Home > Πρώτο Θέμα > Εγκαινιάστηκε στη Δράμα το γραφείο στήριξης για συνταξιοδοτικά θέματα των Δραμινών εκ Γερμανίας

Εγκαινιάστηκε στη Δράμα το γραφείο στήριξης για συνταξιοδοτικά θέματα των Δραμινών εκ Γερμανίας

 

Επίσκεψη του υφ. Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας κ. Φούχτελ στη Δράμα

Εγκαινιάστηκε στη Δράμα το γραφείο

στήριξης για συνταξιοδοτικά

θέματα των Δραμινών εκ Γερμανίας

Προσφορά των German Doctors χρηματικού ποσού στον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη Δομή Προσφύγων Δράμας

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας κάνει τις ημέρες αυτές, ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, εντεταλμένος σύμβουλος της καγκελαρίου της Γερμανίας κας  Μέρκελ για θέματα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και την αυτοδιοικητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη ο κ. Φούχτελ ήταν στις Σέρρες και αργά το βράδυ βρέθηκε στη Δράμα σε μια συνάντηση του Συλλόγου Hellenic-silverstars που ασχολείται με συνταξιοδοτικά ζητήματα που απασχολούν Έλληνες παλιννοστούντες από τη Γερμανία, ενώ το πρωί της Τετάρτης επισκέφθηκε το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο.

Στη συνέχεια εγκαινίασε το γραφείο του παραπάνω  συλλόγου στο κτίριο της αντιπεριφέρειας. Παραμένοντας στη Δράμα ο κ. Φούχτελ, επισκέφθηκε την επιχείρηση της RAYCAP και τέλος μετέβη στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Μεταναστών στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας. Στη συνέχεια αναχώρησε για την Καβάλα.

Τον κ. Φούχτελ συνόδευαν αρκετά στελέχη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Γερμανίας, εταιρειών ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και στελέχη των German Doctors. Ορισμένοι από αυτούς είναι: Bühl Hartmut Executive Consultant, Pfisterer Holding AG – Charitonidou Kalliopi KCI Frankfurt – Dembek Holger Δήμαρχος  a.D. Grafenberg – Edelmann Frank Δήμαρχος  Steinach – Dr. Kauder Elisabeth Πρόεδρος «German Doctors» –  Dr. Kischlat Harald Διευθύνων Σύμβουλος «German Doctors» –  Köstlin Reinhard Δήμαρχος  a.D. Achern – Leichtle Thomas Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρεια Reutlingen – Alexander Mlakar Γερμανικός Οργανισμός Συντάξεων – Mokali Jana Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας Württemberg – Schreiber Wolfgang Συνεταιρισμός Ανακύκλωσης – Schuster Martin, Senior Advisor bei Pfisterer Holding AG – Σοπολίδης Νίκος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Lauf – Tzareva Emilia Τράπεζα ProCredit Holding – Prof. Zagkas, Theocharis, Aristoteles-Universität Thessaloniki. Στη συνοδεία ήταν επίσης και τρεις δημοσιογράφοι: Kouparanis Panagiotis Deutsche Welle – Lehmann Michael ARD Athen – Spyropoulou Liana Bild-Zeitung, Griechenland, καθώς και ο Γενικός Πρόξενος Walter Stechel.

Επίσης, από την Ελληνογερμανική  Συνέλευση ήταν οι παρακάτω: Dr. Christoph Schumacher-Hildebrand, Γραφείο Υφυπουργού – Barbara Baumbach, Γραφείο Υφυπουργού – Konstantinos Gerakis Γραφείο Υφυπουργού – Nicole Matuschek  Γραφείο Υφυπουργού – Christos Lasaridis Υπεύθυνος Γραφείου Θεσσαλονίκης  – Athanasios Serafeim Γραφείο Θεσσαλονίκης – Markus Tozman και Ulrich von Kenne.

FOYXTEL 2

Η συνάντηση στο Δήμο Δράμας

Λίγο μετά τις 09.00 το πρωί, ο κ. Φούχτελ και η συνοδεία του έφτασαν στο Δήμο Δράμας, όπου συναντήθηκαν με το δήμαρχο κ. Μαμσάκο. Παρόν στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεωργιάδης, καθώς οι German Doctors, οι οποίοι δώρισαν ένα χρηματικό ποσό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, για την πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτριών για τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας.

Κατά την προσφώνησή του ο κ. Μαμσάκος καλωσόρισε τον Γερμανό υφυπουργό και τη συνοδεία του στη Δράμα και σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, μέσα από την Ελληνογερμανική Συνέλευση, έχουν γίνει σημαντικά βήματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, με την ανταλλαγή «καλών πρακτικών».

Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, ο οποίος έχει οριστεί από την ΚΕΔΕ ως υπεύθυνος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, περίπου 80-90 δήμαρχοι στην Ελλάδα έχουν προσχωρήσει στη Συνέλευση και συνεργάζονται με αντίστοιχους συναδέλφους τους στη Γερμανία, σε θέματα εκπαίδευσης, συλλόγων, Εμπορικών Επιμελητηρίων και επιχειρήσεων.

Ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε επίσης στην ίδρυση γραφείου στήριξης των Δραμινών εκ Γερμανίας στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, το οποίο εγκαινίασε αργότερα ο κ. Φούχτελ. Το γραφείο αυτό θα ενημερώνει τους Δραμινούς για διάφορα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα που τους απασχολούν και θα είναι σε επαφή απευθείας με την Γερμανία. Επίσης, θα έχει συνεργασία και με το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Φούχτελ, θύμισε στον κ. Μαμσάκο την τελευταία του επίσκεψη στη Γερμανία, όπου τον πήγε σε έναν χώρο όπου μαζεύονται συνταξιούχοι, και όπου υπήρξε μια πολύ καλή συζήτηση, για να δείξει το πώς λειτουργεί η Ελληνογερμανική Συνέλευση σε ανθρώπινο επίπεδο. Ο κ. Φούχτελ σημείωσε επίσης ότι τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν αρκετά καλά λόγια για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ενώ εξήρε την προσωπικότητα του κ. Μαμσάκου και την σημαντική προσφορά του σ’ αυτήν, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Εν ονόματι της καγκελαρίου θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και πάλι για την εξαιρετική δουλειά για το έργο που επιτελείς για την Ευρώπη.»

FOYXTEL 3

Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εξέφρασε την «ευαρέσκειά του», καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των German Doctors και του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, με πλεονεκτήματα που αφορούν όλους.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη δωρεά ενός μηχανήματος πριν από μερικούς μήνες, το οποίο τελικά τοποθετήθηκε στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης. Όπως είπε, το μηχάνημα επρόκειτο να τοποθετηθεί στη Δομή Φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ., και τελικά τοποθετήθηκε στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, γιατί εκεί θα ήταν περισσότερο χρήσιμο, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τους πρόσφυγες και για τον γηγενή πληθυσμό.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι German Doctors, δίνουν ένα χρηματικό ποσό για ένα χρόνο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, για πρόσληψη και απασχόληση ιατρών και νοσηλευτών στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων της Δράμας.

Με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, ιατροί – μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, θα συμμετέχουν στην προσφορά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, μέσω προγράμματος και χρηματικής δωρεάς των German Doctors.

Να σημειώσουμε ότι, αυτό το χρηματικό ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την πρόσληψη κάποιων ιατρών οι οποίοι με 4ωρη απασχόληση θα πληρώνονται 80 € ανά 4ωρο και δύο νοσηλεύτριες, καθώς η μία για 4ωρη απασχόληση θα πληρώνεται 800 το μήνα, και η δεύτερη για 8ωρη απασχόληση θα πληρώνεται 1.600 € το μήνα.

FOYXTEL 4

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του γραφείου στήριξης Δραμινών εκ Γερμανίας.

Το γραφείο στήριξης Δραμινών της Γερμανίας

Στη συνέχεια, ο κ. Φούχτελ και η συνοδεία του, μαζί με το δήμαρχο Δράμας, μετέβησαν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, όπου εγκαινιάστηκε το Γραφείο Στήριξης των Δραμινών εκ Γερμανίας, με τη συνεργασία του Συλλόγου Hellenic-Silverstars. Το γραφείο αυτό, θα προσφέρει πληροφορίες γύρω από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα που απασχολούν τους Δραμινούς, εντελώς δωρεάν και σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, πάντα σε απευθείας επαφή με τις γερμανικές ασφαλιστικές υπηρεσίες της Γερμανίας.

Όπως είπε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης, το ζήτημα αυτό ενδιαφέρει περίπου 13.500 Δραμινούς που έχουν στοιχειοθετήσει δικαίωμα συνταξιοδότησης για τα δικαιώματα τα οποία έχουν και χάνονται πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο χαιρετισμός του κ. Μαμσάκου, ο οποίος ευχαρίστησε τον υφυπουργό κ. Φούχτελ.