Home > νέα > Μαγκωμένοι οι καταναλωτές δεν βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης περιμένουν την επόμενη σεζόν

Μαγκωμένοι οι καταναλωτές δεν βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης περιμένουν την επόμενη σεζόν

Τέτοια εποχή συνήθως στο τέλος της σεζόν γέμιζαν οι δεξαμενές

Μαγκωμένοι οι καταναλωτές

δεν βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης

περιμένουν την επόμενη σεζόν

Πότε ανοίγουν πλατφόρμες για επιδόματα στα καύσιμα και η «επιταγή ακρίβειας»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ η περίοδος διανομής του πετρελαίου θέρμανσης ολοκληρώνεται μέχρι τέλος Απριλίου, παρ’ όλα αυτά οι καταναλωτές στην περιοχή της Δράμας εμφανίζονται μαγκωμένοι και δεν προχωρούν στο γέμισμα των δεξαμενών τους για την επόμενη σεζόν.

Σε παλαιότερες χρονιές, ακόμα και το 2021, αλλά και το 2020 με την πανδημία σε πλήρη έξαρση, τέτοια εποχή η πλειοψηφία των καταναλωτών συνήθιζε να γεμίσει τις δεξαμενές πετρελαίου για να έχει για το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν τον Οκτώβριο, καθώς οι τιμές εμφανίζονταν συνήθως αυξημένες.

Ο λόγος βέβαια, ότι, συνήθως τέτοια εποχή προς το τέλος της διανομής οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έπεφταν και οι καταναλωτές μπορούσαν ακόμα και να φουλάρουν. Φέτος όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς για πρώτη φορά το πετρέλαιο  θέρμανσης δεν παρουσιάζει καμιά πτώση στις τιμές του.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων κ. Γρηγοριάδης, σημειώνει ότι «η διανομή πετρελαίου θέρμανσης είναι μέχρι τέλος του μήνα» και όπως επισημαίνει «καλό είναι οι καταναλωτές που θέλουν να βάλουν πετρέλαιο, να ενημερώσουν μέχρι τις 15 Απριλίου τους προμηθευτές τους αν θέλουν να βάλουν πετρέλαιο για να προγραμματίσουν».

Ερωτώμενος για το αν βλέπει κάποια πτώση τιμών, σημειώνει ότι «δεν είμαι βέβαιος αν πέσει η τιμή του και σήμερα πηγαίνει στο 1,51 – 1,53 ευρώ». Όπως σημειώνει, «δεν υπάρχει καθόλου κίνηση αυτή την ώρα, προτιμούν να έχουν άδειες δεξαμενές και να μπορέσουν να προγραμματίσουν για την επόμενη σεζόν.

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, ο κ. Γρηγοριάδης επισημαίνει ότι «ήδη πέρασε στην αντλία, η μείωση του φόρου των 0,12 λεπτών ευρώ συν το ΦΠΑ περίπου 0,15 λεπτά ευρώ, συν μια καλή πτώση που είχε στο πετρέλαιο κίνησης. Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο κίνησης είναι 0,20 λεπτά ευρώ φθηνότερο και κυμαίνεται ήδη στο 1,75 ευρώ. Ήδη από 1 Απριλίου έως και 30 τρέχοντος, το πετρέλαιο κίνησης επιδοτείται από το κράτος με 0,12 ευρώ συν το ΦΠΑ και το όφελος είναι κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και γενικά είναι οριζόντιο το μέτρο. Γι’ αυτό το λόγο πλέον στην αντλία το πετρέλαιο κίνησης είναι φθηνότερο και όχι η βενζίνη. Οι χρήστες της βενζίνης περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις για να πάρουν το κουπόνι της επιδότησης».

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, «η τιμή είναι νευρική, ανεβοκατεβαίνει εκατοντάδες φορές τη μέρα, για να ξέρουν οι έμποροι τι θα αγοράσουν την επόμενη μέρα. Εκεί που υπάρχει μεγάλο σοκ στην αγορά των καυσίμων είναι το φυσικό αέριο, η αύξηση του οποίου είναι πάνω από 100%».

Η επιδοματική πολιτική

Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν με αγωνία να ανοίξει από μέρα σε μέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας». Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα δώσει 200 εκατ. ευρώ σε  1,4 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία αφορούν σε χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες κατηγορίες.

Ο κ. Σταϊκούρας είχε αναφέρει ότι η πλατφόρμα αυτή θα ανοίξει στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας. Επίσης, στο ίδιο διάστημα θα δοθεί μέσω της πλατφόρμας mybusiness της ΑΑΔΕ, και το επίδομα των 200 ευρώ στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Απριλίου. Επίσης, στα μέσα Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα επιδότησης καυσίμων και αφορά τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Επίσης, θα δοθούν 5 ευρώ επιπλέον σε όσους χρησιμοποιήσουν την κάρτα αντί για IBAN.

Τέλος η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου αφορά σε 4,2 εκατ. φυσικά πρόσωπα και σε 1,2 εκατ. επιχειρήσεις για τον Απρίλιο, ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν την αυξημένη επιδότηση που δικαιούνται αναδρομικά με ισχύ από την 1/1/22.
Για τους φοιτητές, είπε ότι θα υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους για να επιδοτηθούν αναδρομικά από τις αρχές του έτους.

Αναφορικά με την επιδότηση στους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική διάταξη και την ΚΥΑ θα πληρωθούν το 2% του τζίρου του 2021 που αντιστοιχεί σε 47 εκατ., μέχρι τις 15 Απριλίου. Τόνισε, επίσης, ότι και για φέτος αναστέλλεται το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες.