Home > Πρώτο Θέμα > Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση χθες στη Δράμα-Κλειστά χθες στη Δράμα επισιτιστικά καταστήματα, καφέ, κομμωτήρια, εμπορικά

Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση χθες στη Δράμα-Κλειστά χθες στη Δράμα επισιτιστικά καταστήματα, καφέ, κομμωτήρια, εμπορικά

Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση χθες στη Δράμα

Κλειστά χθες στη Δράμα

επισιτιστικά καταστήματα, καφέ,

κομμωτήρια, εμπορικά

► Μεγάλη η συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου και των Ταξί της πόλης

► Δηλώσεις προέδρων επισιτιστών, καφετεριών, εμπόρων και κομμωτών στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χθεσινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των επισιτιστών στη Δράμα, καθώς το κλείσιμο των καταστημάτων ήταν καθολικό.

Συγκεκριμένα, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, σνακ μπαρ, μπουγάτσες και ντελίβερι καφέ και άλλα συναφή, έβαλαν λουκέτο χθες, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα που τους καθιστούν όπως λένε «αστυνομικούς» στα μαγαζιά τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη εδώ και μερικές ημέρες, έχουν ήδη μειώσει σε μεγάλο βαθμό την πελατεία και φυσικά τον τζίρο τους.

Συμπαραστάτες στην απεργιακή τους κινητοποίηση χθες, ο Σύλλογος Κομμωτών και Κουρέων Ν. Δράμας, τα μέλη του οποίου προχώρησαν και αυτοί σε 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους, καθώς όπως λένε, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους επισιτιστές, όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα.

Την συμπαράστασή τους επίσης εξέφρασαν και τα ΤΑΞΙ, οι οποίοι προχώρησαν σε στάση εργασίας από τις 11.00 έως και 13.00, ενώ πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης. Τέλος, στην απεργία συμμετείχε και η μεγάλη πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων της πόλης, που προχώρησαν σε στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 13.00 το μεσημέρι.

Να σημειωθεί ότι, από τις 11.00 το πρωί χθες, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα, χωρίς όμως να υπάρξουν χαιρετισμοί και ομιλίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε συνωστισμός.

Κελετζή: Καθολική συμμετοχή των κομμωτών

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών και Κουρέων Ν. Δράμας κα. Σοφία Κελετζή, η οποία σημείωσε ότι θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του Συλλόγου στην κινητοποίηση επισημαίνοντας: «Η εστίαση είναι η  μόνη που μπόρεσε να οργανώσει μια πανελλαδική διαμαρτυρία και είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την στήριξή μας».

Όπως είπε η ίδια, «τα αιτήματά μας είναι παρόμοια, καθώς δεν μπορούμε εμείς να είμαστε οι αστυνόμοι του κράτους και να ελέγχουμε. Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα και αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε».

Αναφορικά με το ζήτημα της συμμετοχής, η κα. Κελετζή σημείωσε ότι «η συμμετοχή των κομμωτών και κουρέων είναι σχεδόν καθολική, καθώς υπάρχουν συνάδερφοι που είναι ανοιχτοί. Οι περισσότεροι έχουν κλείσει και βρίσκονται στην πλατεία».

Ερωτώμενη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σημειώνει: «Εμείς έχουμε πρόβλημα, εκτός από πέρυσι που έπεσε η δουλειά μας γιατί πολλοί πήγαν στα σπίτια, άρχισαν να βάφονται μόνες τους κτλ., οπότε από εκεί χάσαμε ένα σημαντικό μέρος του πελατολογίου μας. Τώρα, μ’ αυτά τα μέτρα, θα χάσουμε κι άλλους πελάτες. Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανεργία στη Δράμα, που υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν ακόμα και το rapid test. Όσοι κάνουν ένα rapid test για τη δουλειά τους, μπορούν να βολέψουν και το κομμωτήριο, διαφορετικά δεν μπορούν να πληρώσουν ένα τεστ και ένα κομμωτήριο μαζί. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα φανεί ακόμα περισσότερο στη συνέχεια χωρίς να ξέρουμε τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα».

Σκουλίδης: «Πολύ δύσκολα τα πράγματα…»

Για την απεργιακή κινητοποίηση μίλησε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «εμείς στον Εμπορικό Σύλλογο αποφασίσαμε να στηρίξουμε την κινητοποίηση των επισιτιστών, αλλά ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι και τα δικά μας προβλήματα είναι παρόμοια. Θα πρέπει να καταλάβουμε, ότι η αγορά είναι ένα πλέγμα, το οποίο περιλαμβάνει και τα καφέ, και τα εστιατόρια και τις εμπορικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Σκουλίδης τόνισε επίσης ιδιαίτερα ότι, «τα πράγματα έχουν γίνει ήδη πολύ δύσκολα, ιδίως μετά την εφαρμογή των ελέγχων για την είσοδο των πελατών στα καταστήματα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ταυτόχρονα μ’ αυτό το μέτρο στο οποίο δύσκολο να ανταποκριθούν ιδίως οι μικρές και αυτές που είναι με ένα εργαζόμενο ή οι αυτοαπασχολούμενοι. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που αναπτύσσεται από τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, όπως τα σούπερ – μάρκετ, τα οποία με το πρόσχημα της εμπορίας τροφίμων, εκμεταλλεύονται την κατάσταση και πωλούν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, χωρίς να υπάρχει κάποιος έλεγχος ή περιορισμός σ’ αυτούς που ψωνίζουν».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «είμαστε εδώ, δηλώνουμε την παρουσία μας, δηλώνουμε τον αγώνα μας και ταυτόχρονα διεκδικούμε και περιμένουμε στα επόμενα βήματα, τα οποία θα είναι κεντροποιημένα από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τον κλάδο μας».

Ερωτώμενος για τη συμμετοχή των καταστημάτων, ο κ. Σκουλίδης τόνισε ότι «υπάρχει συμμετοχή από τους συναδέλφους και θεωρώ ότι πάνω από το 50% των καταστημάτων του Εμπορικού Συλλόγου είναι κλειστά».

Ηλιάδης: «Γινόμαστε αστυνομικοί στα μαγαζιά μας»

Μιλώντας στον «Π.Τ.»  ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης κ. Ηλίας Ηλιάδης, ευχαρίστησε τους συναδέρφους του που συμμετείχαν μαζική στην κινητοποίηση, τονίζοντας ότι «η συμμετοχή σήμερα άγγιξε το 100%. Όλοι οι συνάδελφοι έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους και συμπαρίστανται στην προσπάθεια που κάνουμε για να πετύχουμε το δυνατόν περισσότερα αντισταθμιστικά μέτρα επ’ ωφελεία των επιχειρήσεών μας».

Όπως είπε ο κ. Ηλιάδης, «μετά από τους περιορισμούς που έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση όσον αφορά την είσοδο των ανεμβολίαστων με rapid test στα καταστήματα, η μείωση του τζίρου είναι πλέον αισθητή. Οι επιχειρήσεις μας έχουν μια πτώση από το 30% έως και το 50%, με αποτέλεσμα πολλές να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους και η βιωσιμότητά τους να κινδυνεύει ανά πάση στιγμή».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «οι προτάσεις που έχουν θέσει προς την κυβέρνηση έπεσαν στα κενό και η κυβέρνηση είναι ανένδοτη. Αυτό που ζητάμε, είναι να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να γίνουν βιώσιμες».

Αναφερόμενος στα αιτήματά τους, σημείωσε: «Θέλουμε οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες, να επιδοτηθεί το κόστος των ενοικίων, να επιδοτηθεί το κόστος της ενέργειας, να μην πληρώνουμε όσο διαρκούν τα μέτρα δημοτικό φόρο, να επιδοτηθούν οι θέσεις εργασίας και οι ασφαλιστικές μας εισφορές».

Ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε επίσης και στα πρόστιμα λέγοντας: «Όσον αφορά τα πρόστιμα, τα οποία είναι ληστρικά, βλέπουμε ότι ανά πάση στιγμή κινδυνεύει η κάθε επιχείρηση, να μην λειτουργήσει αύριο. Τα 5.000 ευρώ πρόστιμο και οι 15 μέρες κλείσιμο, είναι καταστροφικές για οποιαδήποτε επιχείρηση. Γινόμαστε εμείς αστυνομικοί στα μαγαζιά μας, κυνηγάμε τους πελάτες μας με τους καθημερινούς ελέγχους, γινόμαστε ενοχλητικοί και πολλές φορές ερχόμαστε και σε αντιπαράθεση με τους πελάτες».

Τέλος, ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε την αγανάκτησή του, «για κάποιες επιχειρήσεις στη Δράμα, οι οποίες παράλληλα με τη λειτουργία τους σήμερα πουλάνε και καφέ, όπως ορισμένα αρτοποιία και ζαχαροπλαστεία, τα οποία τουλάχιστον σήμερα, όφειλαν να μας συμπαρασταθούν και να μην πουλάνε τουλάχιστον καφέ».

Τοπαλίδης: «Δεν βγαίνουν ούτε τα πάγια έξοδα»

Αναφερόμενος στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση, ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας κ. Τοπαλίδης, σημείωσε ότι «η απεργία μας έχει μεγάλη συμμετοχή και πιστεύω ότι θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα που είναι η εστίαση, έφτασε στα όριά της και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε στις καθημερινές ανάγκες. Με λίγα λόγια, έχουμε φτάσει στο σημείο να μην βγαίνουν ούτε τα πάγια έξοδά μας. Δυστυχώς απορροφάμε όλο το τεράστιο κύμα της οικονομικής κρίσης που έχει φέρει ο Covid και δεν ξέρουμε τι θα απογίνουν τα μαγαζιά μας, αλλά και οι συνάδελφοι που δουλεύουν μαζί μας».

Εξέφρασε μάλιστα την πίστη του, «ότι θα γίνουν κάποιες κινήσεις από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να επιβιώσει γενικότερα η εστίαση και τα καφέ μπαρ και τα αναψυκτήρια».

Ερωτώμενος για τη συμμετοχή, ο κ. Τοπαλίδης τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλη συμμετοχή  και ζητήσαμε από τους συναδέλφους να έρθουν στην πλατεία μόνο οι επιχειρηματίες και όχι οι εργαζόμενοι, προκειμένου να μην δημιουργηθεί συνωστισμός».

Όπως είπε, «η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων μας είναι όλοι εμβολιασμένοι και πέρα απ’ αυτό, αποφασίσαμε όλοι σήμερα εμβολιασμένοι και μη, να κάνουμε rapid test, ώστε να έχουμε μια ασφαλή διαμαρτυρία».