Home > νέα > Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι 5 ταινίες που γύρισαν Δραμινοί και Δραμινές-Από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου το 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι 5 ταινίες που γύρισαν Δραμινοί και Δραμινές-Από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου το 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου το 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

αναμένονται οι 5 ταινίες που

γύρισαν Δραμινοί και Δραμινές

► Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου η έναρξη της μεγάλης βραδιάς

► Το πρόγραμμα για τις ελεύθερες και ανοικτές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ακριβώς έμεινε από την έναρξη του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο από φέτος μπαίνει πλέον σε μια νέα περίοδο, καθώς οι δύο πρώτες βραβευμένες ταινίες, τόσο από το Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα, όσο και από το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα θα ενταχθούν στη μεγάλη λίστα της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα Όσκαρ.

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό βήμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που ήδη από φέτος ανατρέπει τα δεδομένα, ενώ από την επόμενη χρονιά, η συμμετοχή αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Προς το παρόν και όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζής, η φετινή χρονιά έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχής από αιτήματα και καταθέσεις ταινιών για τα διαγωνιστικά τμήματα αλλά και για όλες τις κατηγορίες των προβολών, «σε σημείο που πλέον έχουμε πρόβλημα με την φιλοξενία τους στα ξενοδοχεία της Δράμας, καθώς δεν αρκούν». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Δεμερτζής, «φέτος έχουμε υπερκαλύψει τη ζήτηση και τα ξενοδοχεία της Δράμας δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Είναι πέραν των προσδοκιών μας – μετά και από την ανακοίνωση για τα Όσκαρ – το ενδιαφέρον τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά θα δούμε μεγάλες συμμετοχές».

Όπως εξηγεί, «αν φέτος διαγωνίστηκαν στη διαδικασία επιλογής και προκρίθηκαν 20 για το Διεθνές Διαγωνιστικό από τους 1.600 περίπου, του χρόνου το νούμερο αυτό θα είναι πολλαπλάσιο και θα πρέπει όλα αυτά να τα διαχειριστούμε».

Τονίζει ιδιαίτερα πάντως, ότι «και ιδιαίτερα από την Ελλάδα, πιστεύω ότι δεν θα μείνει κανένας κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης που να μην θελήσει να διαγωνιστεί».

Οι 5 ταινίες των Δραμινών

Από τα μεγάλα ενδιαφέροντα όσον αφορά τις τοπικές παραγωγές ταινιών από τη Δράμα, και η προβολή πέντε ταινιών μικρού μήκους από Δραμινούς ερασιτέχνες κινηματογραφιστές και σκηνοθέτες.

Το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς 30 Δραμινοί παρακολούθησαν ένα δωρεά work shop με καθοδηγητή τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και σκηνοθέτη του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδη και δημιούργησαν πέντε μοναδικές ταινίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε ειδική προβολή το βράδυ της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου. Η προβολή των ταινιών θα γίνει στον πολιτιστικό χώρο της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ στο «Μαρμάρινο Σπίτι» στην περιοχής της Αγίας Βαρβάρας.

Οι τίτλοι των ταινιών αυτών είναι: «Καφές Καραβίσιος» – «#tiramisu» – «Χαμένη υπόθεση» – «Η ημέρα της Κρίσεως» – «5» – «Flux». Οι ταινίες θα προβληθούν με αγορά εισιτηρίου.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Δεμερτζής, «πρόκειται για πέντε ταινίες οι οποίες παράχθηκαν μετά από ένα work shop που έγινε με πρωτοβουλία του Φεστιβάλ και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, ώστε να έρθουμε κοντά με τους Δραμινούς που το αγαπάνε. Πρόκειται κυρίως για εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως ηλικίας αλλά και άλλους επιστήμονες».

«Το θέμα ήταν οι άνθρωποι αυτοί να έρθουν πιο κοντά στον κινηματογράφο και το Φεστιβάλ και να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια ταινία» λέει ο ίδιος και σημειώνει ότι από το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πάνω από 130 άτομα, «δεν γινόταν όμως να συμμετέχουν όλοι και επιλέχθηκαν 30 από αυτούς».

Οι 30 δημιούργησαν ομάδες 5 ατόμων, οι οποίες αφιερώθηκαν στη δημιουργία μιας ταινίας, πάντα με την φροντίδα του κ. Σακαρίδη και θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστό πρόγραμμα στο Φεστιβάλ. «Καταφέραμε με τη συνέργεια μεταξύ τους, να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν αυτό το έργο, με στόχο οι Δραμινοί να έρθουν πιο κοντά στο Φεστιβάλ Ταινιών της Δράμας».

Θεματικά, οι ταινίες κυμαίνονται στην κατηγορία της μυθοπλασίας και ασχολούνται με θέματα της καθημερινότητας. Όπως υπόσχεται ο κ. Δεμερτζής, «είχε μεγάλη επιτυχία και θα κοιτάξουμε για την επόμενη χρονιά, να γίνει πιο οργανωμένα και να συνεχιστεί για το μέλλον. Αυτό που έχει σημασία για το Φεστιβάλ, είναι να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους της Δράμας, να τους δώσουμε δυνατότητα να δημιουργήσουν, να το χρησιμοποιήσουν στη δουλειά τους όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί και αυτό είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Διάφορες εκδηλώσεις εκτός προβολών ταινιών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι εκδηλώσεις οι οποίες είναι ανοικτές για το κοινό και αφορούν σε διάφορα θέματα και τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι επιθυμούν.

Η πρώτη απ’ αυτές είναι η τελετή έναρξης στις 19.00 τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο.

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00 στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος» SFH Talks: Από το σενάριο στο επίκεντρο: εξερευνώντας την ανάπτυξη σεναρίων και τα φεστιβάλ για τις ταινίες μικρού μήκους με τις Jutta Wille, Sona Morgenthalova, Λίνα Μανωλοπούλου.

Την ίδια μέρα και ώρα 18.3 στο «Μαρμάρινο Σπίτι» Cyclops Cultural Centre: Ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων Ν. Δράμας και θέμα «ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Προκλήσεις και καλές πρακτικές». Σε συνεργασία με το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
(Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά). Παιδικές βιωματικές δράσεις για το περιβάλλον από το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Για παιδιά 6-12 ετών.

Την Τετάρτη  6 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.30 στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ: Director’s Cut: A Cinema of Stills εργαστήρι με τη Νατάσα Χριστιά και στις 13.30 επίσης στο αίθριο Mix & Match: Συναντήσεις με τους επαγγελματίες.

Επίσης, στις 17.00 στο θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος» Music Licensing & Sound Design με την Musou Music Group: Από την Ιδέα στην πραγματοποίηση με τους Στέφανο Γκάνο, Άλκηστη Τσίκλου, Μάρκο Φράγκο, και στις 17.30 στον ίδιο χώρο: Τα μυστικά του σινεμά / Είναι σαν της ποιήσεως τη μαγεία με τους Μαρία Κομνηνού, Ηλέκτρα Βενάκη, Κυριάκο Αγγελάκο.

Την ίδια μέρα στις 18.00 στο Δημοτικό Ωδείο, ΕΚΟΜΕ – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Cin(e)περίληψη στην τάξη.

Την ίδια μέρα 6/9 και ώρα 18.30 στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος», συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή του Προέδρου Γιώργου Δεμερτζή, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του γραφείου Creative Europe.

Την Πέμπτη 7/9 και ώρα 16.00 στο κινηματογράφος «Αλέξανδρος», Φεστιβαλικός οδηγός: Υπέρ και κατά όταν καταθέτουμε μια ταινία σε φεστιβάλ σε συνεργασία με το Student Campus και τον Θανάση Νεοφώτιστο, και στις 17.00 στον ίδιο χώρο Γιορτάζουμε 10 χρόνια Pitching Lab στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Γιατί χρειάζομαι ένα pitch? Με τους Βαρβάρα Δούκα, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, John Stephens, και στη συνέχεια στις 17.45 Free Cinema! Με τους Γιάννη Σακαρίδη & Γιώργο Γούση.

Την Παρασκευή 8/9 και ώρα 16.45 στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος», Queer Κινηματογραφικά Φεστιβάλ – σε περίοδο ειρήνης και πολέμου με τους Bohdan Zhuk & Μαρία Κατσικαδάκου (a.k.a. Maria Cyber), στις 17.30 Show me the Crew! – Παρουσίαση της Crew United Greece με τη Βένια Βέργου και στις 18.00 Αίθρια Λογοτεχνικά Απογεύματα
Παρουσιάσεις Βιβλίων: «Ήλιος με ξιφολόγχες» Γιώργος Σκαμπαρδώνης και «Η μεταμόρφωσή της» Αμάντα Μιχαλοπούλου.

Σάββατο 9/9 και ώρα 18.00 στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος»: Cash Rebate & Ταινίες Μικρού Μήκους (με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ).

Την Κυριακή 10/9 και ώρα 20.00, τελετή λήξης στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.