Home > Πρώτο Θέμα > Μέχρι τέλος της χρονιάς το νέο LEADER για τη Δράμα

Μέχρι τέλος της χρονιάς το νέο LEADER για τη Δράμα

Αύξηση χρηματοδότησης των επενδύσεων μέχρι και 600.000 €

Δ/ντής Αναπτυξιακής Δράμας: «Από παλαιότερες επενδύσεις LEADER στη Δράμα έκλεισαν μόνο κάποιες τουριστικές επιχειρήσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ βρίσκεται ήδη το νέο πρόγραμμα LEADER με την ονομασία CLLD, από τα αγγλικά αρχικά Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, το οποίο αναμένεται να βγει «στον αέρα» μέχρι τέλος του έτους. Προς το παρόν, εκπονούνται οι εγκύκλιοι εφαρμογής για τα διάφορα μέτρα του προγράμματος και όταν αυτές ολοκληρωθούν στο σύνολό τους, τότε θα προχωρήσει στην πρόσκληση για τους επενδυτές.

Αυτά επισημαίνει σε γενικότερο πλαίσιο μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας ΑΕ κ. Μανώλης Χατζόπουλος, ο οποίος κάνει και ιδιαίτερη αναφορά, στο πώς κινήθηκαν και κινούνται μέχρι σήμερα παλαιότερες επιχειρήσεις επενδυτών, αλλά και ποιες δεν άντεξαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και έκλεισαν.

Το καινούριο στο νέο LEADER το λεγόμενο και CLLD, είναι ότι θα το παρακολουθούν και οι Περιφέρειες, «αρά εκτός από εγκυκλίους που θα βγάλει το Υπουργείο, θα βγάλει και κάποιες αποφάσεις εκχώρησης των αρμοδιοτήτων και των δικαιωμάτων από πλευράς κεντρικού Υπουργείου Ανάπτυξης προς τις Περιφέρειες της χώρας. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία εκπόνησης των εγκυκλίων, είμαστε όντως προς το τέλος της διαδικασίας αυτής και κατ’ εκτίμηση μέσα στη χρονιά θα έχουμε έτοιμη την πρόσκληση», επισημαίνει ο κ. Χατζόπουλος.

 

56 έργα από το προηγούμενο LEADER

Όπως τονίζεXATZOPOYLOS MANOLHS 1ι στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Χατζόπουλος, «αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται τίποτα σε εξέλιξη από πλευρά επενδυτών. Υλοποιούνται έργα και πληρώνονται επενδυτές από το περασμένο LEADER, τον Άξονα 4, με 56 έργα τα οποία πέρασαν ως ανειλημμένες υποχρεώσεις. Υλοποιούνται αυτή την εποχή και δυστυχώς με καθυστερήσεις για πολλούς λόγους. Αφενός γιατί το Υπουργείο καθυστέρησε σημαντικά να βγάλει τις αποφάσεις ένταξης, αφετέρου διότι οι επενδυτές έχουν μια οικονομική δυσπραγία και καθυστερεί η υλοποίηση των έργων. Παρ’ όλα αυτά, τα έργα προχωρούν, ίσως όχι με τους γρήγορους ρυθμούς που θα θέλαμε, και μέσα στον Αύγουστο, παρά τις διακοπές πρέπει να έγιναν και να γίνουν πληρωμές που ξεπερνούν τις 250.000-300.000 € επιχορήγησης προς τους επενδυτές.»

 

Τι θα έχει το επόμενο LEADER

Στην ερώτηση για το τι έργα θα περιλαμβάνει το νέο LEADER που αναμένεται να ανοίξει κάποια στιγμή κατά το τέλος του έτους, ο κ. Χατζόπουλος κάνει λόγο για επενδύσεις σε όλα τα είδη της οικονομικής δραστηριότητας: μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που μας ενδιαφέρει σαν βελτίωση με προστιθέμενη αξία προς τα αγροτικά προϊόντα, βιοτεχνικές δραστηριότητες, παροχή υπηρεσιών η οποία στην Ελλάδα κατέχει σημαντικό μέρος της οικονομίας και σε κάποιο ποσοστό δημόσια έργα, τα οποία θα λειτουργούν υπέρ της ποιότητας στην τοπική ζωή, αλλά και ενισχυτικά στα ιδιωτικά έργα επενδύσεων.

«Το νέο στο πρόγραμμα αυτό», τονίζει ο κ. Χατζόπουλος, «είναι ότι αυξάνεται ο προϋπολογισμός των έργων από 300.000 € που ήταν το όριο σήμερα, στις 600.000 € για όλα τα είδη των επενδύσεων, άρα μπορεί κανείς να βάλει μεγαλύτερες επενδύσεις, πιο ολοκληρωμένες που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητά τους.»

Σημαντικό είναι επίσης το σημείο, όπου πλέον οι προτάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και όχι όπως την περασμένη φορά. «Αυτό ίσως βγάζει μια πολυπλοκότητα για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αλλά αυξάνει τη διαφάνεια, μιας και  όλα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, οι προθεσμίας κλειδώνουν ηλεκτρονικά και διευκολύνεται και το δικό μας έργο», λέει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας.

 

Παλαιότερες επενδύσεις

Στοιχεία δίνει επίσης ο κ. Χατζόπουλος, όσον αφορά τη λειτουργία παλαιότερων επενδύσεων και το ποιες απ’ αυτές συνεχίζουν τη λειτουργία τους ή ποιες έχουν σταματήσει. Σε ανάλογη ερώτηση που του έγινε, διευκρινίζει αρχικά ότι οι περισσότερες συνεχίζουν να λειτουργούν, όμως κάποιες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού έχουν κλείσει, καθώς δεν άντεξαν την οικονομική κρίση.

«Είχαμε κάποιες επιχειρήσεις, λίγες ευτυχώς που έκλεισαν στον τομέα του Τουρισμού και στα ορεινά κυρίως, καθώς δεν μπορούσε να προβλεφθεί η καθίζηση από το 2009-2010 και ειδικά στον εσωτερικό τουρισμό. Στην περιοχή μας είχαμε κυρίως εσωτερικό τουρισμό, όπου το 80% ήταν κυρίως Έλληνες που επισκέπτονταν την περιοχή. Συνεπώς υπάρχει μια καθίζηση εκεί.  Πρόκειται κυρίως για κάποιες ταβέρνες που έκλεισαν, εξαιτίας μιας κατάστασης την οποία δεν μπορούσαν να προβλέψουν οι επενδυτές, ήταν επιχειρήσεις ανθούσες που πήγαιναν καλά και δυστυχώς μετά το 2009 – 2010 – 2011 δεν μπόρεσαν να αντέξουν στην κρίση.»

Όσον αφορά άλλες επενδύσεις, «σαφώς και έχουν προβλήματα, αλλά επειδή δεν ήταν τόσο ευαίσθητες προς την τουριστική κίνηση, καταφέρνουν και λειτουργούν. Στο περασμένο LEADER στον Άξονα 4, είχαμε αρκετές επενδύσεις που ήταν παροχή υπηρεσιών, όπου είχαμε και αθλητικές εγκαταστάσεις, κάποια εργαστήρια αισθητικής τα οποία λειτουργούν. Ψάχνει κανείς να βρει τη θέση του στην αγορά.»

 

Νέες εγκαταστάσεις – σύγχρονος εξοπλισμός

«Από τα θετικότερα σημεία, είναι ότι οι περισσότερες επενδύσεις είναι καινούριες, σε νέα κτίρια, με σύγχρονο εξοπλισμό, ποιοτικές κατασκευές, συνεπώς έχουν ένα πλεονέκτημα στο να μπουν στην αγορά», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζόπουλος και συνεχίζει λέγοντας ότι, «είχαμε και μια στροφή σε επιχειρήσεις που έκαναν επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς κτλ., ήξεραν την αγορά, πατούσαν ποιο καλά στα πόδια τους. Έχει σταματήσει το φαινόμενο να έχουμε νέους επενδυτές που έκαναν την πρώτη επένδυσή τους. Αυτό πλέον οπισθοχώρησε και δεν τολμάμε να μπούνε στην αγορά με νέες επενδύσεις και ορθώς δεν το τολμάει για καινούριες επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις που είχαμε στον Άξονα 4 το 2007-2013 ήταν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι προηγούμενα οι υφιστάμενες επιχειρήσεις, που ήξεραν την αγορά, είχαν συγκεκριμένο θέμα, ήξεραν  που ήθελαν να επεκταθούν, να εκσυγχρονιστούν.»

Τέλος, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Χατζόπουλος, δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για το επόμενο LEADER καθώς το προηγούμενο πήγε  πολύ καλά και σε ορισμένους δείκτες η Δράμα είναι στην τρίτη και πέμπτη θέση στην Ελλάδα, «για ένα νομό όπως η Δράμα που δεν είναι και επενδυτικός παράδεισος».