Home > νέα > Μειώνονται οι εγγραφές παιδιών στα δημοτικά και νηπιαγωγεία της Δράμας Ποια νηπιαγωγεία κλείνουν και ποια ιδρύονται και ανοίγουν!

Μειώνονται οι εγγραφές παιδιών στα δημοτικά και νηπιαγωγεία της Δράμας Ποια νηπιαγωγεία κλείνουν και ποια ιδρύονται και ανοίγουν!

 

Στα τέλη Ιουλίου οι ανακοινώσεις των νέων διευθυντών στα δημοτικά σχολεία Ν. Δράμας

Μειώνονται οι εγγραφές παιδιών

στα δημοτικά και νηπιαγωγεία της Δράμας

Ποια νηπιαγωγεία κλείνουν και ποια ιδρύονται και ανοίγουν!

Πόσοι πρόσφυγες φοιτούν στα δημοτικά και γυμνάσια της Δράμας

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΤΑ ΤΕΛΗ Ιουλίου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ανακοίνωση των νέων διευθυντών στα δημοτικά σχολεία της Δράμας αλλά και όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Ανδρέας Σαλπιγγίδης, οι συνεντεύξεις στη Δράμα ολοκληρώθηκαν ήδη από την Τρίτη 4 Ιουλίου, όμως η διαδικασία των συνεντεύξεων πανελλαδικά ολοκληρώνεται στις 18 Ιουλίου. Αυτό συμβαίνει γιατί σε άλλες διευθύνσεις της χώρας οι αιτήσεις των υποψηφίων είναι περισσότερες.

Στη Δράμα για παράδειγμα, οι υποψήφιοι για τις θέσεις των διευθυντών ήταν περίπου στις 60, ενώ σε άλλες διευθύνσεις, όπως της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης πλησιάζουν τις 300 αιτήσεις.

Έτσι στις 19 Ιουλίου θα αναρτηθεί ο πίνακας με τα μόρια και θα ακολουθήσουν οι ενστάσεις μέχρι 21 Ιουλίου. Στις 24 Ιουλίου αναρτάται ο τελικός πίνακας, ενώ στις 25 Ιουλίου οι διευθυντές θα δηλώσουν σε ποια σχολεία επιθυμούν να διοριστούν. Και στις 28 θα γίνει η τελική ανακήρυξή τους στις θέσεις των διευθυντών. Οι νέοι διευθυντές θα αναλάβουν υπηρεσία από 31 Ιουλίου.

 

Μειώνονται οι μαθητές

Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε χρόνο, στα τελευταία χρόνια της κρίσης, ο αριθμός των εγγραφόμενων παιδιών σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία σε όλη την περιοχή του Νομού Δράμας μειώνεται συνεχώς ή παραμένει στάσιμος.

Έτσι, το 2016 είχαμε 5.083 παιδιά σε όλες τις τάξεις των δημοτικών σχολείων του Νομού, ενώ το 2017 αυτός μειώθηκε σε 4.952 μαθητές. Αντίστοιχα στα νηπιαγωγεία, το 2016 είχαν εγγραφεί μαζί με τα προνήπια  1337 και το 2017 εγγράφησαν 1.344 νήπια, μαζί μ’ αυτά που θα πάνε και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Μεγάλο πρόβλημα στη μείωση του αριθμού νηπίων και μαθητών αντιμετωπίζει συνολικά ο Δήμος Παρανεστίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νηπιαγωγείο Παρανεστίου υπάρχει μόνο ένα νήπιο. Όλος ο Δήμος Παρανεστίου έχει μόνο 3 νηπιαγωγεία. Από ένα στο Παρανέστι, στην Αδριανή και το Νικηφόρο.

NHPIAGOGEIO

Ποια νηπιαγωγεία κλείνουν και ποια ανοίγουν

Στην ερώτησή μας τι γίνεται με συμπτύξεις ή νέα νηπιαγωγεία, ο κ. Σαλπιγγίδης μας πληροφορεί ότι θα κλείσει το νηπιαγωγείο της Καλής Βρύσης γιατί πλέον ο αριθμός των νηπίων είναι πολύ μικρός, ενώ ιδρύεται νέο νηπιαγωγείο στην Κάτω Βροντού.

Το νηπιαγωγείο της Κάτω Βροντούς λειτούργησε πέρυσι ως παράρτημα του Περιθωρίου, ενώ ιδρύεται νέο, το οποίο θα λειτουργεί κανονικά ως αυτόνομο.

Επίσης, όπως έχουμε ήδη γράψει, μεταστεγάζεται σε δικό του κτίριο το νηπιαγωγείο της Καλλιφύτου, το οποίο μέχρι σήμερα συστεγαζόταν σε αίθουσες του δημοτικού σχολείου Καλλιφύτου.

Ανοίγει επίσης το νηπιαγωγείο στον Αρκαδικό, το οποίο εδώ και μερικά χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα με την περίφραξή του. Πρόκειται για ολοκαίνουριο κτίριο το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει. Όπως είπε ο κ. Σαλπιγγίδης, φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η περίφραξη και θα μπορέσει να λειτουργήσει. Σ’ αυτό έχουν εγγραφεί για πρώτη φορά 28 νήπια.

 

Ελλείψεις εκπαιδευτικών

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ελλείψεις δασκάλων ή νηπιαγωγών, η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν. Παρ’ όλα αυτά, θα υπάρξουν ζητήματα για το θέμα των ειδικοτήτων, όπως μουσικής, πληροφορικής, καλλιτεχνικών, θεατρικής αγωγής, οι οποίες όμως καλύπτονται με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ο κ. Σαλπιγγίδης δηλώνει αισιόδοξος και ότι όταν ανοίξουν τα σχολεία, τα προβλήματα αυτά θα λυθούν γρήγορα.

Αναφορικά με τα ολοήμερα, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μας λέει ότι εκτός από τα διθέσια και τριθέσια, λειτουργούν όλα ως ολοήμερα, αρκεί να υπάρξουν συμμετοχές. Με το νέο νόμο, ο θεσμός των ολοήμερων γενικεύεται. Φέτος πάντως, θα λειτουργήσει ως ολοήμερο το δημοτικό σχολείο Παρανεστίου. Τα υπόλοιπα ολιγοθέσια δεν έχουν δηλώσει συμμετοχές.

 

Οι πρόσφυγες στα σχολεία

Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα και τους μαθητές που αυτοί τη στιγμή φοιτούν σε σχολεία της Δράμας, να σημειώσουμε ότι στα τέλη του 2016 είχαν φοιτήσει 25 παιδιά στο 14ο δημοτικό σχολείο Δράμας μέχρι τα Χριστούγεννα.

Με το νέο κύμα προσφύγων που εγκαταστάθηκε στη Δράμα από τα μέσα Μαρτίου, αυτή τη στιγμή στο 14ο δημοτικό σχολείο φοίτησαν 49 παιδιά, είναι άγνωστο το αν αυτά τα παιδιά διπλασιαστούν ή λιγοστέψουν από το νέο σχολικό έτος.

Στην ίδια περίοδο, 20 παιδιά φοίτησαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στις αίθουσες του 2ου γυμνασίου Δράμας.

Όπως είναι γνωστό, αν ο αριθμός των παιδιών διπλασιαστεί, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας είχε προτείνει να διαμοιραστούν στο 6ο και το 16ο δημοτικό. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως η πολιτική αυτή θα αλλάξει, καθώς το Υπουργείο σκέφτεται να διαμοιράσει όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία της πόλης, στα πρωινά μαθήματα, ή να κάνει τμήματα υποδοχής, πάλι σε πρωινά μαθήματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι άγνωστες ακόμα οι τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.