Home > νέα > Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας Μηδενικές αυξήσεις σε τέλη – δικαιώματα καθώς και στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού

Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας Μηδενικές αυξήσεις σε τέλη – δικαιώματα καθώς και στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού

Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Μηδενικές αυξήσεις σε τέλη – δικαιώματα

καθώς και στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού

Μειώσεις ζήτησε η αντιπολίτευση και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι αντιγράφει τα ίδια από πέρυσι!

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ αυξήσεις σε όλα τα τέλη και δικαιώματα του Δήμου Δράμας, εισηγήθηκε η δημοτική αρχή στην 22η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου. Το θέμα, το οποίο εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης είχε ως τίτλο: [Έγκριση της 338/2018 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε.) σχετικά με την επιβολή φόρων, τελών και δικαιωμάτων οικ. έτους 2019.]

Αναπτύσσοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής, ο κ. Σολάκης εισηγήθηκε μηδενικές αυξήσεις σε φόρους, τέλη και δικαιώματα για το 2019, «συμπεριλαμβανομένου και του τέλους καθαριότητας και φωτισμού».

Όπως είπε, η Οικονομική Υπηρεσία ζήτησε μια αύξηση της τάξης του 21%, προκειμένου να είναι ισοσκελισμένα τα έσοδα με τα έξοδα, εξήγησε όμως ότι, «αυτή είναι μια πολύ απλή, λιτή σκέψη υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία μπορεί να έχει τη λογική της, δεν λαμβάνει όμως υπόψη ορισμένα δεδομένα πλέον, ορισμένες μεταβλητές οι οποίες θα γίνουν σταθερές για το επόμενο διάστημα, το 2019, οι οποίες είναι ικανές να διαφοροποιήσουν τελείως τόσο το σκέλος των εξόδων, όσο και το σκέλος των εσόδων. Με την προσδοκία, την αναμονή και την ευχή, τόσο η ανακύκλωση όσο και η διαδικασία των (σ.σ. λαμπτήρων) Led, να βρουν πρόσφορο έδαφος και ευνοϊκό για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εν μέρει θα περιορίσουν τις δαπάνες στην καθαριότητα και στο φωτισμό».

Ο κ. Σολάκης αναφέρθηκε σε τρία βασικά σημεία τα οποία θα μειώσουν τα έξοδα του Δήμου. Το ένα είναι ότι, μέσα στο 2019 θα εφαρμοστεί η μηχανική διαλογή των οργανικών απορριμμάτων. «Μόνο το 40% απ’ αυτά που σήμερα καταλήγουν στις Σέρρες, θα χρειαστούν να μετακινηθούν και άρα θα έχουμε μειωμένα έξοδα στη μεταφορά τους. Που σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν πολλά δρομολόγια».

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι «η χιλιομετρική απόσταση από τον ΣΜΑ προς τους χώρους εναπόθεσης των απορριμμάτων θα μικρύνει κατά πολύ. Τα χιλιόμετρα αυτά, από τα 120 προς τις Σέρρες, θα περιοριστούν στα 40 χιλιόμετρα, γιατί από το 2019 θα πηγαίνουν πλέον στην Καβάλα». Ο κ. Σολάκης εννοεί το νέο ΧΥΤΑ που θα αρχίσει να λειτουργεί εκεί και άρα θα έχει λιγότερο έξοδα στη μεταφορά.

Το τρίτο στοιχείο, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σολάκης, είναι η λεγόμενη τακτοποίηση των ακινήτων, κυρίως των κτιρίων που έχουν στην κατοχή τους, καθώς διάφοροι παράγοντες οδηγούν τους συμπολίτες μας να δηλώσουν τα αληθή τετραγωνικά των κτιρίων (διαμερίσματα, καταστήματα, αποθήκες), πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά ότι θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα.  Όπως τόνισε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα αληθή τετραγωνικά μέτρα από διάφορα ακίνητα, θα αυξηθούν για το Δήμο Δράμας κατά 35% και άρα θα υπάρξει αύξηση των εσόδων!

Με αυτά τα 3 σημεία, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών υποστήριξε τέλος, ότι θα έχουμε τελικά ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα και έτσι δεν θα πρέπει να πάμε σε καμιά αύξηση των δημοτικών τελών και θα μείνουμε με μηδενική αύξηση για το δημότη της Δράμας.

 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης, είπε ότι «αυτό το οποίο περιμένει να μειωθεί ο κ. Σολάκης, λόγω της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων από την προδιαλογή, είναι ήδη μετρημένο», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Καθορισμό Ετήσιας Εισφοράς της Περιφέρειας για το 2019 με απόφαση της ΔΙΑΑΜΑΘ, όπου πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος.

Όπως είπε, «οι περισσότεροι Δήμοι, ήδη έχουν συντάξει τους προϋπολογισμούς τους για τέλη και δικαιώματα με βάση αυτή την απόφαση της ΔΙΑΑΜΑΘ. Αυτή η απόφαση ισχύει από 1.1.2019. και καθορίζει ετήσια εισφορά για το Δήμο Δράμας, 908.369 ευρώ. Σήμερα, αυτά που λέει ο κ. Σολάκης ότι θα μειωθούν – τα 908.369 είναι τα μειωμένα που περιμένει – από τα 634.000 ευρώ που είναι σήμερα! Πρόκειται για μια αύξηση 30%. Εάν τυχόν εφάρμοζε ο δήμαρχος Μαμσάκος την απόφαση του προέδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ Μαμσάκου, και έδινε αυτά τα στοιχεία να υπολογιστούν τα τέλη και δικαιώματα όπως θα έπρεπε στην Οικονομική Υπηρεσία, τότε η Υπηρεσία θα ζητούσε 50% αύξηση και όχι 21%. Γιατί κατά 30% αυξάνεται το ποσό που πληρώνουμε για υγειονομική ταφή και μεταφορά στις Σέρρες στον ιδιώτη».

Ο κ. Μλεκάνης κατηγόρησε τον κ. Σολάκη ότι «προσπάθησε να παραπλανήσει το σώμα» και υποστήριξε ότι έχουμε μείωση των εσόδων του Δήμου και σημείωσε πως «είναι εκτός τόπου και χρόνου ο προγραμματισμός και δεν λαμβάνει κανένα στοιχείο υπόψη της». Τέλος, ο κ. Μλεκάνης καταψήφισε και πρότεινε μείωση στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», ο κ. Χαραλαμπίδης είπε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας για τα τέλη και δικαιώματα για το 2019, «είναι στη σωστή κατεύθυνση», σημειώνοντας όμως το εξής: «ευελπιστούμε ότι θα γίνουν όλες οι υποδομές ώστε και οι αποστάσεις να μειωθούν και τα έξοδα μεταφοράς να μειωθούν» (σ.σ. εννοεί για τα απορρίμματα). Τέλος, επισημαίνοντας ότι «με γνώμονα ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση συμφωνούμε», ψήφισε θετικά την πρόταση της δημοτικής αρχής για μηδενικές αυξήσεις στα τέλη και δικαιώματα για το 2019.

Ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι «ας πάρουμε το περυσινό που αφορούσε τα δικαιώματα για το τέλος καθαριότητας και φωτισμού, ας αντιγράψουμε ότι είπε ο κ. Σολάκης από πέρυσι, ας αντιγράψουμε ότι είπαμε κι εμείς, κι ας τελειώνουμε. Δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό». Επισημαίνοντας ότι ακριβώς τα ίδια έλεγε πέρυσι ο κ. Σολάκης, ενώ διάβασε μάλιστα τα πρακτικά από την περυσινή αντίστοιχη συνεδρίαση του 2017 και τα τέλη και δικαιώματα του 2018, δείχνοντας ότι ήταν ακριβώς τα ίδια λόγια! Ο κ. Ηλιόπουλος καταψήφισε τα τέλη και δικαιώματα, επισημαίνοντας μάλιστα και το χαρακτηριστικό «όπως ψήφισα και πέρυσι με τις ίδιες περυσινές παρατηρήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, χαρακτήρισε τον κ. Σολάκη ως «πολιτικό ψεύτη – ως αντιδήμαρχος Οικονομικών λέει ψέματα», λέγοντας ότι «τα ίδια έλεγε και πέρυσι και τελικά τίποτα δεν έγινε».

Τέλος, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Στεφανίδης, χαρακτήρισε την πρόταση της δημοτικής αρχής ως «λόγια προεκλογικής περιόδου», ενώ προεξόφλησε ότι, όποια δημοτική παράταξη και αν είναι δημοτική αρχή μετά τις εκλογές του 2019, θα αναγκαστεί να κάνει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

Σημείωσε ιδιαίτερα ότι, «αν δεν ήταν τα 8μηνα, η πόλη θα είχε βουλιάξει από το σκουπιδαριό» και ότι «οι κάθε λογής επιτήδειοι, εργολάβοι και άλλοι, έχουν αλώσει το Δήμο. Θέλουν ζωτικό χώρο για να κινηθούν», αναφερόμενος κυρίως στο ζήτημα της καθαριότητας. Ο κ. Στεφανίδης ζήτησε μειώσεις των τελών και καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής.