Home > Πρώτο Θέμα >  Μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια της πατάτας στο Νευροκόπι από τις έντονες βροχοπτώσεις► Αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμός όλων των καναλιών

 Μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια της πατάτας στο Νευροκόπι από τις έντονες βροχοπτώσεις► Αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμός όλων των καναλιών

 Περίπου το 40% της φετινής παραγωγής παραμένει ακόμα στα χωράφια

 Μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια

της πατάτας στο Νευροκόπι

από τις έντονες βροχοπτώσεις

 ► Ξεκινούν οι διαδικασίες αναγγελίας από τον ΕΛΓΑ Καβάλας

► Αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμός όλων των καναλιών

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας και ο δήμαρχος Νευροκοπίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΕΣ ζημιές στην μη συγκομισθείσα πατάτα Κ. Νευροκοπίου, προκάλεσαν οι έντονες και πολυήμερες  βροχές της περασμένης εβδομάδας. Πρόκειται για μια «τεράστια καταστροφή», όπως τόνισε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος κ. Κυριακίδης, ενώ τόσο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Κεσκίνογλου, όσο και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης, σημειώνουν ότι η πατάτα που δεν έχει συγκομισθεί ακόμα, αγγίζει περίπου το 30% – 40%.

Ζιμπίδης: Οριακά οι αποζημιώσεις

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης, σημείωσε αρχικά ότι, «μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, τα χωράφια πλημμύρισαν και για πολύ καιρό δεν θα μπορέσουν να κάνουν συγκομιδή. Και όπως φαίνεται να συνεχιστούν τα φαινόμενα και τις επόμενες ημέρες, τότε θα έχουμε ακόμα περισσότερες ζημιές».

Όπως υπολογίζει ο ίδιος, πάνω από το 30% των στρεμμάτων ακόμα και δεν έχει συγκομισθεί και σημειώνει ότι ήρθε σε επαφή με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Καβάλας, ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, να υπάρξει αναγγελία των ζημιών στην περιοχή και να δηλωθούν στη συνέχεια από τους παραγωγούς.

Όπως είπε ο κ. Ζιμπίδης, «οι ζημιές θα φανούν στην πορεία από εδώ και πέρα και ανάλογα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Η πατάτα αυτή που ακόμα δεν έχει συγκομισθεί, που δεν έχει μαζευτεί, όσο περισσότερο μείνει μέσα στο νερό  και στη λάσπη, κινδυνεύει να σαπίσει», ενώ εξήγησε ότι, «ακόμα και μόλις ομαλοποιηθεί ο καιρός στη συνέχεια και μπορέσουν να μπουν στα χωράφια, οι πατάτες θα είναι ακόμα υγρές και όπως μαζεύονται μέσα στο σάκο, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να κρατήσουν. Ουσιαστικά από εδώ και πέρα, όσοι δεν πρόλαβαν να μαζέψουν την πατάτα τους, θα έχουν μεγάλες απώλειες».

Όπως τονίζει επίσης, «τα συνολικά στρέμματα ανέρχονται περίπου στα 20.000. Από αυτά, η Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ πέρυσι διακίνησε περίπου 15.000 τόνους (15 εκατ. κιλά). Η συνολική παραγωγή πατάτες ανέρχεται το λιγότερο σε 60.000 τόνους».

Σε ερώτηση αν εκτός από τον ΕΛΓΑ μπορούν να δοθούν αποζημιώσεις και από άλλες περιπτώσεις, ο κ. Ζιμπίδης απαντάει αρνητικά και τονίζει χαρακτηριστικά: «Και μάλιστα είμαστε οριακά, γιατί ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ζημιές μέχρι και 15 Οκτωβρίου. Η ημερομηνία αυτή είναι χαρακτηριστική, καθώς υποτίθεται ότι μέχρι τότε όλες οι παραγωγές θα πρέπει να έχουν συγκομισθεί. Θεωρητικά πάντα. Από εκεί και πέρα, δεν αποζημιώνεται τίποτα. Παλαιότερα, ο ΕΓΛΑ κάλυπτε μέχρι και 28 Οκτωβρίου».

Όπως ίδιος επισημαίνει, «ένα σοβαρό θέμα είναι ότι δεν υπήρχε και το απαραίτητο εργατικό προσωπικό και η παραγωγή είχε πάει αρκετά πίσω σε γενικό επίπεδο».

Κεσκίνογλου: Στο 40% η αμάζευτη πατάτα

Μιλώντας χθες στον «Π.Τ.», ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Δράμας, και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγής της Ένωσης κ. Κεσκίνογλου, σημειώνει ότι «υπάρχουν ζημιές από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων» και όπως λέει: «Σε τι έκταση ανέρχονται, αυτό θα το εκτιμήσουμε στη συνέχεια, όταν υποχωρήσουν τα νερά και μπορέσουμε να μπούμε στα χωράφια. Περίπου το 40% των στρεμμάτων που ακόμα δεν έχει συγκομισθεί θα έχει πρόβλημα. Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες».

Όπως διευκρινίζει μάλιστα, «να σκεφτείτε, εγώ έχω 350 στρέμματα και έχω κάνει συγκομιδή τα 150. Σε ποσοστό έχω 60% των στρεμμάτων που ακόμα δεν έχω μαζέψει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είχαμε τα απαραίτητα εργατικά χέρια, η συγκομιδή ξεκίνησε πιο αργά, σπείραμε αργά λόγω των αποζημιώσεων και όλη η χρονιά πήγε πίσω, όλα έγιναν όψιμα. Επομένως και η συγκομιδή δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα. Στο Νευροκόπι πρέπει να αφήσουμε τις πατάτες να ψηθούν. Επειδή αποθηκεύονται και δεν μπορούν να φύγουν αμέσως όλες στο εμπόριο, πρέπει να είναι καλά ψημένες οι πατάτες».

Όπως σημειώνει επίσης ο ίδιος, «έχουμε να δούμε χρόνια τέτοια βροχή τόσες μέρες συνεχόμενα».

Αυτή την ώρα, η τιμή μας παραμένει στα 0,40 – 0,45 λεπτά ευρώ σε χονδρική πώληση. Και αυτές είναι τιμές που δίνουν εμείς στην Ομάδα Παραγωγών.

Διευκρινίζει ακόμα ο κ. Κεσκίνογλου, ότι η συνολική παραγωγή ανέρχεται περίπου στους 80.000 τόνους και όπως λέει, «έχει περιοχές όπου έχουν γίνει αστοχίες, δεν έχει κανάλια, ενώ οι καταβόθρες  στο Οχυρό δεν μπορούν να τραβήξουν πολλά νερά. Θα πρέπει να γίνουν κάποια αντιπλημμυρικά έργα. Σκεφτείτε ότι το αρδευτικό έγινε πριν από 30 χρόνια  και σήμερα χρειάζονται καθαρισμοί και άλλα. Εμείς, είχαμε φτάσει να κάνουμε ένα πρόγραμμα από τον ΤΟΕΒ Νευροκοπίου και λόγω μη άδειας λειτουργίας, δεν μπορέσαμε τελικά να κάνουμε τίποτα. Και τώρα χρειάζονται 100.000 ευρώ για μελέτες μόνο».

Κυριακίδης: Χρειάζεται μεγάλος καθαρισμός των καναλιών

Μιλώντας στον «Π.Τ.», ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, επισημαίνει ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη καταστροφή. Πρόκειται για περίπου 5.000 – 6.000 στρέμματα πλημμυρισμένα. Έχει ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ για να καταγράψει τις ζημιές θα γίνει αναγγελία για να αναγγείλουν οι αγρότες. Στη συνέχεια θα πρέπει να πιέσουμε για να αποζημιωθούν.

Είναι αδύνατον αυτά τα πλημμυρισμένα χωράφια να μπορέσουν να βγάλουν πατάτες. Τα περισσότερα θα σαπίσουν. Είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα».

Σε ερώτηση για το αν μπορούν να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μην ανακύψουν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον, ο κ. Κυριακίδης σημειώνει: «Σαν λύση για να γίνει αυτό, θεωρητικά θα έπρεπε να γίνει ένας πολύ μεγάλος καθαρισμός των καναλιών του κάμπου. Αλλά αν ο καθαρισμός γίνει χωρίς μια γενική μελέτη, ουσιαστικά θα μεταφέρει το πρόβλημα. Θα καθαρίσεις το ένα κανάλι, θα πλημμυρίσει το άλλο. Εδώ πρέπει να υπάρχει και μια μελέτη. Όλο αυτό το έργο στον κάμπο έγινε πριν από 30 χρόνια και αυτό θέλει ξανά, και ξανά, να δούμε τι φταίει και γιατί γίνεται. Είναι κάτι πολύ δύσκολο. Ήταν μεγάλα και έντονα και τα καιρικά φαινόμενα, κάποια κανάλια δεν άντεξαν, πλημμύρισαν τα νερά πήγαν στα χωράφια. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση».