Home > νέα > Μια απαράδεκτη κατάσταση στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας που δεν αξίζει στην πόλη μας

Μια απαράδεκτη κατάσταση στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας που δεν αξίζει στην πόλη μας

Μια απαράδεκτη κατάσταση

στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας

που δεν αξίζει στην πόλη μας

Όσους κάδους κι αν τοποθετήσει ο Δήμος η κατάσταση θα παραμένει!

Δεν μπορεί να υπάρχει ένας υπάλληλος καθαριότητας πίσω από κάθε δημότη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάσταση επικρατεί και πάλι το τελευταίο διάστημα, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Αυτό το πάρκο που παλαιότερα έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης, σήμερα βρίσκεται υπό την κυριαρχία των σκουπιδιών, καθημερινά.

Όχι ότι ποτέ το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας είχε να παρουσιάσει μια καθαρή εικόνα. Παρ’ όλα αυτά όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδίως μετά το γενικό κλείσιμο των καταστημάτων ψυχαγωγίας όπως τα καφέ από την εποχή της καραντίνας τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι σήμερα, η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει.

Η μείωση των θαμώνων στις καφετέριες, αλλά και η γενικότερη κατάσταση, έφερε τους νέους κυρίως συμπολίτες μας, να περνούν τις καλοκαιρινές νύχτες στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό. Αφενός η δροσιά και τα νερά που κυριαρχούν στο χώρο, ο καφές και η μπύρα στο χέρι που προσφέρονται στο χέρι και κυρίως οι λόγοι της πανδημίας, έκαναν τον κόσμο να βγει στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

Ας μην μιλήσουμε βέβαια για λόγους συνωστισμού και συγχρωτισμού που ορίζονται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, γιατί αυτά πάνε περίπατο στην κυριολεξία. Όμως, το πρόβλημα που εντοπίζεται εδώ αυτή την ώρα, είναι τα σκουπίδια που παραμένουν στο χώρο, όταν όλος αυτός ο κόσμος αποχωρεί.

Πρόκειται για μια πολλή άσχημη εικόνα, σε μια περιοχή απείρου κάλους που δεν τιμά κανέναν συμπολίτη μας, αλλά και δεν αξίζει σ’ αυτή την πόλη. Ευθύνες έχουμε όλοι. Τόσο όλοι όσοι καθόμαστε εκεί και φεύγοντας αφήνουμε πίσω τα σκουπίδια μας, αλλά και ο Δήμος ο οποίος θα πρέπει ίσως να αυξήσει τους κάδους απορριμμάτων, αν και δεν νομίζουμε ότι το πρόβλημα βρίσκεται ακριβώς εκεί.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν πρόκειται για την πλειοψηφία των νέων που κάθονται εκεί και απολαμβάνουν το βράδυ τους ή για μια μερίδα μόνο. Όμως η εικόνα που παρουσιάζεται όταν αποχωρούν, είναι το λιγότερο απαράδεκτη.

Πρόκειται για την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να «επαναστατήσουν» ενάντια στα όσα συμβαίνουν; Πρόκειται για ωχαδερφισμό; Πρόκειται για τη λογική που λέει ότι ο Δήμος οφείλει να μαζεύει τα σκουπίδια μου; Πρόκειται για τη λογική που λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει έναν κάδος απορριμμάτων δίπλα μου όπου κι αν κάθομαι και αυτόματα θα μαζεύει τα σκουπίδια μου;

Και από την άλλη… πόση ενημέρωση χρειάζεται να κάνει ένας Δήμος, προκειμένου κάποιος να μάθει να μαζεύει τα σκουπίδια του όταν φεύγει από τον χώρο της Αγίας Βαρβάρας;

Και ακόμα, δεν μπορείς να έχεις ένα τέτοιο πάρκο απείρου καλούς και να έχεις έναν κάδο γεμάτο να ξεχειλίζει ανά 20 τετραγωνικά μέτρα. Και αυτό είναι απαράδεκτο, όπως και το ότι δεν γίνεται να υπάρχουν 30 υπάλληλοι να μαζεύουν τα σκουπίδια μας μόλις φεύγουμε από εκεί.

Είναι προσβολή για το σύνολο μιας κοινωνίας, να υπάρχει πίσω από τον κάθε δημότη και ένας υπάλληλος καθαριότητας, γιατί εμείς είμαστε βρομιάρηδες και δεν καταλαβαίνουμε ποιο είναι το σωστό για την πόλη μας.

Όσους περισσότερους κάδους τοποθετήσει στο χώρο ο Δήμος, τόσο περισσότερα θα είναι τα σκουπίδια και τόσο περισσότερο θα ξεχειλίζουν και τόσο περισσότεροι υπάλληλοι θα πρέπει να υπάρχουν για τους αδειάζουν μέρα νύχτα. Το σωστό είναι ότι, όταν αποχωρώ, μαζεύω τα σκουπίδια μου και τα πετώ στον κάδο που βρίσκεται 10 -20 μέτρα παραπέρα. Στο δρόμο από τον οποίο θα φύγω. Στη σακουλίτσα μου, μαζεύω μπύρες και συσκευασίες από πατατάκια, γαριδάκια, σάντουιτς και όλα μαζί στον κάδο. Δεν είναι τόσο δύσκολο! Η αδιαφορία μας όμως κυριαρχεί, κι ας ζητάμε την επόμενη μέρα στο facebook από το Δήμο να κάνει σωστά τη δουλειά του! Σεβασμός στην πόλη και στο κοινωνικό σύνολο πάνω απ’ όλα!

Τις φωτογραφίες από την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, μας τις έστειλε αναγνώστριά μας, την οποία και ευχαριστούμε.

Δυο άτομα

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες το πρωί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας κ.Μουρβετίδη, στου οποίου την ευθύνη ανήκουν τα πάρκα σχετικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

Όπως μας εξηγεί, καθημερινά υπάρχουν δύο υπάλληλοι που από το πρωί μαζεύουν τα σκουπίδια, αδειάζουν τα καλαθάκια και τους κάδους που βρίσκονται στο πάρκο. Πρόκειται για έναν υπάλληλο από την Υπηρεσία Πρασίνου και έναν από την Υπηρεσία Καθαριότητας. Όπως είπε, το πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως την περασμένη Κυριακή, γιατί ο ένας απ’ αυτούς απουσίαζε για λόγους υγείας. Παρ’ όλα αυτά, φυσικά, δεν λύνεται έτσι το ζήτημα.

«Το βράδυ θα δημιουργηθεί και πάλι η ίδια κατάσταση, καθώς καθημερινά μαζεύονται εκεί πάνω από 500 άτομα», λέει ο κ.Μουρβετίδης