Home > νέα > «Το μάρμαρο είναι κομμάτι του Δήμου Νευροκοπίου αλλά και όλης της Δράμας» Δήμαρχος Νευροκοπίου: Τα αυστηρά υγειονομικά περιορίζουν τις μαζικές επισκέψεις σχολείων

«Το μάρμαρο είναι κομμάτι του Δήμου Νευροκοπίου αλλά και όλης της Δράμας» Δήμαρχος Νευροκοπίου: Τα αυστηρά υγειονομικά περιορίζουν τις μαζικές επισκέψεις σχολείων

Άνοιξαν οι πύλες του 1ου Διεθνούς Συμποσίου Μαρμάρου – Marble Peak στο Κ. Νευροκόπι

«Το μάρμαρο είναι κομμάτι του Δήμου

Νευροκοπίου αλλά και όλης της Δράμας»

Δήμαρχος Νευροκοπίου: Τα αυστηρά υγειονομικά περιορίζουν

τις μαζικές επισκέψεις σχολείων

 

 

 

ΑΝΟΙΞΕ τις πύλες του την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Μαρμάρου – Marmble Peak στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος», η δράση θα έχει διάρκεια ένα μήνα, ενώ φιλοδοξεί να αναδείξει τη σύνδεση του μαρμάρου με την περιοχή του Νευροκοπίου και ευρύτερα με όλο το Νομό Δράμας, καθώς και με την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μέσω του μαρμάρου, αλλά ταυτόχρονα με τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Το Marble Peak, αποτελεί μια γενναία προσπάθεια ανάδειξης και προβολής, τόσο της ελληνικής, όσο και της διεθνούς μαρμαρογλυπτικής δημιουργίας, στην καρδιά του ελληνικού μαρμάρου στο Νευροκόπι Δράμας.

Κατά την διεξαγωγή του Marble Peak, βρίσκονται στη Δράμα, έξι Έλληνες και διεθνείς γλύπτες μαρμάρου, υπό τη μορφή καλλιτεχνικής φιλοξενίας (residency), με σκοπό να φιλοτεχνήσουν μέσα στον τρέχοντα μήνα τα έργα τους.

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι ακόλουθοι: ο Giorgie Cpajak από τη Σερβία, ο Viktar Kopach από τη Λευκορωσία, η Nilhan Sesalan από την Τουρκία, ο Ciprian Hopirtean από τη Ρουμανία, ο Kamen Tanev από τη Βουλγαρία, ενώ την Ελληνική συμμετοχή εκπροσωπεί ο Οδυσσέας Τοσουνίδης.

Ήδη από χθες Δευτέρα, οι γλύπτες βρίσκονται στο Νευροκόπι και έχουν ξεκινήσει να σκαλίζουν το μάρμαρο, προκειμένου να αναδειχθεί το γλυπτό που σκέπτονται να δημιουργήσουν.

MARBLE PEAK 5

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, σημειώνει ότι «την Κυριακή έγινε μια υποτυπώδη τελετή έναρξης, με λίγο κόσμο καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον Covid, όπου έγινε και η αρχή για το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Μαρμάρου Marmble Peak που μόλις έχει ξεκινήσει».

Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, «τα μάρμαρα έχουν ήδη τοποθετηθεί στην αυλή του πρώην Επαρχείου Νευροκοπίου, τα μηχανήματα βρίσκονται στις θέσεις τους όπως και οι καλλιτέχνες – γλύπτες έχουν ξεκινήσει από χθες να δουλεύουν. Στις 29 Οκτωβρίου θα κάνουμε μια τελετή λήξη με έξι ολοκληρωμένα έργα».

KYRIAKIDHS DHMARXOS NEVROKOPIOY1

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Νευροκοπίου, «το πρόβλημα είναι ο κορωνοϊός», ο οποίος μάλλον «μαζεύει» κάπως την όλη εκδήλωση: «Εμείς είχαμε σχεδιάσει να έχουμε επισκέψεις από Πανεπιστήμια, σχολεία και άλλα, και δυστυχώς όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν. Το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι πολύ επιλεγμένα τμήματα σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ανά τμήματα και όχι ένα ολόκληρο σχολείο. Και οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι σε μικρές ομάδες για να μην έχουμε συνωστισμό».

Ο κ. Κυριακίδης σημειώνει ακόμα «σκοπό είχαμε να περάσουν όλα τα σχολεία του Νομού Δράμας να δουν πώς δουλεύεται το μάρμαρο, παρ’ όλα αυτά όμως, αυτή την στιγμή δεν  μπορεί να γίνει.

Ερωτώμενος για το αν μπορεί κάποιος μεμονωμένα να ανέβει στο Νευροκόπι, ο κ. Κυριακίδης μας λέει, μεμονωμένα κάποιος μπορεί να πάει στην αυλή του Επαρχείου και από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα, μπορεί να δει τους καλλιτέχνες να δουλεύουν, εκτός από μια ημέρα κατά την οποία έχουν ρεπό.

Στην τελετή που έγινε την Κυριακή, το παρόν έδωσαν ο βουλευτής Δράμας κ. Μπλούχος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου και ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, εκπρόσωπος των επιχειρήσεων μαρμάρου, εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλοι. Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι καλλιτέχνες, ενώ από το κοινό παρουσιάστηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον κόσμο της περιοχής.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νευροκοπίου, «το μάρμαρο είναι κομμάτι του Δήμου, αλλά και κομμάτι όλης της Δράμας και αυτό είναι πρωτοπόρο για ένα μικρό ορεινό Δήμο όπως το Νευροκόπι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Μαρμάρου – Marble Peak, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Emphasis, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης και την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας. Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.