Home > Πρώτο Θέμα > Μια επιχειρηματική πρόταση για καθιέρωση της ονομασίας «Νεστοχώρια» στην περιοχή Παρανεστίου-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου

Μια επιχειρηματική πρόταση για καθιέρωση της ονομασίας «Νεστοχώρια» στην περιοχή Παρανεστίου-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου

Μια επιχειρηματική πρόταση

για καθιέρωση της ονομασίας

«Νεστοχώρια» στην περιοχή Παρανεστίου

Μια πολύ ωραία προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ πρόταση για την περιοχή πέριξ του Νέστου, των χωριών και οικισμών στο Δήμο Παρανεστίου αλλά και από την πλευρά της Ξάνθης, κάνει ένας Δραμινός επιχειρηματίας.

Ο κ. Γαβριήλ Γαβριήλογλου, από τη Δράμα, διατηρεί ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή του Παρανεστίου και είχε την ιδέα ώστε όλα τα χωριά της περιοχής γύρω από το Νέστο ποταμό, να πάρουν ως κεντρική ονομασία το όνομα «Νεστοχώρια». Θα μπορούσε αυτό να αναπτυχθεί ως σήμα κατατεθέν για προσέλκυση τουρισμού, ως ένα brand name – «Nεστοχώρια» – με στόχο να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες και να ενισχύσουν τον τουρισμό στα χωριά του Νέστου.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι στόχος είναι «να προσδιορίσουμε και να χτίσουμε ένα όνομα στην περιοχή, έχοντας ως παράδειγμα τα Πομακοχώρια, τα Ζαγοροχώρια, τα Μαστιχοχώρια και προβάλλοντας τα δικά μας χωριά -περίπου 20 κατοικήσιμα- που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του ποταμού Νέστου».

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η πρώτη τους κίνηση, καθώς έχουν ήδη τυπώσει κυπελάκια μιας χρήσης για καφέδες κτλ., με την ονομασία «Nestohoria», τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε περιβαλλοντικό συνέδριο που διοργάνωσε στο Παρανέστι η οργάνωση «Καλλιστώ», προσκαλώντας για περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα τους στο facebook.

Όπως δήλωνε μάλιστα ο ίδιος, «επιδιώκουμε να αναδείξουμε την ταυτότητα της περιοχής και όχι του καθενός επιχειρηματία που εμπλέκεται στην προσπάθεια. Γι’ αυτό και προωθούμε μη ανταλλάξιμα προϊόντα, όπως το δάσος του Φρακτού, άγνωστο σε πολλούς ή τα Στενά του Νέστου, το ομορφότερο κομμάτι του ποταμού που ονομάζεται και Θρακικά Τέμπη».

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με το δήμαρχο Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο οποίος όπως δηλώνει έχει βρει εξαιρετική την ιδέα αυτή και μάλιστα μάς είπε ότι σύντομα το θέμα θα το φέρει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να δοθεί μια πρώτη επίσημη ονομασία για την περιοχή.

Όπως εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Καγιάογλου, «είναι μια πολύ καλή ιδέα για την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή και ο άνθρωπος που ξεκίνησε την ιδέα διατηρεί ένα ξενοδοχείο στην περιοχή εδώ και 20 χρόνια περίπου».

Ερωτώμενος αν ο Δήμος συμμετέχει ή θα συμμετάσχει σ’ αυτή την κίνηση, ο δήμαρχος Παρανεστίου σημειώνει ότι «ως Δήμος έχουμε ενημερωθεί από την επιχείρηση, στηρίζουμε την προσπάθειά τους και σκεφτόμαστε να το διευρύνουμε. Αυτό που θέλουμε μ’ αυτό τον τρόπο, είναι να γίνουν τα χωριά μας σημείο αναφοράς. Είχαμε μια σχετική ενημέρωση από την επιχείρηση κι εμείς ως Δήμος θα βοηθήσουμε σε ό,τι μπορέσουμε».

Στην ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να καθιερωθεί και επίσημα μια τέτοια ονομασία στην περιοχή, ώστε να γίνει σήμα κατατεθέν η ονομασία «Νεστοχώρια», ο κ. Καγιάογλου εξηγεί ότι, «όταν θέλεις να πιστοποιήσεις ένα προϊόν, υπάρχουν και οι κατάλληλοι φορείς. Θα πρέπει κι εμείς σε πρώτη φάση να το δούμε περισσότερο διευρυμένα και από εκεί και πέρα να το στηρίξουμε σε εκθέσεις και σε άλλες εκδηλώσεις και ενέργειες. Να γίνει ευρέως γνωστό».

Όπως είπε μάλιστα, μπορεί αρχικά να γίνει μια ονοματοδοσία της περιοχής από το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό στη συνέχεια να προχωρήσει ίσως και σε άλλους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς. «Στη συνέχεια μπορούν να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις ώστε να γίνει περισσότερο γνωστή  η ονομασία Νεστοχώρια».

Εξέφρασε πάντως την άποψή του, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια πολύ καλή κίνηση και σημαντική, γιατί θα δώσει μια ώθηση στην τουριστική επισκεψιμότητα της περιοχής».

Να σημειώσουμε τέλος εδώ, ότι, ήδη ο Δήμος Παρανεστίου εδώ και μερικά χρόνια διεξάγει τους Αγώνες Παρθένου Δάσους με πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται για την ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού, στα Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, πράγμα που θα προσδώσει ιδιαίτερη αξία στην περιοχή.