Home > Πρώτο Θέμα > Μαθητές του Γυμνασίου – Λ.Τ. Νικηφόρου προσφέρουν απινιδωτή στην Κοινότητα!

Μαθητές του Γυμνασίου – Λ.Τ. Νικηφόρου προσφέρουν απινιδωτή στην Κοινότητα!

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γυμνασίου – Λ.Τ. Νικηφόρου μιλάει στον ‘Π.Τ.”

Μια σημαντική πρωτοβουλία των μαθητών Γυμνασίου – Λ.Τ. Νικηφόρου

Συγκέντρωσαν χρήματα και προσέφεραν

έναν απινιδωτή στο δημοτικό κατάστημα

του Νικηφόρου

Σεμινάριο «Kids save lives – Τα παιδιά σώζουν ζωές»

 

Του Θανάση Πολυμένη

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι, καταρρέουν και πεθαίνουν από καρδιακή ανακοπή. Ο θάνατός τους θα μπορούσε συχνά να προληφθεί, αν η Καρδιοαναπνευστική Ανζοωγώνηση (ΚΑΡΠΑ), ξεκινούσε άμεσα. Η ΚΑΡΠΑ είναι μέρος της βασικής  υποστήριξης ζωής και περιλαμβάνει δύο κύριες δεξιότητες: τις θωρακικές συμπιέσεις (να διατηρεί τη ροή του αίματος) και τις εμφυσήσεις  διάσωσης (να μεταφέρει οξυγόνο στους πνεύμονες).  Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ΚΑΡΠΑ από μόνη της δεν μπορεί να επανεκκινήσει την καρδιά. Καλή εφαρμογή ΚΑΡΠΑ σε συνδυασμό με απινιδωτή, μπορούν να φέρουν πίσω στη ζωή έναν συνάνθρωπό μας.

Με αυτά ως δεδομένα, μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις του Νικηφόρου Δράμας, προχώρησαν στην αγορά και προσφορά ενός απινιδωτή για την κοινότητά τους. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, η παραγγελία του απινιδωτή έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα βρίσκεται στο Νικηφόρο.

DogramatzidisΟ «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με τον κ. Μιχάλη Δογραματζίδη, καθηγητή του Γυμνασίου – Λ.Τ. Νικηφόρου και προέδρου του Συλλόγου Αστρονομίας Νικηφόρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός.

Όπως μας είπε, πέρυσι την άνοιξη, είχε βρεθεί στο Νικηφόρο μια ομάδα εθελοντών για πρώτες βοήθειες, η γνωστή «Kids save lives – Τα παιδιά σώζουν ζωές». Τα σεμινάρια αφορούσαν κυρίως στους μαθητές του σχολείου, ώστε τα παιδιά να μάθουν κάποια πράγματα σχετικά με την λεγόμενη Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Στη συνέχεια, κάποιοι από τους καθηγητές του σχολείου πήραν πρωτοβουλία και έκαναν πιστοποίηση για κάρπα, ώστε οι ίδιοι να μπορούν να χρησιμοποιούν έναν απινιδωτή. Μετά από σχετική συζήτηση, τα παιδιά πήραν πρωτοβουλία να ανεβάσουν ένα θεατρικό έργο, με τα έσοδα του οποίου θα αγόραζαν έναν απινιδωτή.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Δογραματζίδη, από τη θεατρική παράσταση μαζεύτηκε το ποσό των 700 ευρώ. Στη συνέχεια, οι μαθητές και το σχολείο απευθύνθηκαν στους κατοίκους του χωριού και όχι μόνο και συγκεντρώθηκε ένα ποσό ικανό για την αγορά ενός απινιδωτή. Τελικά, αγοράστηκε ένας απινιδωτής ίσος με την ποιότητα που χρησιμοποιεί και το ΕΚΑΒ, ο οποίος σε λίγες μέρες θα βρίσκεται στην κοινότητα. Ερωτώμενος για το πού θα τοποθετηθεί ο απινιδωτής, ο κ. Δογραματζίδης μας απαντά ότι πιθανότατα θα βρίσκεται το δημοτικό κατάστημα του Νικηφόρου, «προκειμένου να καλύπτει την γύρω περιοχή, τουλάχιστον μέσα στο βεληνεκές της λειτουργίας τους». Να σημειωθεί ότι ένας απινιδωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 20 λεπτά της ώρας προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα. Ένας καλός απινιδωτής κοστίζει και 1.600 ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να πούμε ότι, το σύνολο των μαθητών Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου δεν υπερβαίνουν τους 60 μαθητές!

 

Νέο σεμινάριο ΚΑΡΠΑ

Στο μεταξύ, για άλλη μια χρονιά, το Γυμνάσιο – Λ.Τ. Νικηφόρου, ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές, σε συνεργασία με το Αγροτικό Ιατρείο του Νικηφόρουν, πήραν την απόφαση να διοργανώσουν ένα νέο σεμινάριο με τον οργανισμό «Kids save lives – Τα παιδιά σώζουν ζωές», για την πιστοποίηση πρώτων βοηθειών (ΚΑΡΠΑ) και χρήση απινιδωτή καρδιάς.

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 25 ευρώ ανά άτομο, θα πραγματοποιηθεί στο Νικηφόρο μόνο εφόσον συγκεντρωθεί ο επιθυμητός αριθμός ατόμων και ηλικίας πάνω από 16 ετών, μη εργάσιμη ημέρα και θα έχει διάρκεια 6 ωρών.