Home > Νέα > Το Μικροχώρι Δράμας γιόρτασε τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του

Το Μικροχώρι Δράμας γιόρτασε τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του

 

Το Μικροχώρι Δράμας γιόρτασε

τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του

 

Την περασμένη Κυριακή 24 Απριλίου στο Μικροχώρι, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός για τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από την ίδρυση της Κοινότητας του Μικροχωρίου Δράμας.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των 90 χρόνων από την επίσημη ίδρυση της Τοπικής Κοινότητας Μικροχωρίου Δράμας, πραγματοποιήθηκε παρέλαση, την οποία άνοιξαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου του Μικροχωρίου, ντυμένα με τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές και κρατώντας στα χέρια τους την Ελληνική και την ποντιακή σημαία. Ακολούθως παρέλασαν τα παιδιά του Δημοτικού του Μικροχωρίου και στη συνέχεια 16 πολιτιστικοί σύλλογοι από όλο το Ν. Δράμας, μεταξύ αυτών :

 1. Σύλλογος Ποντίων Δράμας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»
  2. Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΑΛΛΙΦΥΤΟΥ
  3. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ Δράμας
  4. Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος ΜΑΥΡΟΒΑΤΟΥ «ΤΟ ΚΑΡΣ»
  5. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΑΛΑΜΩΝΑ «ΟΙ ΤΡΑΝΤΕΛΛΗΝΕΣ»
  6. Λαογραφικός Σύλλογος Θρακιωτών ΝΕΡΟΦΡΑΚΤΗ
  7. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Ο ΟΡΦΕΑΣ»
  8. Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. ΑΜΙΣΟΥ
  9. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΝΔΡΙΑΝΗΣ
  10. Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος ΣΙΤΑΓΡΩΝ
  11. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ Δράμας
  12. Παμμικρασιατικός Σύλλογος Ν. Δράμας «Ο Εθνομάρτυς Μητροπολίτης Δράμας – Σμύρνης ΑΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»
  13. Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος ΔΙΠΟΤΑΜΩΝ Δράμας «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»
  14. Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας «Ο ΕΒΡΟΣ»
  15. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΦΤΕΛΙΑΣ και τέλος την παρέλαση έκλεισε ο
  16. Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος ΜΙΚΡΟΧΩΡΙΟΥ Δράμας «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»

MIKROXORI

Μετά το πέρας της παρέλασης ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μικροχωρίου Δράμας εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας αναφέροντας τα πρώτα ιστορικά στοιχεία του χωριού, την ποντιακή καταγωγή των κατοίκων του και κάνοντας μια ιστορική αναδρομή μέχρι το σήμερα.
Ταυτόχρονα έγινε αναφορά σε όλους τους διατελέσαντες προέδρους της Κοινότητας Μικροχωρίου και τους απονεμήθηκε μια τιμητική πλακέτα για την προσφορά τους στο Μικροχώρι. Ακολούθως τιμήθηκε η οικογένεια του πρώτου Ιερέως του Μικροχωρίου, Πατήρ Παπαδόπουλου Ανέστη, ο οποίος διατέλεσε ιερέας στα χωριά των κατοίκων του Μικροχωρίου στον Πόντο και μέσα από πολλά βασανιστήρια κατάφερε να φτάσει στο Μικροχωρι. Επίσης τιμήθηκε ο κ. Ζορπίδης Ισαάκ Μικροχωρίτης, κάτοικος Αθήνας, για την προσφορά του στο χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, ως ιδρυτή του συλλόγου Μικροχωριτών Αθήνας, ο οποίος πραγματοποίησε τα περασμένα χρόνια μία πλούσια δράση .

Τέλος ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μικροχωρίου κ. Κυριακίδης Χρήστος έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας τους λόγους της εορτής των 90 χρόνων από την επίσημη ίδρυση του χωριού λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Εορτάζουμε τα 90 χρόνια ¨ζωής¨, θέλοντας πρωτίστως να τιμήσουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που μέσα από την κόλαση φυγαδευμένοι, ήρθαν εδώ στη φιλόξενη γη της Μακεδονίας και ξανάχτισαν από την αρχή, τη ζωή τους δημιουργώντας αυτή την κοινωνία των Μικροχωριτών . Αλλά και να τιμήσουμε, όλες αυτές τις γενιές που στα 90 χρόνια της ¨ζωής¨ μας ως Κοινότητα Μικροχωρίου, προσέφεραν τα μέγιστα για να ζούμε και να βιώνουμε εμείς σήμερα εδώ. Το κυριότερο όλων όμως των λόγων, εορτάζουμε για να θυμίζουμε και να παραδώσουμε στις νέες γενιές του Μικροχωρίου, την Ιστορική μας παρακαταθήκη, την πλούσια παράδοση και κληρονομίας μας.
Πριν από 90 και πλέον χρόνια μας παραδόθηκε μια άδεια γη. Άδεια, αλλά τόσο Φιλόξενη. Την Αγαπήσαμε, την κάναμε νέα μας Πατρίδα, δουλέψαμε, χτίσαμε και δημιουργήσαμε την Κοινότητα του Μικροχωρίου (Μικρού Χωριού).
Χρέος μας να τιμήσουμε το παρελθόν μας, να πλάσουμε ένα αντίστοιχο ένδοξο παρόν και να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα αισιόδοξο μέλλον.
Ας αποτελέσουν οδηγό μας αυτά τα 90 χρόνια της πορείας μας στη νέα μας Πατρίδα και ας μην λησμονήσουμε πότε εκείνα τα Άγια χώματα της Σαμψούντας και της Κάβζας στην Πατρίδα μας τον Πόντο».

Τις εκδηλώσεις έκλεισε ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», παρουσιάζοντας, με το χορευτικό του τμήμα, με χορούς από τον Πόντο.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Δράμας, κ.κ. Παύλος, η Βουλευτής Δράμας, κα. Χαρά Κεφαλίδου, ο Βουλευτής Δράμας, κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Αργύρης Πατακάκης,  ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωπος της Τροχαίας Δράμας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συλλόγων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ιδιαίτερα συγκινημένος και εκφράζοντας όλους τους δημότες δήλωσε στο χαιρετισμό του:

«Συμπληρώνονται 90 χρόνια από την Ίδρυση της Κοινότητας του Μικροχωρίου. Μια ιστορική στιγμή για τη δημιουργία μιας κοινότητας. Πριν από 90 χρόνια πρόσφυγες του Πόντου, άνθρωποι εκδιωχθέντες από την πατρογονική τους εστία, άνθρωποι πονεμένοι και κατατρεγμένοι, εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στη γη της Μακεδονίας. Με την καρδιά τους να χτυπάει στον Πόντο και το σώμα να είναι στη Δράμα, οι άνθρωποι αυτοί δημιούργησαν και έχτισαν τη δική τους κοινότητα. Έδωσαν πνοή στη νέα τους πατρίδα. Στέριωσαν και προσέφεραν. Δούλεψαν και αγωνίστηκαν. Μεγάλωσαν τα παιδιά τους, πάντα με την ανάμνηση των άγιων χωμάτων του Πόντου. Για να μη λησμονήσει κανείς τη ρίζα του. Εξάλλου χωρίς γερή ρίζα, κλωνάρι δε φυτρώνει. Και σήμερα τα βλαστάρια όλων αυτών, τιμούν επάξια την ιστορία των προγόνων τους.

Το Μικροχώρι δεν είναι ένα μικρό χωριό. Είναι ένα μεγάλο χωριό σε παράδοση, σε ήθος και ψυχή. Το μεγαλείο ενός τόπου το κάνουν οι κάτοικοι.  Και οι συνδημότες μας από το Μικροχώρι έχουν τη μαχητικότητα, το ήθος και την αξιοπρέπεια, έχουν τη ποντιακή ψυχή. Γι’ αυτό και το Μικροχώρι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο, Κυριακίδη Χρήστο, για τον πολύτιμο αγώνα του και την προσφορά του στο Μικροχώρι, τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας και όλους τους κατοίκους του χωριού που φροντίζουν επιμελώς να διατηρείται η ιστορία και η παράδοση του τόπου καταγωγής τους. Εύχομαι να συνεχίσουν με τον ίδιο αμείωτο ζήλο την αγάπη τους για το Μικροχώρι μας».