Home > Αρθρα > Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η πολιτική των ευκαιριών και όχι των επιδομάτων Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης

Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η πολιτική των ευκαιριών και όχι των επιδομάτων Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης

Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η πολιτική των ευκαιριών και όχι των επιδομάτων

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης *

 

Τα τελευταία τρία χρόνια το κύρος της Ελλάδας έχει τρωθεί βαριά τόσο στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, όσο και διεθνώς. Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας είναι η εικόνα του φτωχού συγγενή που στηρίζεται στην «καλοσύνη» των άλλων. Μια χώρα που καταδυναστεύεται από μια ανεύθυνη κυβέρνηση που δεν μπορεί και δεν ξέρει να διαπραγματεύεται και να διεκδικεί, παρά μόνο να εκβιάζει και όταν αποτυχαίνει να λέει σε όλα ναι.

Διεθνείς έρευνες αποδεικνύουν πως η Ελλάδα χάνει συνεχώς έδαφος σε όρους ανταγωνιστικότητας και προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Για να ανατραπεί το δυσμενές αυτό κλίμα στην οικονομία χρειάζεται αλλαγή. Δεν αρκεί, όμως, μόνο η πολιτική αλλαγή.  Χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών, που θα πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα όποια προγράμματα προσαρμογής.

Η αλλαγή θα έλθει μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μέσα από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας που δεν λειτουργεί βασιζόμενη σε προνομιακές σχέσεις, που δεν φοροδιαφεύγει, που δεν στηρίζει τη μαύρη εργασία. Αλλά την επιχειρηματικότητα που σέβεται και στηρίζει τους εργαζόμενους.

Στη ΝΔ στηρίζουμε την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Στηρίζουμε ένα μοντέλο το οποίο θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τις ικανότητες και τη δημιουργικότητα των Ελλήνων, εξασφαλίζοντας ένα υψηλό επίπεδο ζωής για αυτούς και τα παιδιά τους. Αυτό το μοντέλο επιχειρηματικότητας θα δημιουργήσει νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που θα δίνουν προοπτική στους ανέργους, στους νέους που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό και στους εργαζομένους που ζουν κάτω από καθεστώς συνεχούς αβεβαιότητας και φόβου.

Η ΝΔ είναι συνώνυμη των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης και της προόδου. ΝΔ σημαίνει νέες δουλειές. Αυτός είναι ο στόχος μας, και παράλληλα η καλύτερη κοινωνική πολιτική, η πολιτική των ευκαιριών και όχι η πολιτική των επιδομάτων.

Όπως προέκυψε και από τις εργασίες του 1ου προσυνεδρίου της παράταξής μας «Για τους εργαζόμενους και τους ανέργους» ενόψει του 11ου Συνεδρίου της ΝΔ, οι στόχοι μας θα επιτευχθούν μέσα από τις εξής πολιτικές:

  1. Την οριζόντια μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 29% στο 20% σε διάστημα διετίας, καθώς και σειρά από στοχευμένα κίνητρα για την ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων και της δημιουργίας νέας και ποιοτικής απασχόλησης για τους εργαζομένους.
  1. Την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, με ουσιαστικότερους ελέγχους και χρήση διαδραστικών πληροφοριακών συστημάτων. Και την παράλληλη εφαρμογή του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζομένους τους και την εργατική νομοθεσία.
  1. Τη στήριξη των συμβάσεων εργασίας που καταρτίζονται σε επιχειρησιακό επίπεδο, εφ’ όσον συνυπογράφονται και από τις δύο πλευρές, δηλαδή τόσο από την εργοδοσία όσο και από το εργατικό σωματείο, και οι οποίες θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων.
  1. Την υιοθέτηση του Ολλανδικού μοντέλου κοινωνικού διαλόγου, κατά το οποίο εργοδότες και εργαζόμενοι καταλήγουν σε συναινετικές λύσεις που θα διασφαλίζουν την αύξηση της απασχόλησης και τη μακροχρόνια εργασιακή ειρήνη. Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η αύξηση της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και η βελτίωση των μισθολογικών και μη παροχών θα βασίζονται πλέον στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς και στις καλές διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές.
  1. Τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τα Πανεπιστήμια. Συνεργασία που θα αποκτήσει κεντρικό ρόλο στο σύστημα επανεκπαίδευσης των ανέργων και των εργαζομένων και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

 

Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα 3 σχεδόν χρόνια της καταστροφικής διακυβέρνησής της έχει αποδείξει πως το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διαχειρίζεται και να κατανέμει τη φτώχεια.

Η ΝΔ στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα που καινοτομεί, που εξάγει, που διατηρεί τη ρευστότητα και την έδρα της στην Ελλάδα. Στηρίζουμε ένα οικονομικό μοντέλο που θα παράγει τον πλούτο και θα μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας σε όλους τους πολίτες. Στηρίζουμε την Ελλάδα που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας, γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και Βουλευτής Ηρακλείου