Home > Πρώτο Θέμα > Κονδύλιο 342.000 € για διορθώσεις σε 35 παιδικές χαρές στο Δήμο Δράμας

Κονδύλιο 342.000 € για διορθώσεις σε 35 παιδικές χαρές στο Δήμο Δράμας

 

Πρόταση του Δήμου Δράμας για 1 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ

Κονδύλιο 342.000 € για διορθώσεις σε 35 παιδικές χαρές στο Δήμο Δράμας

Μπλοκάρει στο Δασαρχείο η ανασύσταση της παιδικής χαρά του δημοτικού κήπου

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΙΔΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των παιδικών χαρών των δήμων και την εναρμόνισή τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η ιδιαίτερα δυσχερής οικονομική συγκυρία που μεσολάβησε τα τελευταία χρόνια, δεν επιτρέπει στους Δήμους να αναλάβουν το κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους με βάση τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί.
Έτσι, σε πρώτη φάση, ο γενικός γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών κ. Πουλάκης, καλεί τους Δήμους της χώρας να υποβάλλουν τεχνικά δελτία για την καταγραφή των αναγκών τους μέχρι και τις 31 Μαΐου. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, το Υπ. Εσωτερικών έχει χορηγήσει περί τα 395 «ειδικά σήματα καταλληλότητας λειτουργίας» σε παιδικές χαρές ανά την επικράτεια.

Τι γίνεται όμως στο Δήμο Δράμας με τις παιδικές χαρές; Για το θέμα, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο Τεχνικών Έργων του Δήμου Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος μας εξηγεί ότι ο Δήμος έχει εξαλείψει 26 παιδικές χαρές (εν συντομία πδ.χρ.) οι οποίες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις λειτουργίας με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ ήδη έχει δημιουργήσει και άλλες.

Όπως τονίζει στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Γ. Παπαδόπουλος, αυτή τη στιγμή ο Δήμος διαθέτει ένα κονδύλιο 342.000 € για να αντιμετωπίσει διάφορα ζητήματα στις παιδικές χαρές, ενώ με πρότασή του ζητάει 1 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων από το ΕΣΠΑ.

 

35 παιδικές χαρές στο Δήμο Δράμας

Αναλυτικότερα, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τεχνικών Έργων του Δήμου Δράμας, τονίζει ότι, από τη στιγμή που ανέλαβε η δημοτική αρχή Μαμσάκου την 1η Σεπτεμβρίου 2014, «φτάνει στα χέρια μας ένα έγγραφο, που μας ζητάει να ξηλώσουμε εκείνες τις παιδικές χαρές που με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν είναι σύννομες για να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Ο Δήμος προβαίνει σε μια καταγραφή και από 42 εξαλείφονται παντελώς οι 26, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε και άλλες νέες. Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος Δράμας έχει 35 παιδικές χαρές. Για όλες αυτές έχουμε καταγράψει ποια σημεία να διορθωθούν και προς πια κατεύθυνση να  κινηθούμε για να πάρουμε την πιστοποίηση. Είναι πλέον θέμα ημερών να βγει η σχετική δημοπρασία για ένα ποσό της τάξης των 342.000 €.»

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, «μ’ αυτά τα χρήματα αντιμετωπίζονται και οι παιδικές χαρές των δημοτικών διαμερισμάτων, και απλά θέλουν κάποιες βελτιώσεις. Μ’ αυτή τη δημοπρασία που θα ακολουθήσει, τελειώνουν και πιστοποιούνται 35 παιδικές χαρές. Παράλληλες, γίνονται κινήσεις ώστε να δημιουργήσουμε και νέες»

kipos 02

Το ξύλινο σύνθετο παιχνίδι στην παιδική χαρά του δημοτικού κήπου της Δράμας, το οποίο απομακρύνθηκε

αφού πλέον είχε υποστεί ισχυρό βανδαλισμό.

1 εκατομμύριο ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ

Όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει και ετοιμάζει ένα πρόγραμμα δράσης πενταετίας: «Στέλνουμε στο Υπουργείο τι ανάγκες θα έχουμε για το νέο ΕΣΠΑ. Σ’ αυτό έχουμε βάλει 1 εκατομμύριο ευρώ για νέες παιδικές χαρές, για τα σημεία όπου έχουμε εξαλείψει τις προηγούμενες.»

Ο κ. Παπαδόπουλος, είναι επίσης πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής Καταλληλότητας – Έγκρισης Παιδικών Χαρών σε όλο το νομό, και μέσω της ιδιότητάς του αυτής, επισημαίνει ότι γίνεται προσπάθεια να κλείσουν και όσες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας σε όλο το Νομό Δράμας. Όπως τονίζει μάλιστα, ήδη έχουν γίνει έλεγχοι σε όλους τους Δήμους του Νομού και αρκετές απ’ αυτές έχουν κλείσει: «Προσπαθούμε όλοι να συνετιστούμε με την Ευρωπαϊκή Οδηγία. Και φυσικά και αυτοί οι Δήμοι, κάνουν αντίστοιχες προτάσεις προς το Υπουργείο, για το πόσα χρήματα θέλουν και πόσες παιδικές χαρές θέλουν να δημιουργήσουν εκ νέου.»

 

Η παιδική χαρά του δημοτικού κήπου

Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε προς τον κ. Παπαδόπουλο, για την παιδικές χαρές που βρίσκεται στο δημοτικό κήπο της Δράμας. Να θυμίσουμε ότι, κάποια στιγμή υπήρχαν σημαντικές ζημιές με ένα ξύλινο σύνθετο παιχνίδι, το οποίο τελικά ξηλώθηκε και ο Δήμος Δράμας είχε προτάσεις για την ανασύστασή της.

Όπως λέει ο ίδιος, «ενώ έχουμε στα χέρια μας προτάσεις από δύο διαφορετικές εταιρείες για την παιδικές χαρές του δημοτικού κήπου, τελικά η  υπόθεση μπλόκαρε από το Δασαρχείο Δράμας. Το ίδιο γίνεται και στον Μυλοπόταμο. Ο λόγος είναι ότι υφίσταται δασύλλιο. Μπορεί όλοι να μιλάμε για κήπο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα δασύλλιο εντός του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης και έτσι αντιμετωπίζεται από τη Δασική Υπηρεσία. Με αποτέλεσμα, να μας ζητείται να κάνουμε νέα Διαχειριστική Μελέτη για όλο τον κήπο. Αν δεν υπάρχει η Διαχειριστική Μελέτη, το Δασαρχείο δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε στη δημιουργία νέας παιδικής χαράς, εκεί που ήδη υφίσταται παιδική χαρά. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Γιατί οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν, ότι δεν ευθύνεται ο δήμαρχος ή η κάθε δημοτική αρχή. Υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες οι οποίες βάζουν φραγμούς λόγω νομοθεσίας.

Αλλά και όταν έχει μια παιδική χαρά 20-30 χρόνια σε ένα σημείο, πρέπει να κάνει ευρύτερα Διαχειριστική Μελέτη; Εμείς ζητήσαμε να κάνουμε μια Διαχειριστική Μελέτη για εκείνο το κομμάτι, το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί η ήδη υφιστάμενη παιδική χαρά, αλλά το Δασαρχείο  δεν το δέχεται και ζητάει ευρύτερη Διαχειριστική Μελέτη για όλο τον κήπο.

Εκεί έχουμε φρενάρει και μ’ αυτό το ζήτημα ασχολείται πλέον ο Τομέας Πρασίνου του Δήμου Δράμας.»

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει κάποια εγγύηση από τις εταιρείες παιχνιδιών και το ποιος αναλαμβάνει το κόστος των φθορών, και συγκεκριμένα για το παιχνίδι που υπέστη ζημιές στην παιδική χαρά του δημοτικού κήπου, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι, «για οποιαδήποτε παιδική χαρά δημιουργείται, υπάρχει ένας χρόνος οργάνωσης και μετά ένας χρόνος εγγύησης, ώστε να μην συμβούν κάποια πράγματα. Όταν αυτό το παιχνίδι είχε τοποθετηθεί επί δημαρχίας Θωμά Μαργαρίτη, δεν μπορεί σήμερα να ζητάμε εγγύηση γι’ αυτό. Ήταν ένα σύνθετο παιχνίδι, το οποίο δέχθηκε τέτοιους βανδαλισμούς, που δεν μπορεί να προκαλέσει ένας 10χρονος, παρά μόνο ένα παιδιά πάνω από 16 χρόνων. Το να σπάσουν οι σανίδες που έχουν πάχος 10 εκατοστών και να έχει τέτοια ξυλόβιδα 10 εκ. μήκος και αυτό να ξηλώνεται και να φαίνεται ότι έχει ξηλωθεί από χτυπήματα ποδιού ή με κάποιο βαρύ αντικείμενο, δεν μπορώ να ρίξω ευθύνες στην εταιρεία. Ευθύνες ρίχνουμε σ’ εμάς. Όταν ως ενεργός πολίτης, περνάω από εκεί και βλέπω τους βανδαλισμούς, πρέπει να το καταγγείλω στην Αστυνομία.

Συντηρήσαμε εκείνο το σύνθετο παιχνίδι για πολλά χρόνια, πολλές φορές. Κάποια πρωινά διαπιστώναμε ότι τη μια φορά έλλειπαν τα σκαλιά, την άλλη έλειπε η πλαϊνή ξύλινη καγκελαρία και πόσα άλλα. Όλα αυτά ξηλώθηκαν και τα συντηρήσαμε πολλές φορές.

Κάποια στιγμή όμως, το παιχνίδι αυτό είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, που η συντήρησή του ήταν πιο ακριβή από το να το απομακρύνουμε. Και το απομακρύνουμε για να μην υπάρξει ατύχημα  σε κάποιο παιδί. Δεν μπορεί τη μια μέρα να το συντηρούμε και την άλλη μέρα να έχει ζημιές. Είχαμε ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας, αλλά η Αστυνομία δεν μπορεί να φυλάει σε 24ωρη βάση την παιδική χαρά.»