Home > νέα > Μεγάλο φέτος το ενδιαφέρον για την Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ στη ΔράμαΔηλώσεις των διευθυντών του 1ου ΕΠΑΛ και 2ου ΕΠΑΛ στον «Π.Τ.»

Μεγάλο φέτος το ενδιαφέρον για την Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ στη ΔράμαΔηλώσεις των διευθυντών του 1ου ΕΠΑΛ και 2ου ΕΠΑΛ στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις των διευθυντών του 1ου ΕΠΑΛ και 2ου ΕΠΑΛ στον «Π.Τ.»

Μεγάλο φέτος το ενδιαφέρον

για την Τάξη Μαθητείας

των ΕΠΑΛ στη Δράμα

► Εξασφαλίστηκαν 65 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από το 1ο ΕΠΑΛ και καλύφθηκαν περίπου 40 σε πέντε ειδικότητες

► Το 2ο ΕΠΑΛ Δράμας κάλυψε πλήρως 10 θέσεις εργασίας στην ειδικότητα Αισθητικής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αυξημένο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον φέτος για την Τάξη Μαθητείας στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ της πόλης της Δράμας, τουλάχιστον σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Όπως ήδη δημοσιεύσαμε και την περασμένη εβδομάδα, χθες Δευτέρα έκλεισαν οι αιτήσεις για όσους ενδιαφερόντουσαν να φοιτήσουν για την Τάξη Μαθητείας του νέου σχολικού έτους στα ΕΠΑΛ, πράγμα που τους εξασφαλίζει και μια θέση εργασίας.

Στις Τάξεις Μαθητείας των ΕΠΑΛ, μπορούν να φοιτήσουν μόνο απόφοιτοι ΕΠΑΛ, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν κάποιες τεχνικές ειδικότητες, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να εργάζονται και να πληρώνονται με το κατώτερο ημερομίσθιο και να λαμβάνουν και τα σχετικά ένσημα. Η υποχρέωσή τους στην Τάξη Μαθητείας, είναι να παρακολουθούν μόνο μια φορά την εβδομάδα τα εργαστηριακά μαθήματα της ειδικότητάς τους.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Σαλής, επισημαίνει ότι το σχολείο με τη βοήθεια καθηγητών του, μπόρεσε και εξασφάλισε 65 θέσεις εργασίες στον ιδιωτικό τομέα που πρόσφεραν Δραμινές επιχειρήσεις.

Όπως τονίζει το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας έχει συνολικά πέντε ειδικότητες: Τεχνικοί Οχημάτων –  Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών – Ηλεκτρονικοί – Ηλεκτρολόγοι  – Ψυκτικοί.

‘Όπως εξηγεί ο κ. Σαλής, «κάποιες επιχειρήσεις ήδη έχουν δεσμεύσει συγκεκριμένους μαθητές που θα τους απασχολήσουν και κάποιες άλλες έχουν δώσει ελεύθερες θέσεις προκειμένου να τις καλύψουν.

Σαν σχολείο, τις προηγούμενες ημέρες κάναμε προσπάθεια να ενημερώσουμε τα παιδιά που τα 3 προηγούμενα χρόνια τελείωσαν το Λύκειο ότι υπάρχει ο θεσμός αυτός, τι σημαίνει γι’ αυτούς, τι απολαβές υπάρχουν και τι σημαίνει να τελειώσει την Τάξη Μαθητείας και να πάρει ένα μεγαλύτερο πτυχίο».

Όπως τονίζει ιδιαίτερα, «μέχρι στιγμής διαφαίνεται ότι τουλάχιστον τις τέσσερις ειδικότητες μπορούμε να τις εξασφαλίσουμε και να λειτουργήσουν, κάτι που σημαίνει ότι ήδη σαν 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, για πρώτη φορά, θα εξασφαλίσουμε μια θέση εργασίας, ένα άνοιγμα στην αγορά εργασίας μέσω της Μαθητείας για 35 τουλάχιστον αποφοίτους μας».

Στην ερώτηση για ποιες ηλικίες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην Τάξη Μαθητεία των ΕΠΑΛ, ο κ. Σαλής εξηγεί ότι «η Μαθητεία σ’ εμάς, στα ΕΠΑΛ, είναι μετά το πτυχίο του Λυκείου και όχι όπως στον ΟΑΕΔ που οι μαθητές είναι μικρότερων ηλικιών. Άρα λοιπόν αυτά τα παιδιά είναι πλέον ενήλικες με πτυχίο. Άρα εκεί που θα πάνε να δουλέψουν θα τους κολλήσουν ένσημα που είναι κανονικά συντάξιμα και με υγειονομική περίθαλψη και το βασικότερο, είναι κάποια απ’ αυτά τα ένσημα που χρειάζονται για να βγάλουν γρήγορη την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι, «σε 9 μήνες μόνο, τα παιδιά δουλεύοντας 4 μέρες την εβδομάδα σε έναν εργοδότη 8ωρη εργασία και μία μέρα εργαστηριακά μαθήματα στο σχολείο με αμοιβή και ένσημα, μπορούν να δώσουν τις ίδιες εξετάσεις με τους απόφοιτους των ΙΕΚ και να πάρουν το πτυχίου επιπέδου 5, που είναι ίδιο με αυτό του ΙΕΚ. Έτσι, δεν χρειάζονται ούτε δύο χρόνια και πρακτική σε 9 μήνες αμείβονται και παίρνουν μεγαλύτερο πτυχίο».

Ερωτώμενος για το τι γίνεται αν υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις ενδιαφερομένων από τις θέσεις εργασίας, σημειώνει ότι τότε ακολουθείται ένα σύστημα μοριοδότησης και ανάλογα εισάγονται από τα υψηλότερα μόρια προς τα χαμηλότερα.

Σημειώνει πάντως ότι ο κ. Σάλης, ότι, «συνήθως κάθε χρόνο απασχολούνται 8 παιδιά, μια χρονιά είχαμε 14, ενώ φέτος έχουμε 35 αιτήσεις και ίσως να φτάσουμε και τις 40. Εμείς σαν σχολείο το θεωρούμε πολύ μεγάλη επιτυχία ένα τέτοιο άνοιγμα στην αγορά της Δράμας».

Αναφορικά με τις θέσεις στο δημόσιο τομέα, εξηγεί ότι υπάρχουν κάποιες θέσεις, «η προτεραιότητα όμως του Υπουργείου, είναι να καλυφθούν αυτές στον ιδιωτικό τομέα.  Όταν τα παιδιά αρχίσουν να επιλέγουν τις ελεύθερες θέσεις, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν και μια θέση του δημοσίου». Ο ίδιος σημειώνει ότι, το 1ο ΕΠΑΛ ευχαριστεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τα σχολεία και προσφέρουν θέσεις για την Τάξη Μαθητείας.

Τέλος, με δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο», ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας κ. Υφαντίδης, μας πληροφορεί ότι φέτος έχει  καλύψει ήδη 10 θέσεις εργασίας μέσω της Τάξης Μαθητείας, στην ειδικότητα Αισθητικής.