Home > Πρώτο Θέμα > Κραυγή αγωνίας από ιατρούς και νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας – Ιδιαίτερα συγκινημένη η διευθύντρια της Παθολογικής κα. Σακαλέρου

Κραυγή αγωνίας από ιατρούς και νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας – Ιδιαίτερα συγκινημένη η διευθύντρια της Παθολογικής κα. Σακαλέρου

Κραυγή αγωνίας από ιατρούς και νοσηλευτές

του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας

Ιδιαίτερα συγκινημένη η διευθύντρια της Παθολογικής κα. Σακαλέρου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της συνέντευξης Τύπου της διοικήτριας του Νοσοκομείου Δράμας κας Καρατζόγλου, δηλώσεις έκαναν επίσης, ο κ. Ναζάρογλου, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, η κα. Σακαλέρη διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής, η Α΄ Επιμελήτρια παθολόγος ιατρός κα. Μιχαηλίδου και η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας κα. Αθανασιάδου.

Ναζάρογλου: Ραγδαία η εξέλιξη της ασθένειας

Στις δηλώσεις του, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Δράμας κ. Ναζάρογλου σημείωσε ότι, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή γιατρός, που να μην συμμετέχει έστω στο ελάχιστο, στην αντιμετώπιση περιστατικών Covid.  Μιλάμε για μια δύναμη 57 ειδικών γιατρών, συν 14 επικουρικούς, σε σύνολο 107.  Το σύνολο των ειδικευόμενων είναι 71 και έχουμε αυτή τη στιγμή 36. Μια μεγάλη απώλεια είναι και η νόσος. Σήμερα κατά διαβολική σύμπτωση έχουμε 20 γιατρούς που γύρισαν και 20 που λείπουν. Είναι μεγάλο το ποσοστό, αν φανταστείτε ότι σήμερα στο Νοσοκομείο μας, είναι σύνολο 90 γιατροί, ειδικευόμενοι και ειδικοί».

Αναφερόμενος στην ασθένεια, ο κ. Ναζάρογλου είπε ότι, «η εξέλιξη αυτής της ασθένειας είναι πολύ ραγδαία και πολύ απροσδιόριστη. Μπορεί να έχουμε αυτή την ώρα για παράδειγμα 3 διασωληνωμένους και μέσα σε δύο ώρες να προκύψουν άλλοι 3. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την κατάσταση. Αυτό είναι το πρόβλημά μας».

Μιχαηλίδου: Όλη η ευθύνη στους παθολόγους

Με τη σειρά της , η ειδική παθολόγος Επιμελήτρια Α΄ κα. Μιχαηλίδου, σημείωσε: «Τον τελευταίο μήνα προσπαθούμε να διαχειριστούμε τους 130  ασθενείς με Covid που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο μας. Είναι αλήθεια, ότι γίνεται, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και έχουμε υπερβάλει εαυτόν στην προσπάθειά μας να νοσηλεύουμε τόσους πολλούς αρρώστους. Σαφώς και χρειαζόμαστε άμεσα στήριξη. Το ότι όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου προσπαθεί να βοηθήσει, είναι δεδομένο. Βεβαίως, οι ορθοπεδικοί, οι ΩΡΛ και οποιοιδήποτε άλλοι γιατροί προσφέρονται να βοηθήσουν δεν έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν περιστατικά Covid. Άρα η ευθύνη πέφτει στους παθολόγους, τους δύο πνευμονολόγους. Σαφώς και είμαστε λίγοι, αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για να νοσηλεύσουμε με ασφάλεια τα περιστατικά μας. Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε άμεση ενίσχυση με γιατρούς τέτοιων ειδικοτήτων για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».

NOSOKOMEIO DRAMAS (10)

Σακαλέρου: Είμαστε λίγοι…

Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της, η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας κα. Σακαλέρου, η οποία ασκεί και χρέη συντονιστή εδώ και 4 χρόνια. Να σημειώσουμε ότι η κα Σακαλέρου ασθένησε με Covid την περασμένη μόλις εβδομάδα.

Όπως είπε η ίδια «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Τρεις παθολόγοι νοσούσαμε και δύο έκαναν εφημερίες μέρα παρά μέρα. Δεν μπορούμε να καλύψουμε ότι τις ημάς. Δεν μπορεί να εφημερεύει ένας γυναικολόγος και ένας πνευμονολόγος, είναι αδύνατον στους 130 ασθενείς. Οι ασθενείς σε ένα νομό όπως είμαστε εμείς, είναι υπερήλικες, με συνοδά άλλα νοσήματα. Έχουμε πάρα πολλά ιδρύματα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές ιδιωτικές και νοσηλεύουμε αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι και να γίνουν καλά, δεν μπορούν να γυρίσουνε στις δομές αυτές, αν η PCR δεν είναι αρνητική και είναι μακροχρόνια η νοσηλεία τους». Όπως είπε η ίδια, πολλοί απ’ αυτούς τους ηλικιωμένους, είτε δεν έχουν συγγενείς είτε λείπουν στο εξωτερικό και υπάρχουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Όπως τόνισε, «εμείς για να βγάλουμε το Δεκέμβριο, είμαστε 3 παθολόγοι, η μία έχει το παιδί της με σοβαρό αιματολογικό πρόβλημα  και είναι σε συντήρηση με χημειοθεραπείες και ένας παθολόγος ακόμη είναι με χρόνιο νόσημα και ήδη νοσεί επίσης από κορωνοϊό. Είμαστε 3 παθολόγοι, 2 πνευμονολόγοι, η μία επικουρικός, και ήρθε προς τιμήν του ένας ιδιώτης.  Άρα, όλες αυτές τις μέρες, θα πρέπει να στηρίζονται οι 3 κλινικές  Covid με έναν παθολόγο».

Όπως είπε η ίδια, «κανένας δεν ήρθε να ρωτήσει σε τι κατάσταση είμαστε, πώς είμαστε. Αναφέρομαι στον Ιατρικό Σύλλογο γιατί ανοίξαμε τις κλινικές. Εγώ έμεινα εδώ με παράταση άλλους 4 μήνες, για να οργανώσω την ομάδα συντονισμού Covid, δεν παίρνω αποφάσεις μόνη μου, σαν πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων και σαν συντονιστής της Παθολογικής. Δεν ανοίγει μια κλινική Covid έτσι. Αλλά κανείς δεν ήρθε να ενημερωθεί για την κατάστασή μας. Υπήρχαν πολλές εισαγωγές, 30-40 την ημέρα. Δεν μπορούμε να τις διακομίσουμε όλες, τα άλλα Νοσοκομεία είναι επίσης γεμάτα. Οι ΜΕθ είναι γεμάτες».

«Εμείς για να βγάλουμε το Δεκέμβριο, πρέπει να κάνουμε 12 με 13 εφημερίες. Με 4 αργίες ο καθένας. Είναι ανθρωπίνως δυνατό αυτό και με τέτοια πληρότητα σε ασθενείς;»

Αθανασιάδου: Μεγάλο το ιικό φορτίο

Τέλος, η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα. Αθανασιάδου, σημείωσε: «Είμαστε όλη μέρα στο Νοσοκομείο. Δεν πάμε στα σπίτια μας και είναι αλήθεια αυτό. Νόσησε πολύ προσωπικό από εμάς και κυρίως στην αρχή της καραντίνας γιατί το ιικό φορτίο ήταν πολύ μεγάλο. Έφευγε πολύς κόσμος και κάθε μέρα ζούμε με την αγωνία των βαρδιών. Είμαστε σε μια περίοδο που τώρα επιστρέφουν οι περισσότεροι, σχεδόν το 80% όσων νόσησαν».

Όπως είπε η κα. Αθανασιάδου «δεν αφήνουμε κανέναν και η νοσηλεία μέσα στις κλινικές Covid είναι δύσκολη γιατί χρειάζονται παραπάνω άτομα. Διαμαρτύρεται ο κόσμος ότι τηλεφωνεί και δεν απαντάμε. Δεν μπορούμε να το κάνουμε όταν είμαστε ντυμένοι μ’ αυτές τις στολές. Βοηθηθήκαμε σημαντικά από τα Κέντρα Υγείας στο δεύτερο κύμα. Οι προσπάθειες όλων είναι τεράστιες».