Home > νέα > «Μια βαλίτσα γραμματάκια τριγυρνά σε ποιηματάκια» Η Δραμινή συγγραφέας Ειρ. Πιπερίδου μιλάει στον «Π.Τ.»

«Μια βαλίτσα γραμματάκια τριγυρνά σε ποιηματάκια» Η Δραμινή συγγραφέας Ειρ. Πιπερίδου μιλάει στον «Π.Τ.»

Η Δραμινή συγγραφέας Ειρ. Πιπερίδου μιλάει στον «Π.Τ.»

«Μια βαλίτσα γραμματάκια

τριγυρνά σε ποιηματάκια»

Πιπερίδου: «Πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε όλα τα πράγματα επομένως και στα σχολικά βιβλία»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΕΙΡΗΝΗ Πιπερίδου είναι μια δασκάλα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παρανέστι και σήμερα ζει και εργάζεται σε σχολείο στην Αθήνα.

Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Από το 2018 είναι υποδιευθύντρια στο 22ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 συμμετείχε στο πρωτοπόρο εγχείρημα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Έχει συμμετοχή σε πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και σε εκπαιδευτικά συνέδρια ως εισηγήτρια.

Το «Μια βαλίτσα γραμματάκια τριγυρνά σε ποιηματάκια», είναι η πρώτη της συγγραφική δουλειά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πρώτη Ύλη», ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε και στη μεγάλη έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Μαΐου.

Στο πολύχρωμο και γεμάτο όμορφα σχέδια, περιγράφονται τα γράμματα της αλφαβήτα, και μέσα από δύο τετράστιχα για κάθε γράμμα, δίνονται οι πιο συνηθισμένες λέξεις για να μαθαίνουν τα παιδιά. Κάτω από το ποιηματάκι, αναφέρονται εικόνες με αναγραμματισμένες λέξεις, ώστε το παιδί να μπορέσει να σχηματίσει τη λέξη σύμφωνα με την εικόνα που βλέπει. Σε ένα άλλο παράδειγμα, πρέπει το παιδί να συμπληρώσει λέξεις που λείπουν, ή να βρει τις λέξεις που περιέχουν ένα συγκεκριμένο γράμμα.

Ο «Π.Τ.», μίλησε με την κα. Πιπερίδου, η οποία ευγενώς απάντησε σε ορισμένες ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα τι είναι εκείνο που την ώθησε να γράψει ένα τέτοιο βιβλίο, αλλά και για την εμπειρία της στην παρουσίαση του βιβλίου της στην έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Κυρία Πιπερίδου. Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να ξεκινήσετε το εγχείρημα να γράψετε ένα βιβλίο όπως αυτό;

«Πάντοτε μου άρεσε να γράφω αλλά ποτέ δεν είχα ασχοληθεί με τη συγγραφή κάποιου ολοκληρωμένου έργου.

Το Σεπτέμβριο του 2021 ανέλαβα ως δασκάλα την Ά Δημοτικού κι άρχισε αμυδρά να μου γεννιέται η ιδέα να δημιουργήσω ένα βιβλίο για τους μαθητές μου. Θέλοντας να πετύχω ένα άρτιο αποτέλεσμα για το βιβλίο απευθύνθηκα στις εκδόσεις Πρώτη Ύλη, αφού το τελευταίο διάστημα έτυχε να παρευρεθώ σε παρουσιάσεις βιβλίων τους.

Η πρώτη μου συνάντηση με την εκδότρια τους, κυρία Μαρία Κοκκίνου, πραγματοποιήθηκε σε πολύ ωραίο και ζεστό κλίμα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας, η κυρία Κοκκίνου έχοντας μελετήσει το δείγμα γραφής που της είχα στείλει  το προηγούμενο διάστημα, μου δήλωσε ότι βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα τη δουλειά μου και με προέτρεψε να σκεφτώ την ευρεία κυκλοφορία του βιβλίου, με στόχο τις πωλήσεις. Η πρόταση της κυκλοφορίας με ξάφνιασε ευχάριστα και την εξέλαβα πραγματικά ως πρόκληση καθώς μ´ αρέσει να δοκιμάζω τον εαυτό μου σε νέα πράγματα.

Έτσι, το βιβλίο ενώ αρχικά περιείχε μόνο τα 24 ποιηματάκια, ένα για κάθε γράμμα του ελληνικού αλφάβητου, εμπλουτίστηκε κι έφτασε στη μορφή με την οποία κυκλοφορεί».

Βρεθήκατε ήδη στη μεγάλη έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις να βρίσκεται ένας νέος συγγραφέας εκεί;

«Η πρόσφατη συμμετοχή μου στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ήταν μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα!!!

Το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 με αφορμή το βιβλίο μου «Μια βαλίτσα γραμματάκια τριγυρνά σε ποιηματάκια» πραγματοποιήθηκαν στο Περίπτερο 13, stand 16-17, δυο εκδηλώσεις, μια παιδική και μια για εκπαιδευτικούς. Σε κλίμα ζεστό και φιλικό μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να «ταξιδέψουν» στο περιεχόμενο του βιβλίου.

Πιο συγκεκριμένα, στην παιδική εκδήλωση υλοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις βασιζόμενες στο περιεχόμενο του βιβλίου. Έτσι, τα παιδιά γνώρισαν τους ήρωες του βιβλίου, διάβασαν λεξούλες, θυμήθηκαν με παιγνιώδη τρόπο ορισμένα γραμματικά φαινόμενα που διδάσκονται στην Α΄ Δημοτικού και ψήφισαν για το όνομα που θα ήθελαν να δώσουν στη βαλίτσα, που είναι η μασκότ του βιβλίου και μας συνόδεψε κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων. Στο τέλος, αποχαιρετιστήκαμε χορεύοντας στο ρυθμό της Hip Hop μελωδίας που δημιούργησε ο μουσικοσυνθέτης Βαλάντης Κουσκούς και συνοδεύει το βίντεο του βιβλίου στο κανάλι μου στο Youtube.

Στην εκδήλωση των εκπαιδευτικών είχα την ευκαιρία να κάνω  μια σύντομη παρουσίαση των περιεχομένων του βιβλίου σε συναδέρφους εκπαιδευτικούς αλλά και σε γονείς που παρευρέθηκαν. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση με τίμησαν ιδιαίτερα με την παρουσία τους αλλά και τη λεπτομερή αναφορά τους στο βιβλίο μου, η κυρία Εύη Εμμανουηλίδου, Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η κυρία Σταυρούλα Αποστολίδου, αρθρογράφος και blogger».

Ποια είναι η άποψή σας για τα σχολικά βιβλία; Επιτελούν το έργο για το οποίο προορίζονται ή χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις;

«Πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε όλα τα πράγματα επομένως και στα σχολικά βιβλία. Προσωπικά θεωρώ πολύ ωραία την ιδέα του πολλαπλού βιβλίου που άρχισε να συζητιέται το τελευταίο διάστημα.

Mε το πολλαπλό βιβλίο, οι εκπαιδευτικοί θα έχουμε  τη δυνατότητα να επιλέξουμε το βιβλίο από το οποίο επιθυμούμε να διδάξουμε στην τάξη μας, ανάμεσα στα εγκεκριμένα βιβλία που θα περιλαμβάνονται σε ένα Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων. Έτσι, θεωρώ θα είναι πιο αποτελεσματική η διαδικασία της διδασκαλίας και μάθησης καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η σταδιακή απομάκρυνση από την αποστήθιση, μέσα από περισσότερα του ενός βιβλία ανά γνωστικό αντικείμενο, καθώς και ο εμπλουτισμός των διαθέσιμων διδακτικών εργαλείων που θα έχουμε οι εκπαιδευτικοί στη διάθεση μας, μπορώντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψουμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών μας με το κατάλληλο διδακτικό βιβλίο».

Τι έχετε στο μυαλό σας για ένα επόμενο βιβλίο; Έχετε σκεφτεί να γράψετε κάποια ιστορία ή θα μείνετε στο ίδιο μοτίβο;

«Έχω διάφορες σκέψεις προς το παρόν στο μυαλό μου και δεν έχω καταλήξει ακόμα κάπου συγκεκριμένα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η βαλίτσα  του πρώτου μου βιβλίου θα «τριγυρίσει» κι αλλού εκτός απ´ τα  ποιηματάκια. Stay tuned!!!»