Home > νέα > Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ο 1ος διαγωνισμός ρομποτικής στη Δράμα με θέμα τις διεθνείς μεταφορές-Δηλώσεις του υπεύθυνου συντονιστή κ. Δώδου στον «Π.Τ.»

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ο 1ος διαγωνισμός ρομποτικής στη Δράμα με θέμα τις διεθνείς μεταφορές-Δηλώσεις του υπεύθυνου συντονιστή κ. Δώδου στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του υπεύθυνου συντονιστή κ. Δώδου στον «Π.Τ.»

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη

ο 1ος διαγωνισμός ρομποτικής

στη Δράμα με θέμα τις διεθνείς μεταφορές

Είκοσι τρεις ομάδες από Δράμα, Καβάλα και Σέρρες με 180 παιδιά από 6 έως 10 ετών

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου στη Δράμα, ο 1ος διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής  FIRST® LEGO® LEAGUE στην Δράμα!

Ο διαγωνισμός  φιλοξένησε συνολικά 23 ομάδες από Δράμα, Καβάλα και Σέρρες και συνολικά περίπου 180 παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι και Ε΄ τάξη Δημοτικού από 6 έως 10 ετών.

Όπως τόνισε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ένας από τους συντονιστές και υπεύθυνους εκπαιδευτικούς κ. Δώδος, «φέτος ο διαγωνισμός έχει θέμα τις μεταφορές και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας δόθηκε η ευκαιρία να το κάνουμε για πρώτη φορά στη Δράμα».

Τη σεζόν 2021-2022 οι ομάδες της FIRST® διερεύνησαν το μέλλον των μεταφορών. Από την αποστολή πακέτων σε αγροτικές και αστικές περιοχές, μέχρι την παροχή βοήθειας σε καταστροφές και την αεροπορική διαμετακόμιση υψηλής τεχνολογίας, οι ομάδες σκέφτηκαν τρόπους ταχύτερους, πιο αξιόπιστους, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμες καινοτομίες στις μεταφορές που συνδέουν και αναπτύσσουν καλύτερα κοινότητες και οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Ερωτώμενος τι είναι αυτό που έλκει τα παιδιά στις ομάδες ρομποτικής τα τελευταία χρόνια και συνεχώς πολλαπλασιάζονται, ο κ. Δώδος σημειώνει ότι «τα παιδιά σήμερα είναι πολύ κοντά στην τεχνολογία, από μικρή ηλικία ακόμα όλα τα παιδιά ασχολούνται με υπολογιστές, τάμπλετ και γενικότερα με προγραμματισμό και έχουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία η Lego να μας δίνει εκπαιδευτικό εξοπλισμό που συνδυάζεται με την ρομποτική, όπως αισθητήρες, μοτεράκια και με πρόγραμμα. Έτσι, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα, μέσα από το παιχνίδι, να μάθουν να προγραμματίζουν και ακόμα καλύτερα να κατέβουν και σε ένα διαγωνισμό, όπου μπορούν να γνωρίσουν πώς να συνεργαστούν, πώς να δουλέψουν ομαδικά και να επιλύσουν προβλήματα και είναι κάτι πολύ όμορφο».

Αναφερόμενος στη φετινή θεματική ενότητα μας λέει ότι «είναι οι μεταφορές ανά τον κόσμο. Από ένα απλό πακέτο έως ένα μεγάλο κοντέινερ. Τα παιδιά έχουν κληθεί να κάνουν κάποιες παρουσιάσεις στις μεταφορές, έχουν κάνει τις μακέτες τους και τους αυτοματισμούς τους. Επίλυσαν κάποια προβλήματα, κατάλαβαν πώς μπορούν να μεταφέρουν κάτι μικρό ή κάτι μεγαλύτερο, με φορτηγά, με πλοία, ελικόπτερα ακόμα και αεροπλάνα. Κάποιες από αυτές τις κατασκευές μάλιστα, θα μπορούσαμε να τις δούμε στο μέλλον στην πραγματικότητα». Σημείωσε ο ίδιος τέλος, ότι, τον επόμενο χρόνο το θέμα θα είναι η ενέργεια.

Οι ομάδες που συμμετείχαν

Στο Φεστιβάλ αυτό συμμετείχαν συνολικά 23 ομάδες, στην κατηγορία του Explore (6 έως 10 χρονών) και απονεμήθηκαν βραβεία σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες. Όλα τα βραβεία ήταν μη διαγωνιστικά.

Οι ομάδες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό ήταν οι : DRAGON LEGENDS, STRONGBOT LEGEND, EAGLEBOT TEAM, TIGER ROBOTS JR, PREDATOR MACHINE, Tiger robots, ROBOTIC TEAM, Predator Machine jr, Robokids, Dreamrobots, Robotdesigners, Molivi Team, Μικροί Μηχανικοί, Farmbots, LittleProfessors A, Little Professors B, Little Professors C, Robo Junior’s, Robo Boost, Little Professors D, Little Professors E, Robokids Choristis, Robopencils και βραβεύτηκαν ανάλογα με την κατηγορία στην οποία διέπρεψαν με τα παρακάτω βραβεία: Βραβείο Μοντέλου Κατασκευής, Βραβείο Προγραμματισμού, Βραβείο Θεμελιωδών Αξιών και Βραβείο Αφίσας.
Στον Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής παρευρέθηκαν επίτιμοι καλεσμένοι όπως ο κ. Καραμπατζάκης πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας όπου παρακολούθησε τις προσπάθειες και τα έργα των παιδιών, καθώς και ο κ. Μπαντής, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ο οποίος συνεχάρη και βράβευσε τις ομάδες.