Home > Πρώτο Θέμα > Μεγάλη η βοήθεια των εθελοντών στο Νοσοκομείο Δράμας ενώ παραμένει δύσκολη η κατάσταση ► Στους 136 περίπου συνολικά οι θανόντες Δραμινοί από τον κορωνοϊό

Μεγάλη η βοήθεια των εθελοντών στο Νοσοκομείο Δράμας ενώ παραμένει δύσκολη η κατάσταση ► Στους 136 περίπου συνολικά οι θανόντες Δραμινοί από τον κορωνοϊό

Δηλώσεις της διοικήτριας του Νοσοκομείου Δράμας και των εθελοντών του «Ερρίκος Ντυνάν»

Μεγάλη η βοήθεια των εθελοντών

στο Νοσοκομείο Δράμας ενώ

παραμένει δύσκολη η κατάσταση

► Στους 136 περίπου συνολικά οι θανόντες Δραμινοί από τον κορωνοϊό

► Καρατζόγλου: Δύο εμβολιαστικά κέντρα στο Νοσοκομείο για όλο το προσωπικό

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΙΑ νέα συνέντευξη Τύπου προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Καρατζόγλου, μαζί με τους εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές που βρέθηκαν στη Δράμα από το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρόντες ήταν επίσης ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Δράμας κ. Ναζάρογλου, η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής κα. Σακαλέρου και η ομάδα των εθελοντών του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν: οι δύο Ειδικές Παθολόγοι κυρίες Πέντσιου και Κουτσούρη και οι νοσηλευτές κ. Παπαϊωάννου και οι κες. Κίκιρη και Αθανασίου.

Η κα. Καρατζόγλου ευχαρίστησε την εθελοντική ομάδα, επισημαίνοντας την εξαιρετική προσφορά τους στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου και μάλιστα τους ζήτησε να επιστρέψουν και πάλι στη Δράμα, κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Όπως τόνισε στη συνέχεια η κα. Καρατζόγλου, «στη Δράμα δεν τελειώνουμε και μάλιστα δεν τελειώνουμε σύντομα. Χθες (την Πέμπτη) ανακοινώθηκαν 70 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αντιλαμβάνεστε ότι, αν όχι όλοι, ένας μεγάλος αριθμός αυτών, το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να έρθουν στο Νοσοκομείο, είτε να νοσηλευτούν, είτε να πάρουν τη δέουσα αγωγή και τις οδηγίες. Δεν βλέπουμε πολλή μεγάλη πτώση στα θετικά επιβεβαιωμένα στο Νομό. Αυτό που με χαρά μας βλέπουμε είναι ότι τις τελευταίες μέρες, έχουμε μια ελαφριά μείωση, στην προσέλευση στα ΤΕΠ Covid. Παρ’ όλα αυτά, όσοι έρχονται, οι περισσότεροι χρειάζονται νοσηλεία, απ’ αυτούς που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το πρόβλημα ή δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση».

Σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου» όσο αφορά το διάστημα το οποίο θα παραμείνουν οι εθελοντές από το «Ερρίκος Ντυνάν», η κα. Καρατζόγλου σημείωσε ότι «το διάστημα ποικίλλει. Όλοι όσοι έχουν μετακινηθεί και έχουν έρθει εθελοντικά, δεν έχουν προκαθορισμένο διάστημα. Το κανονίζουν οι ίδιοι με τα νοσηλευτικά ιδρύματα από τα οποία έρχονται και το Υπ. Υγείας με το οποίο βρίσκονται σε συνεννόηση. Τίποτα δεν αποκλείει την αποχώρησή τους αύριο μεθαύριο, αλλά και την επαναφορά τους, ή τον ερχομό άλλων. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι, είτε η ΥΠΕ, ή άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, θα συνεχίσουν να μας συνδράμουν στο χρονικό διάστημα που έχουμε το πρόβλημα στον τόπο μας».

nosokomeio

Από αριστερά: η κα Κουτσούρη, ο κ. Ναζάρογλου, η κα. Κίκιρη, η κα Αθανασίου, η κα. Καρατζόγλου, ο κ. Παπαϊωάννου, η κα. Σακαλέρου και η κα. Πέντσιου.

Κουτσούρη: Αδιανόητο νούμερο οι 140 κλίνες Covid

Η Ειδική Παθολόγος κα. Κουτσούρη από την εθελοντική ομάδα, σε δηλώσεις της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σημείωσε ότι «εδώ στη Δράμα είδαμε ανθρώπους με ηρωισμό, ανθρώπους που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αυτό που ζείτε στη Δράμα, είναι απερίγραπτο. Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα. Όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, καταβάλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια».

Η ίδια ζήτησε από συναδέλφους της να έρθουν στη Δράμα να βοηθήσουν «γιατί χρειάζονται βοήθεια στη Δράμα, υποστήριξη και εθελοντισμό. Πάνω απ’ όλα χρειάζονται χέρια. Το Νοσοκομείο Δράμας έχει ανταπεξέλθει θεαματικά στο κύμα αυτό». Όσον αφορά για τις 140 κλίνες Covid η κα. Κουτσούρη είπε χαρακτηριστικά… «δεν  υπάρχει αυτός ο αριθμός… όποιοι ακούσουν το θεωρούν αδιανόητο ακόμα και για τα αθηναϊκά δεδομένα».

Πέντσιου: Σημαντικό μέρος η πρόληψη

Η κα. Πέντσιου, Ειδική Παθολόγος – Διαβητολόγος επίσης από την εθελοντική ομάδα του «Ερρίκος Ντυνάν», συμφώνησε με την κα. Κουτσούρη, επισημαίνοντας ότι, «η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Στη συγκεκριμένη πανδημία, η πρόληψη έχει δύο σκέλη. Το ένα κομμάτι είναι να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε τις αποστάσεις και να πλένουμε τα χέρια μας, και το δεύτερο το κομμάτι είναι το εμβόλιο, που ελπίζουμε να έρθει σύντομα, για να μπορέσει να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού». Η ίδια πάντως δήλωσε ότι, όλοι οι παρόντες, θα εμβολιαστούν πρώτοι.

Σακαλέρου: «Είμαστε αποδεκατισμένοι»

Η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής Δράμας, τόνισε ότι «περάσαμε και θα περάσουμε δύσκολα» και ευχαρίστησε τους εθελοντές που βρέθηκαν στη Δράμα. Όπως είπε μάλιστα, «εμείς είμαστε αποδεκατισμένοι και συνέχεια έχουμε αυτό το πρόβλημα. Είμαστε 3 παθολόγοι και 2 πνευμονολόγοι, οπότε καταλαβαίνετε ότι από εδώ και πέρα δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο. Θα ελαττώσουμε τις κλινικές και θα προσπαθήσουμε να μας βοηθήσουν οι Σέρρες, η Καβάλα και άλλα κοντινά Νοσοκομεία. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε αυτές τις κλινικές, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε».

Στοιχεία για το Νοσοκομείο

Στη συνέχεια η κα. Καρατζόγλου έδωσε κάποια στοιχεία για το Νοσοκομείο Δράμας επί Covid εποχής: Από 20 Οκτωβρίου μέχρι και χθες, νοσηλεύτηκαν 783 σε απλές κλίνες. 31 ασθενείς στη ΜΕΘ Covid από την ημερομηνία που ξεκίνησε. Σήμερα νοσηλεύονται 9 ασθενείς. Οι διακομιδές σε άλλες ΜΕΘ Covid στο σύνολο πριν ξεκινήσει της Δράμας, 17 μαζί με τις 3 αεροδιακομιδές. Διακομιδές σε απλές κλίνες άλλων Νοσοκομείων 154. Αυτό που σοκάρει είναι οι προσελεύσεις στα ΤΕΠ Covid. Από 20/10 μέχρι χθες 2.728 προσήλθαν και 2.153 περιστατικά απλά εκτός Covid.

Αναφερόμενη στους θανάτους στο σύνολό τους μέχρι το πρωί της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου ήταν 121 στο Νοσοκομείο Δράμας. Επίσης, περίπου άλλοι 15 Δραμινοί «κατέληξαν» σε ΜΕΘ άλλων Νοσοκομείων.

Ο εμβολιασμός στη Δράμα

Τέλος, η κα. Καρατζόγλου έκανε αναφορά και στο ζήτημα του εμβολιασμού, δίνοντας κυρίως πανελλαδικά στοιχεία. Όπως είπε θα αναπτυχθούν 1.018 εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Μέσα στα Νοσοκομεία θα καλύψουν το υγειονομικό προσωπικό και ο υπόλοιπος εμβολιασμός θα γίνει από τα κέντρα τα οποία θα αναπτυχθούν σε Κέντρα Υγεία ή σε άλλες πρωτοβάθμιες δομές υγείας.

Σε σχετική ερώτηση του «Πρωινό Τύπου» για το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στο Νομό Δράμας και πού θα στηθούν εμβολιαστικά κέντρα, η κα. Καρατζόγλου απάντησε: «Τα δικά μας δύο εμβολιαστικά κέντρα στο Νοσοκομείο για το υγειονομικό προσωπικό είναι έτοιμα. Σήμερα (χθες Παρασκευή) το πρωί, κάναμε και την άσκηση προσομοίωσης του εμβολιασμού για να δούμε τυχόν προβλήματα. Θα στηθούν δύο εμβολιαστικά κέντρα μέσα στο Νοσοκομείο σε δύο βάρδιες συγχρόνως πρωινές ώρες. Εάν χρειαστεί θα αναπτυχθεί και απογευματινή βάρδια. Αυτό μόνο για το προσωπικού του Νοσοκομείου. Ξέρω πάντως ότι στη Δράμα θα αναπτυχθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα. Δεν είμαι υπεύθυνη να απαντήσω για τα εμβολιαστικά κέντρα που δεν αναπτύσσονται εντός του Νοσοκομείου»