Home > Πρώτο Θέμα > Καλύτερη η δεύτερη μέρα από την πρώτη για καφετέριες και καταστήματα σίτισης-► Δηλώσεις των προέδρων των Σωματείων Καφετεριών και Ζυθεστιατόρων

Καλύτερη η δεύτερη μέρα από την πρώτη για καφετέριες και καταστήματα σίτισης-► Δηλώσεις των προέδρων των Σωματείων Καφετεριών και Ζυθεστιατόρων

Καλύτερη η δεύτερη μέρα

από την πρώτη για καφετέριες

και καταστήματα σίτισης

► Δηλώσεις των προέδρων των Σωματείων Καφετεριών και Ζυθεστιατόρων

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος, Μ. Τάσσου για τις αιτήσεις τραπεζοκαθισμάτων

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΟΙΞΑΝ ήδη από τη Δευτέρα 25 Μαΐου, τα καταστήματα καφετεριών και σίτισης, μετά από ένα μεγάλο διάστημα κλεισίματος, εξαιτίας των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Ομολογουμένως, η πρώτη μέρα ήταν αρκετά δύσκολη και οι καταναλωτές κινήθηκαν αρκετά διστακτικά.

Παρ’ όλα αυτά, η δεύτερη μέρα πήγε πολύ καλύτερα, τουλάχιστον όσο αφορά τις καφετέριες, ενώ για τα καταστήματα εστίασης, κυρίως ταβέρνες και εστιατόρια, η κίνηση θα φανεί, τόσο μέσα στην εβδομάδα, όσο και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Μιλώντας στον «Π.Τ.», ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών, κ. Ηλιάδης, σημειώνει ότι «ο κόσμος γενικά ανταποκρίθηκε έως ένα ορισμένο σημείο» και τόνισε: «Πιστεύω ότι σύντομα θα ξεπεραστούν οι πρώτες ανησυχίες και οι προβληματισμοί και θα έρθουν στα μαγαζιά. Όλοι οι συνάδελφοι έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα, έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, στις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, τα οποία και έχουν λιγοστέψει».

Όπως επισημαίνει επίσης, «τα μέτρα τηρούνται ευλαβικά από τους επαγγελματίες σε μεγάλο βαθμό και τα προβλήματα δημιουργούνται περισσότερο από τους πελάτες, καθώς κάποιοι δεν ανταποκρίνονται, πρέπει συνέχεια να τους υπενθυμίζεις την κατάσταση και ότι πρέπει να κρατούν τις αποστάσεις. Κυρίως αυτό συμβαίνει στα μεγαλύτερα άτομα. Αν και η πρώτη μέρα λόγω καιρού δεν αποτελεί ιδιαίτερο κριτήριο, παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι η κατάσταση κινείται αισιόδοξα. Δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα».

Ερωτώμενος αν έχουν ξεκινήσει να κάνουν αιτήσεις για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο κ. Ηλιάδης επισημαίνει ότι υπάρχει μια διαδικασία γι’ αυτό, η οποία θα πρέπει να τηρηθεί. «Πρέπει να προσκομίσουμε ένα τοπογραφικό διάγραμμα του χώρου, του μαγαζιού, αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να επεκταθείς και ανάλογα με τα μέτρα που θα ζητήσει ο κάθε συνάδελφος. Η διαδικασία αυτή είναι μεγάλη, ένα τοπογραφικό κοστίζει και είναι χρονοβόρα. Το επόμενο που περιμένουμε τώρα, είναι να ανοίξουν τα μεγαλύτερα μαγαζιά, τα club, τα κέντρα διασκέδασης, τα μαγαζιά που φιλοξενούν χορούς και γάμους. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα».

KAFE DRAMA (1)

Καταστήματα σίτισης

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας κ. Χατζηπαντελής, ο οποίος αναφέρει ότι οι δύο πρώτες μέρες για τα καταστήματα σίτισης, κυρίως ταβέρνες και εστιατόρια δεν ήταν αρκετά καλές. «Έτσι κι αλλιώς, οι πρώτες μέρες της εβδομάδας δεν ήταν καλές και πριν από τον κορωνοϊό. Η συνέχεια της εβδομάδας θα δείξει το πώς θα κινηθεί ο κόσμος».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «τα πράγματα είναι λίγο χαλαρά. Περιμέναμε μια μεγαλύτερη έξαρση. Μην ξεχνάμε είναι και αρχή της εβδομάδας… σαν να ήταν μια Δευτέρα πριν τον κορωνοϊό».

Στην ερώτηση αν συνάδελφοί του σκέφτονται να ζητήσουν επέκταση τραπεζοκαθισμάτων, ο κ. Χατζηπαντελής, είπε ότι τις επόμενες ώρες ή σήμερα θα έχει συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, κ.Τάσσου, για να δουν από κοντά κάθε περίπτωση, να συζητήσουν εκτενέστερα τα μέτρα και αναλόγως  θα κινηθούν.

Σημείωσε ακόμα ο ίδιος, ότι, «θα ζητήσω από τον κ. Τάσσου, μαζί και με τη Δημοτική Αστυνομία, να πάμε να δούμε τα καταστήματα, για το τι μπορούν να κάνουν και τι δεν μπορούν. Εμείς λέμε να το δούμε αυτό αρχικά και να δούμε πως θα γίνει».

TASSOU MIXALIS

Τάσσου: Από σήμερα οι αιτήσεις

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, κ. Τάσσου, εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας θα ανέβαινε στην ιστοσελίδα του Δήμου Δράμας η αίτηση για τα καταστήματα καφετεριών και εστίασης, προκειμένου να δηλώσουν την ανάγκη επέκτασής τους.

Όπως είπε, «ο επαγγελματίας θα πρέπει να έχει τοπογραφικό διάγραμμα με τον επιπλέον χώρο που αιτείται για να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπει η νομοθεσία, μαζί με μια υπεύθυνη δήλωση, που επίσης θα βρίσκει στην ιστοσελίδα του Δήμου όπου θα αναφέρεται ότι τηρεί τις προϋποθέσεις κτλ.»

Ο ίδιος επισημαίνει ότι, «για να μην υπάρξει καθυστέρηση, με την κατάθεση της αίτησης από τον επαγγελματία θα θεωρείται άμεσα εγκεκριμένη, και με την αίρεση του ελέγχου από την υπηρεσία. Η υπηρεσία θα βγαίνει άμεσα, θα ελέγχει και ανάλογα θα προχωράει».

Εξηγεί ακόμα, ότι, «όποιος δεν θέλει να κάνει αίτηση για επιπλέον τετραγωνικά θα βρει στην ιστοσελίδα του Δήμου μια άλλη αίτηση για τη μείωση των δημοτικών τελών».