Home > νέα > Μίσια: ένας άνθρωπος που πέρασε μέσα από επαναστάσεις και έζησε τις μεγάλες αλλαγές στις αρχές του 20ου αιώνα Παρουσιάστηκε το βιβλίο του συμπολίτη μας Μιχάλη Ανδρέοβιτς «Μίσια – Αριστοκρατία, πόλεμος, επανάσταση, προσφυγιά»

Μίσια: ένας άνθρωπος που πέρασε μέσα από επαναστάσεις και έζησε τις μεγάλες αλλαγές στις αρχές του 20ου αιώνα Παρουσιάστηκε το βιβλίο του συμπολίτη μας Μιχάλη Ανδρέοβιτς «Μίσια – Αριστοκρατία, πόλεμος, επανάσταση, προσφυγιά»

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου Δράμας

Μίσια: ένας άνθρωπος που πέρασε

μέσα από επαναστάσεις και έζησε

τις μεγάλες αλλαγές στις αρχές του 20ου αιώνα

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του συμπολίτη μας Μιχάλη Ανδρέοβιτς «Μίσια – Αριστοκρατία, πόλεμος, επανάσταση, προσφυγιά»

 

 

 

ΣΤΗΝ κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας, παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου, το πρώτο βιβλίο του συμπολίτη μας Μιχάλη Ανδρέοβιτς με τίτλο: «Μίσια. Αριστοκρατία, Πόλεμος, Επανάσταση, Προσφυγιά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Γκοβόστη.

Πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο αναφέρεται στον παππού του συγγραφέα, τον Μίσια, ο οποίος έζησε στις αρχές του αιώνα, και πέρασε μέσα από τα πλέον δύσκολα εκείνα χρόνια, που έμελλαν να ανατρέψουν όσα μέχρι τότε η γεμάτη προνόμια καταγωγή του υποσχόταν.

Ο Μίσια, παππούς του συγγραφέα – γόνος γαιοκτημόνων  και μεγαλοτσιφλικάδων, ενός οίκου που οι απαρχές του χάνονται σε χρόνους παλιότερους της εποχής του Ιβάν του Τρομερού, θα δει έναν κόσμο να γκρεμίζεται γύρω του, αλλά θα νιώσει και την ελπίδα ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι πιθανό να υπάρξει. Η Νατάσσα, ο νεανικός του έρωτας, θα τον συντροφεύσει στις χαρές αλλά και στις δυστοπίες που θα ακολουθήσουν.

Η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Μιχάλη Ανδρέοβιτς, γέμισε πραγματικά την αίθουσα και ήταν μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Δράμας (ο τόπος όπου γεννήθηκε ο συγγραφέας και όπου είχε καταφύγει ο παππούς του), ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, ο Σύλλογος Πολιτισμού «Κλειδί» και οι εκδόσεις Γκοβόστη, με την υποστήριξη των βιβλιοπωλείων «Βιβλιογνώση» και «Μανιφέστο».

Για το βιβλίο, μίλησαν οι φιλόλογοι Γεωργία Μυλωνά και Χριστίνα Παπαγγελή, ενώ συντόνισε η σύζυγος του συγγραφέα Σταυρούλα Συμεωνίδου. Συμμετείχε επίσης και η κόρη του συγγραφέας και δισέγγονη του Μίσια, η ηθοποιός Αντριάνα Ανδρέοβιτς η οποία διάβασε αποσπάσματα, ενώ υπέροχα πλαισίωσε με τραγούδια η χορωδία του Συλλόγου Εβριτών Δράμας.

Μ. Ανδρέοβιτς: «Είμαστε όλοι εν δυνάμει πρόσφυγες…»

Για το βιβλίο του μίλησε στα μέσα ενημέρωσης ο συγγραφέας Μιχάλης Ανδρέοβιτς, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον κόσμο που βρέθηκε στην εκδήλωση ενώ σημείωσε ιδιαίτερα: «Είναι μεγάλη ιστορία για μένα που έγραψα αυτό το βιβλίο και η κατεύθυνση ήταν να βγάλω στοιχεία που είχαν να κάνουν με την οικογένεια, με την παράδοση, με το παρελθόν και όλα αυτά στο τέλος δόθηκαν με ένα γλαφυρό τρόπο. Μένει στους αναγνώστες να αποφασίσουν και να μας πουν για το αποτέλεσμα».

Μιλώντας για το βιβλίο, σημειώνει ότι «αναφέρεται κατά βάση στην ιστορία ενός ανθρώπου, ο οποίος έζησε μια ζωή αρκετά αναστατωμένη – λόγω των ιστορικών συνθηκών – στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι γνωστό ότι, η περίοδος εκείνη έχει χαρακτηρίσει το σύνολο του 20ου αιώνα. Τρεις επαναστάσεις, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο μεγαλύτερος εμφύλιος πόλεμος που έγινε ποτέ. Έχει ενδιαφέρον επίσης, ότι η ζωή του ανθρώπου αυτού, ενώ ήταν ένας προύχοντας αριστοκράτης, κατέληξε κάποια στιγμή μέσα από περιπέτειες, να βρεθεί πρόσφυγας στην Ελλάδα».

Όπως εξηγεί ο κ. Ανδρέοβιτς, ο ήρωας του βιβλίου, «ο Μίσια, ξεκινάει από την περιοχή του Χαρκόβου της σημερινής Ουκρανίας, τότε Αυτοκρατορική Ρωσία, ήταν ένας άνθρωπος που του δόθηκαν ευκαιρίες από τη ζωή την ίδια και την καταγωγή του, ήταν αξιωματικός του στρατού και ταυτόχρονα ο άνθρωπος που θα έλεγχε ένα κομμάτι της οικονομίας της περιοχής, ως μεγάλος φεουδάρχης που θα ήταν εκεί. Τελικά, κάποια στιγμή κατέληξε να ζήσει ως πρόσφυγας στην Ελλάδα, τα οποία θα τα δούμε στο επόμενο βιβλίο».

Θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα ο κ. Ανδρέοβιτς, σημείωσε ότι, «όλοι μας είμαστε εν δυνάμει πρόσφυγες και εν δυνάμει ανάπηροι. Μην νομίζουμε ότι έχουμε δέσει τον γάιδαρό μας να το πούμε έτσι απλά. Μπορούν να συμβούν πολλά και διάφορα στη ζωή με μεγάλες ανατροπές. Και πιστεύω ότι η έννοια των ανατροπών, είναι αυτό που χαρακτηρίζει το βιβλίο».

Αντριάνα Ανδρέοβιτς: «Θα μπορούσε να γίνει ταινία…»

Σε δηλώσεις της για το βιβλίο του πατέρα της, αλλά και δισέγγονη του πρωταγωνιστή του βιβλίου Μίσια, η Αντριάνα Ανδρέοβιτς, μαθηματικός και ηθοποιός εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου, σημειώνοντας ότι, «για μένα σημαίνει πάρα πολλά πράγματα, ήταν ένα προσωπικό στοίχημα και μια προσωπική παρακαταθήκη (σ.σ. του πατέρα της), αλλά έχει και μια αυτούσια λογοτεχνική αξία».

Στην ερώτηση του «Π.Τ.» για το αν όλα αυτά που αναφέρονται στο βιβλίο τα είχε ακούσει παλαιότερα από τον πατέρα της, σημείωσε: «Τα έχω ακούσει πολλές φορές. Ο μπαμπάς μου έλεγε ιστορίες, έλεγε παραμύθια, έμπλεκε το μύθο με ιστορίες, μας έλεγε ιστορίες από τους παππούδες μας, γιατί πάντα ρωτούσαμε από πού είναι το επώνυμό μας και από πού προέρχεται. Τώρα όμως, με το βιβλίο, ζωντάνεψε όλο αυτό και βλέπουμε τα γεγονότα μέσα από μια διαφορετική ματιά και έγινε κάτι πολύ ζωντανό για εμένα».

Τέλος, ερωτώμενη αν από τη θέση της ως ηθοποιού, θα μπορούσε το βιβλίο να γίνει ταινία, απάντησε θετικά: «Θα μπορούσε να γίνει ταινία, γιατί έχει πάρα πολύ σασπένς».

Τσακμάκης: «Μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές»

Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκανε και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ν. Δράμας κ. Γιώργος Τσακμάκης, ο οποίος σημείωσε ότι «ο Μιχάλης Ανδρέοβιτς είναι συντοπίτης μας, γιατί ζει στη Δράμα, και είναι συμπατριώτης, γιατί έχουμε και καταγωγή από τον Έβρο. Το βιβλίο αυτό μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, πιο δύσκολες, αλλά και πιο γλυκές(;), ποιο περιπετειώδεις(;), αυτό θα το δούμε στο βιβλίο».

Τόνισε ακόμα ο κ. Τσακμάκης, ότι «ο Μιχάλης Ανδρέοβιτς έχει ένα μεγάλο πάθος στην προσωπική ιστορία της οικογένειάς του και έχει γράψει με πολλά συναισθήματα ένα υπέροχο βιβλίο».