Home > Νέα > Καταγράφηκαν 28 είδη ορνιθοπανίδας στην περιοχή μας από τον ΦΔΟΡ Σε Θησαυρό, Πλατανόβρυση, περιοχή των Παππάδων, περιοχή των Ποταμών και του Περάσματος, στη λίμνη των Λευκογείων, στην περιοχή του Νεροφράκτη, στο Κατάφυτο και την Εξοχή

Καταγράφηκαν 28 είδη ορνιθοπανίδας στην περιοχή μας από τον ΦΔΟΡ Σε Θησαυρό, Πλατανόβρυση, περιοχή των Παππάδων, περιοχή των Ποταμών και του Περάσματος, στη λίμνη των Λευκογείων, στην περιοχή του Νεροφράκτη, στο Κατάφυτο και την Εξοχή

Στις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πτηνών

Καταγράφηκαν 28 είδη ορνιθοπανίδας

στην περιοχή μας από τον ΦΔΟΡ

Σε Θησαυρό, Πλατανόβρυση, περιοχή των Παππάδων,

περιοχή των Ποταμών και του Περάσματος, στη λίμνη των Λευκογείων,

στην περιοχή του Νεροφράκτη, στο Κατάφυτο και την Εξοχή

 

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, συμμετείχε ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ) που διοργανώνονται ετησίως από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πανελλαδικά. Φέτος, οι ΜΕΚΥΠ προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες των ειδικών συνθηκών που βιώνουμε με την πανδημία, ολοκληρώθηκαν σε πέντε μέρες, από τις 20 μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου.

Τις μέρες αυτές ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, κατέγραψε τα υδρόβια πτηνά που βρήκαν καταφύγιο έστω και προσωρινά στα υδάτινα σώματα εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, αλλά και εκτός αυτού. Αρωγός στο εγχείρημα η ειδική επιστήμονας, κα. Παναγιωτοπούλου Μαρία, συνεργάτιδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

FDOR 2

Οι καταμετρήσεις έλαβαν χώρα, σε επτά επιλεγμένους υγροτόπους, τέσσερις εκ των οποίων βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, ενώ τρεις εκτός. Οι περιοχές αυτές, όπως κάθε χρόνο, είναι οι ταμιευτήρες Θησαυρού, Πλατανόβρυσης, η ευρύτερη περιοχή των Παππάδων, η περιοχή των Ποταμών και του Περάσματος, η τεχνητή λίμνη των Λευκογείων και ο μικρός υγρότοπος που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Νεροφράκτη Δράμας. Νέες περιοχές η τεχνητή λίμνη Καταφύτου και μια μικρή υδατοσυλλογή ΒΑ της Εξοχής.

Οι ταμιευτήρες και όλοι αυτοί οι μικροί υδροβιότοποι αποτελούν μια μικρή «ανάσα» στη χειμερινή μετανάστευση των ταξιδιάρικων πουλιών από τις βόρειες χώρες προς τις νοτιότερες θερμότερες περιοχές. Οι αριθμοί των πουλιών που καταγράφονται ετησίως στις περιοχές καταγραφής δε συγκρίνονται με αυτούς των μεγάλων υδροβιότοπων, αλλά δεν υστερούν σε σημαντικότητα.

Φέτος συνολικά, καταγράφηκαν 28 είδη ορνιθοπανίδας, 337 άτομα στο σύνολο. Σημαντικές καταγραφές ένα μικρό κοπάδι Νανοπρίστες που εντοπίστηκαν στον παγωμένο ποταμό Νέστο και ένα μοναχικό Κοκκινοβουτηχτάρι που καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης στη λίμνη Πλατανόβρυσης. Τα κοκκινοβουτηχτάρια συνήθως συναντώνται σε θαλάσσιες ακτές και εκβολές ποταμών και η επιλογή της μεγάλης λίμνης για ανάπαυλα αποτελεί μια σπάνια περίπτωση για το είδος.

Πιο κοινά είδη στις ΜΕΚΥΠ, με σειρά αναφοράς ανάλογα με τους αριθμούς που καταγράφηκαν, ήταν οι Πρασινοκέφαλες πάπιες, τα Κιρκίρια, οι Φαλαρίδες, τα Νανοβουτηχτάρια, οι Καπακλήδες, οι Νεροκότες, λίγες Χουλιαρόπαπιες και μια Νεροκοτσέλα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πληθυσμός των Κορμοράνων όπως και ο αριθμός των φωλιών που εντοπίστηκαν στους ταμιευτήρες φέτος, καταγράφηκαν μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Κατά τη διάρκεια των καταμετρήσεων παρατηρήθηκαν επίσης αρπακτικά πουλιά, Γερακίνες, Καλαμόκιρκοι, Ξεφτέρια και Βραχοκιρκίνεζα.

Στη λίμνη του Θησαυρού, δύο παιχνιδιάρικες βίδρες απέσπασαν ευχάριστα την προσοχή των παρατηρητών με τα καμώματα τους θυμίζοντας πως η ομορφιά της φύσης μπορεί να μας αιφνιδιάσει ανά πάσα στιγμή.