαστε σε καλύτερη μοίρα μιας και είμαστε κοντά στην Βουλγαρία. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατών γης».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «ναι μεν έρχονται από τη γειτονική Βουλγαρία, όμως και από εκεί ακόμα έχουν μειωθεί».

Στην ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, ο κ. Βέσμελης σημειώνει: «έχουμε ακούσει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κάποιες επαφές με εργάτες από άλλες χώρες, προς το παρόν όμως δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό γύρω απ’ αυτό και ούτε πού βρίσκεται το θέμα αυτό».

Μιλώντας με τη σειρά του στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος και αγρότης κ. Φιλιππίδης, επισημαίνει ότι «οι πατάτες βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο, η συγκομιδή ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και είναι μια χρονιά σχετικά καλή, όσον αφορά την τιμή».

Αναφερόμενος στις ζημιές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από την κακοκαιρία, τονίζει ότι «οι ζημιές αυτές θα έχουν σημαντική μείωση στη συγκομιδή, για εκεί τουλάχιστον που έπιασε το χαλάζι».

Ερωτώμενος σχετικά με το θέμα της συγκομιδής και των εργατών γης, ο ίδιος σημειώνει ότι «όντως υπάρχει σοβαρό ζήτημα, ενώ περιμένουμε εργάτες κυρίως από τη γειτονική Βουλγαρία».

Όσον αφορά την τιμή της πατάτας, επισημαίνει ότι αυτή την ώρα, «στη Κοζάνη που ήδη έχει αρχίσει να βγάζει πατάτα, η τιμή της κυμαίνεται από 0,45 έως και 0,52 λεπτά στο κιλό. Αυτό βέβαια είναι στην προσφορά και ζήτηση, ανάλογα με τις εισαγωγές και άλλους παράγοντες».

Ερωτώμενος για το ποια τιμή θα ήταν καλύτερη για τους πατατοπαραγωγούς Νευροκοπίου, σημειώνει ότι «μια καλή τιμή θα ήταν τουλάχιστον στα 0,50 λεπτά. Ο παραγωγός θα πρέπει να πληρώνεται τις πατάτες, όπως μπαίνουν στο συσκευαστήριο και καθαρίζονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ βγάζω πέντε τόνους στο χωράφι και τους πληρώνομαι, αλλά πληρώνομαι τους 2,5 με 3 τόνους τελικά, στην άλφα διαλογή».

Χαρακτηριστικά τονίζει επίσης ότι, «με τιμές που υπάρχουν σήμερα στα φάρμακα, στα λιπάσματα, στο εργατικό δυναμικό και σε άλλα μια τιμή γύρω στα 0,50 λεπτά τουλάχιστον θα ήταν σχετικά καλή. Για να καταλάβετε, σήμερα οι εργάτες γης από 25-30 ευρώ που ζητούσαν πέρυσι, σήμερα ζητούν 35-40 ευρώ».