Home > νέα > Μέχρι το 2028 αναμένεται να είναι επισκέψιμος ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη-Ένα μνημείο που θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες

Μέχρι το 2028 αναμένεται να είναι επισκέψιμος ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη-Ένα μνημείο που θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες

Ένα μνημείο που θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες

Μέχρι το 2028 αναμένεται

να είναι επισκέψιμος ο Τύμβος

Καστά στην Αμφίπολη

Με 2.200.000 ευρώ χρηματοδοτείται το αρχαιολογικό έργο στον Τύμβο

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ανακοινώσεις έγιναν από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού κας. Μενδώνη στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

Κατά την επίσκεψη της, η κα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου και υπηρεσιακούς παράγοντες των διευθύνσεων του Υπουργείου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη συνέχεια, ο Τύμβος Καστά αναμένεται να είναι επισκέψιμος για το κοινό, το 2027 με 2028, καθώς το παγκοσμίου ενδιαφέροντος Μακεδονικό Μνημείο, παρουσιάζει μεγάλη προσέλκυση επισκεπτών, αν και εδώ και λίγο καιρό παραμένει πλέον κλειστό, μετά από μια μικρή περίοδο για πολύ λίγους επισκέπτες.

Η κα. Μενδώνη, πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα που εκτελούνται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού στον Τύμβο Καστά. Την Υπουργό υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος. Η κα. Μενδώνη σημείωσε ότι οι εργασίες συντήρησης και προστασίας του Τύμβου Καστά προχωρούν και ολοκληρώνονται εντός των αναθεωρημένων χρονοδιαγραμμάτων, που ετέθησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της οποίας χρηματοδοτούνται με 1.800.000 ευρώ, ενώ το ΥΠΠΟ διαθέτει συμπληρωματικά 400.000 ευρώ από εθνικούς πόρους.

Είσοδος Τύμβου Καστά

Ωριμάζουν οι μελέτες ανάδειξης του μνημείου

Στις δηλώσεις της η υπουργός τόνισε ότι, «μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, του 2022, που έπληξαν την περιοχή και τον Τύμβο Καστά, η αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης του ΥΠΠΟ έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση του μνημείου. Παράλληλα, ωριμάζουν από το Υπουργείο Πολιτισμού οι μελέτες για την ανάδειξη του μνημείου και τη δημιουργία των αναγκαίων μουσειακών υποδομών και των έργων εξυπηρέτησης των επισκεπτών, ώστε η υλοποίηση των έργων να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027».

«Τις περισσότερες φορές τα ίδια τα μνημεία είναι αυτά τα οποία υπαγορεύουν τον χρόνο αποκατάστασης τους. Καταλαβαίνω τους ανθρώπους της περιοχής οι οποίοι βιάζονται, καθώς ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο μνημείο εξαιτίας της μοναδικότητας του αλλά και της ομορφιάς του θα προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο, όμως δεν μπορούμε να τρέξουμε τις εργασίες παρά μόνο στο βαθμό που μας υπαγορεύει η επιστήμη και η ανάγκη του ίδιου του μνημείου. Το είχα πει και την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου προκειμένου να είναι προσιτό στον κόσμο στις καλύτερες συνθήκες θα είναι έτοιμο το 2027 με 2028».

Ακολούθησε αυτοψία στην Ξύλινη Γέφυρα της Αμφίπολης, στο σημαντικό τεχνικό έργο του 5ου αι. π.Χ, που εκτελείται από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων. Είναι στο πλαίσιο των έργων, με χρηματοδότηση 1.200.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, που εκτελεί το ΥΠΠΟ σε όλη την επικράτεια. Το έργο εξελίσσεται απολύτως ικανοποιητικά και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2025.

Διάσπαρτα μέλη του περιβόλου του Τύμβου Κάστα, στην Αμφίπολη

Η επιστροφή των πλακών

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο του 2023, είχαν επιστρέψει στην αρχική τους θέσης, 25 διάσπαρτα μαρμάρινα μέλη στο πλαίσιο αποκατάστασης τμήματος του αρχαίο περιβόλου του Τύμβου.

Πρόκειται για ορισμένα από τα 375 μαρμάρινα μέλη τα οποία το 2019 συγκεντρώθηκαν, ομαδοποιήθηκαν και διευθετήθηκαν στα δυτικά του Τύμβου Καστά, στοιχισμένα σε ομάδες κατά τον τύπο και τον δόμο στον οποίον ανήκαν στην αρχαία τοιχοποιία.

Κατά περιόδους παλαιότερα, αυτά τα 25 αρχιτεκτονικά μέλη, είχαν μεταφερθεί χιλιόμετρα μακριά από το μνημείο, προκαλώντας φθορές και ζημιές στις επιφάνειές τους από ανθρώπινες επεμβάσεις, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αλλαγών χρήσης. Για τη διατήρηση της αυθεντικότητάς τους, τα διάσπαρτα μαρμάρινα μέλη τοποθετήθηκαν στις θέσεις ταύτισής τους ως έχουν, χωρίς συμπληρώματα, ώστε να μαρτυρούν πάντοτε τη μακραίωνη ιστορία τους.