Home > νέα > Μείωση φόρων στις επιχειρήσεις από 28% στο 20% Μητσοτάκης: «Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας την γραφειοκρατία»

Μείωση φόρων στις επιχειρήσεις από 28% στο 20% Μητσοτάκης: «Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας την γραφειοκρατία»

Τα βασικά σημεία του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας

Μείωση φόρων

στις επιχειρήσεις από 28% στο 20%

Μητσοτάκης: «Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας την γραφειοκρατία»

 

 

Μείωση φόρων, φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον και κίνητρα για επενδύσεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που εξήγγειλε το μεσημέρι της Παρασκευής χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μειώνουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», ήταν το κεντρικό μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος.

«Δικαιότερη φορολογία βελτιώνει την παραγωγικότητα» έσπευσε να προσθέσει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαμηνύοντας ότι «φοράμε τη στολή εργασίας, καθώς τα κοστούμια μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη».

Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε , ότι «εδώ και καιρό η ΝΔ έχει δουλέψει το πρόγραμμά της ανά κλάδο και τομέα και έχει παρουσιάσει τις θέσεις της για όλα τα κρίσιμα θέματα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για τις εξής οικονομικές παρεμβάσεις:

– Μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% μέσα σε δύο χρόνια, και του φόρου μερισμάτων από 10% σε 5%.

– Καθιέρωση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%.

– Απλοποίηση και θέσπιση ρητών προθεσμιών για τις διαδικασίες αδειοδότησης, με καθιέρωση ηλεκτρονικής υπογραφής και ταχείας εκδίκασης των προσφυγών για επενδύσεις.

– Αποκατάσταση της ρευστότητας, μέσω της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού κράτους, η οποία οδηγεί στη μείωση των επιτοκίων και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με παράλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου και την αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδική μνεία έκανε και στον τομέα της εργασίας, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στέλνει μήνυμα προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω της καλλιέργειας ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Νέα φορολογική κλίμακα

Όσον αφορά τη φορολογία, δεσμεύτηκε για τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αλλά και για την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας, με χαμηλότερο ανώτερο συντελεστή.

Επιπλέον, υποσχέθηκε σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, σταδιακή μείωση των εισφορών σε κύριες συντάξεις από 20% σε 15%, αλλά και περικοπή του ΦΠΑ, με την καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών 11% και 22% (σ.σ. αντί για 13% και 24%) και – παράλληλη – τη διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.

Απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας, μείωση του ΕΝΦΙΑ

Στο πεδίο της εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την καθιέρωση λευκού μητρώου επιχειρήσεων, χαμηλότερες εισφορές για όσες επιχειρήσεις είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται την εργατική νομοθεσία, κίνητρα για την παροχή πρόσθετων παροχών στους εργαζόμενους (σ.σ. δωρεά μεταφορά στην εργασία, επιπλέον ασφαλιστικές παροχές, συμμετοχή στα κέρδη, ειδικά προγράμματα απόκτησης μετοχών).

Δεσμεύτηκε δε, για την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της επόμενης διετίας, την καθιέρωση έκπτωσης 40% – 50% για τις εργασίες αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης των κτηρίων, την απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, την αναστολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες για μία τριετία και την εξάλειψη του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τα επόμενα τρία έτη.

Επίδομα 2.000 για κάθε νέο παιδί

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, επιπλέον, μέτρα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και στήριξης του οικογενειακού θεσμού, μέσω εφάπαξ επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, αύξησης του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, επαναφοράς όλων των επιδομάτων για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, επέκτασης του ωραίου των παιδικών σταθμών και ενίσχυσης των ολοήμερων σχολείων.

Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να προαναγγείλει την αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας και την προώθηση προγράμματος απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για 50.000 μακροχρόνια ανέργους.

Κατάργηση νόμου Παρασκευόπουλου και πανεπιστημιακού ασύλου

Στον τομέα της ασφάλειας, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευση για επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενίσχυσης της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ προανήγγειλε την παροχή νέου εξοπλισμού στην ΕΛΑΣ, μέσω νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων.

Τόνισε δε, ότι θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου, θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ), θα τερματίσει την ισχύ του πανεπιστημιακού ασύλου.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, δεσμεύτηκε για την καθιέρωση κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, όπου τα αιτήματα ασύλου θα εξετάζονται εντός έξι εβδομάδων.

Προτού καταλήξει, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για τους τομείς της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, της λειτουργίας του δημοσίου, του περιβάλλοντος, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, των υποδομών και της εξωτερικής πολιτικής.