Home > Πρώτο Θέμα > Μια εξαιρετική θεατρική παράσταση σε σύγχρονη εκδοχή του «Πλούτου» του Αριστοφάνη-Από τη θεατρική ομάδα του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας

Μια εξαιρετική θεατρική παράσταση σε σύγχρονη εκδοχή του «Πλούτου» του Αριστοφάνη-Από τη θεατρική ομάδα του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας

Από τη θεατρική ομάδα του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας

Μια εξαιρετική θεατρική

παράσταση σε σύγχρονη εκδοχή

του «Πλούτου» του Αριστοφάνη

► Δηλώσεις του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνη

► Από τη Δευτέρα η παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολη Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΗΝ ερχόμενη Δευτέρα 15 μέχρι και την Παρασκευή 19 Μαΐου, ανεβαίνει η παράσταση της θεατρικής ομάδας των μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας «Πλούτος» του Αριστοφάνη στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου (δίπλα στο Επισκοπείο) της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Η παράσταση διοργανώνεται από το 2ο ΕΠΑΛ Δράμας, με την συμπαράσταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

Τις ημέρες από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή, θα δοθούν παραστάσεις για τους μαθητές των σχολείων που θα θελήσουν να την παρακολουθήσουν καθημερινά στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ την Τετάρτη 17 και την Παρασκευή 19 Μαΐου, θα δοθούν δύο επιπλέον παραστάσεις στις 20.00 το βράδυ, για τους Δραμινούς που θα θελήσουν να την παρακολουθήσουν. Σε όλες τις περιπτώσεις, η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δηλώσεις για τη θεατρική παράσταση, έκαναν το μεσημέρι της Παρασκευής ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνης, ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας κ. Υφαντίδης και η θεατρολόγος της παράστασης κα. Πολίτογλου.

Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος: Η καλή διαχείριση του πλούτου για το καλό των ανθρώπων

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, σημείωσε για τις επαφές του με τα σχολεία της Δράμας απ’ όταν ήρθε στη Δράμα, «είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το 2ο ΕΠΑΛ της Δράμας, στην θεατρική παράσταση που έδωσαν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, με ένα θέμα που ήταν σχετικό με τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τα Χριστούγεννα.

Τότε πραγματικά διαπίστωσα, ότι η παράσταση ήταν άρτια και δομημένη και ότι το θέμα της ήταν έντονα βιωματικό. Στην Εκκλησία μας, δεν ομιλούμε για κάποιες ιδέες και κάποιες σκέψεις, αλλά πάνω απ’ όλα για εμπειρίες και βιώματα. Και είναι πολύ σημαντικό και ένα έργο τέχνης όπως είναι ένα θεατρικό έργο, να έχει αυτόν τον βιωματικό χαρακτήρα».

Όπως σημείωσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, «Αυτό με άφησε κατάπληκτο, γιατί πρώτη φορά στη ζωή μου είχα δει μια τόσο βιωματική παράσταση και από τότε  θα έλεγα ότι μπήκε η ιδέα στο μυαλό μου, αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι μ’ αυτά τα παιδιά. Έτσι, μετά από συζήτηση που έγινε με τους καθηγητές τους, τελικά τα παιδιά ανεβάζουν σήμερα τον Πλούτο του Αριστοφάνη».

Τονίζει επίσης ο ίδιος, ότι «είναι ένα θέμα που και από εκκλησιαστικής πλευράς είναι πολύ σημαντικό. Ο πλούτος δηλαδή, για τον οποίο η Εκκλησία μας δεν αντιφάσκει την έννοια του πλούτου, αλλά φροντίζει πάντοτε και προβάλει την καλή διαχείριση του πλούτου για το καλό των ανθρώπων. Το νόημα της παραστάσεως είναι αρχαιοελληνικό, αλλά νομίζω όμως ότι θίγει και με σύγχρονο τρόπο το θέμα του πλούτου που είναι πολύ βασικό για το καλό της ανθρωπότητας».

Από αριστερά: Ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ κ. Υφαντίδης, η θεατρολόγος κα. Πολίτογλου, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κιουλάνης.

Κιουλάνης: Σε μεταβατικό στάδιο η εκπαίδευση

Με τη σειρά του, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Δράμας κ. Κιουλάνης, ευχαρίστησε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο, «γιατί από την αρχή του σχολικού έτους είναι πολύ κοντά στην εκπαιδευτική κοινότητα.  Και αυτό είναι κάτι που το χρειαζόμαστε όλοι και ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί και πολύ περισσότερο το χρειάζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας. Νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό, παίρνοντας αφορμή και από το θεατρικό έργο «Πλούτο» του Αριστοφάνη, μας δείχνει η Εκκλησία μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ότι ο πραγματικός πλούτος βρίσκεται στα πνευματικά, και όχι στα υλικά και στα μετρήσιμα τα οποία κυριαρχούν στην καθημερινά μας ζωή».

Σημειώνει ακόμα ο κ. Κιουλάνης, ότι, «από εκπαιδευτικής πλευράς πρέπει να τονίσω ότι η εκπαίδευση βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Το λέω κυρίως με εκπαιδευτικούς όρους, καθώς νέα προγράμματα σπουδών έχουν έρθει στην επιφάνεια, σε πιλοτικό στάδιο κυρίως. Είχα την χαρά μάλιστα να συνεργαστώ για δύο έτη στο ΙΕΠ για τη δημιουργία τους. Το κυρίαρχο στοιχείο στα προγράμματα αυτά, δεν είναι η κατάκτηση περισσότερων γνώσεων, αλλά η ανάπτυξη δεξιοτήτων, επικοινωνίας, συνεργασίας, αλλαγή στάσεων. Εκτιμώ λοιπόν ότι, η θεατρική παιδεία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας, γιατί συμβάλει ώστε οι εμπλεκόμενοι μαθητές και μαθήτριες να αποκτήσουν κριτική ικανότητα, να αλλάξουν στάση της ζωής και να γίνουν καλύτεροι ενεργοί πολίτες στο μέλλον. Υπ’ αυτή την έννοια, χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία του 2ου ΕΠΑΛ την οποία στηρίζουμε με κάθε τρόπο.

Υφαντίδης: Η σημαντική προσπάθεια των παιδιών

Στις δηλώσεις του, ο διευθυντής του 2ο ΕΠΑΛ Δράμας κ. Υφαντίδης, ευχαρίστησε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο, «για την πρόταση που μας έκανε να ανεβάσουμε μια θεατρική παράσταση με τους μαθητές του σχολείου».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις παραστάσεις που θα είναι ανοικτές να τις παρακολουθήσουν οι μαθητές των σχολείων της Δράμας αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ενώ ευχαρίστησε και συνεχάρη τα παιδιά, «για την αφοσίωση που έδειξαν και το μεράκι, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία αυτή την παράσταση, καθώς και τους καθηγητές που συνέβαλαν στην καλή λειτουργία, αλλά και τη θεατρολόγο κα. Πολιτόγλου, η οποία έδωσε και την ψυχή της για να μπορέσει να συντονίσει και θα δούμε αυτό το καλό αποτέλεσμα».

Πολίτογλου: Μια σύγχρονη εκδοχή του «Πλούτου»

Τέλος, η θεατρολόγος και σκηνοθέτιδα κα. Πολίτογλου, σημείωσε «οι πρόβες των παραστάσεων κράτησαν τρεις μήνες, τα παιδιά δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά, άλλοτε με χαμόγελο, άλλοτε με εντάσεις, αλλά πάνω απ’ όλα  σ’ ένα πολύ καλό κλίμα».

Ερωτώμενη, με το ποιο σκεπτικό επιλέχθηκε το συγκεκριμένο έργο, η ίδια σημείωσε ότι «είναι πολύ επίκαιρο για την εποχή μας» και σημείωσε ότι  «οι θεατές θα απολαύσουν το έργο σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή και θα ανακαλύψουν την επίκαιρη σημασία της δικαιοσύνης, της φτώχειας και της ισότητας στη κοινωνία με χιουμοριστικό τρόπο».

Η ίδια, ευχαρίστησε «από καρδιάς τον Μητροπολίτη μας για την εμπιστοσύνη και την αγάπη του, τον κ. Κιουλάνη για τη στήριξη της προσπάθειάς μας, τον διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ  κ. Υφαντίδη, καθώς και τους εξωσχολικούς συνεργάτες όπως την κα. Έφη Παστιάδου για τα κουστούμια την κα. Ευαγγελία Σάβατζικ για την εξαιρετική της χορογραφία της, την κ. Κατρανίτσα Ελένη και την κα Κονδυλίδου Κωνσταντίνα για τα υπέροχα σκηνικά και την κ. Πένυ Περβανίδου για τη γενική επιμέλεια. Τέλος επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω αυτά τα καταπληκτικά παιδιά που με συνέπεια και κέφι μέσα από αντιπαραθέσεις και χαμόγελα κατάφεραν σε τόσο λίγο χρόνο να παρουσιάσουν μια σχεδόν επαγγελματική δουλειά . Ελπίζουμε αυτές οι παραστάσεις να είναι η αρχή για το εφηβικό – παιδικό θέατρο στη πόλη μας».