Home > Αρθρα > Οι μητροπολίτες Σερρών και Δράμας ζήτησαν τη διαμεσολάβηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να επιστραφούν από τους Βούλγαρους τα Ιερά Κειμήλια Γράφει ο Βασλής Δημήτριος

Οι μητροπολίτες Σερρών και Δράμας ζήτησαν τη διαμεσολάβηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να επιστραφούν από τους Βούλγαρους τα Ιερά Κειμήλια Γράφει ο Βασλής Δημήτριος

Οι μητροπολίτες Σερρών και Δράμας ζήτησαν τη διαμεσολάβηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να επιστραφούν από τους Βούλγαρους τα Ιερά Κειμήλια

 

Γράφει ο Βασλής Δημήτριος

 

 

Το Σάββατο 4 Μαρτίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Θεοδώρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος ήταν φιλοξενούμενος του Μητροπολίτη Σερρών – Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγου. Επ΄ ευκαιρία της εορτής αυτής στην παλιά Μητρόπολη Σερρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη και παρακολούθησε την δοξολογία που τελέστηκε από τον κ.κ. Θεολόγο, ενώπιον όλων των αρχών του Νομού, της πολιτικής ηγεσίας, βουλευτών και πλήθους πιστών.

Στη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμή του Προέδρου, στις ομιλίες αναφέρθηκαν στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1916 – 1918, κατά τα οποία πυρπολήθηκε η Ιερά Μητρόπολη Αγίου Θεοδώρου και καταστράφηκε ολοσχερώς από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, αφού προηγουμένως λεηλάτησαν όλες τις εκκλησίες και ιδιαιτέρως την Ιερά Μονή Αγίου Προδρόμου. Ο Μητροπολίτης Σερρών – Νιγρίτας ζήτησε τη διαμεσολάβηση του για την επιστροφή όλων των εκκλησιαστικών ιερών κειμηλίων από τους Βούλγαρους.

Το ίδιο συνέβη και στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, επέτειο των σφαγών στο Νομό Δράμας, οπότε παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία έγινε στο Μνημείο των πεσόντων του Δοξάτου. Στο Δημαρχείο του Δοξάτου ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, παρακάλεσε τον κ. Παυλόπουλο συγκινημένος να μεσολαβήσει για την επιστροφή από τους Βούλγαρους των κλεμμένων ιερών εκκλησιαστικών κειμηλίων της Εικοσιφοίνισσας και της Ανατολικής Μακεδονίας γενικότερα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε και στους μητροπολίτες ότι θα πράξει ότι είναι δυνατόν για την επιστροφή των κλαπέντων κειμηλίων στη φυσική τους θέση.

Οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν που εκτίθενται τα ελληνικά ιστορικά εκκλησιαστικά κειμήλια. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν επιστραφεί στην φυσική τους θέση και κοσμούν βουλγάρικες εκθέσεις.

Επειδή ο Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος έδειχνε αισιόδοξος για την καλή έκβαση του θέματος, θεώρησα σωστό να του παραδώσω ένα δημοσίευμά μου σχετικά με τις θέσεις των βουλγαρικών αρχών πάνω στο θέμα αυτό. Στο δημοσίευμα ανέφερα πως στη βουλγαρική τηλεόραση BTV ο Πρόεδρος και Διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Σόφιας κ. Μπόζινταρ Ντιμητρόφ, έκανε τις εξής προκλητικές δηλώσεις, με αφορμή τις προτάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, να επιστραφούν στα ελληνικά μοναστήρια της Μακεδονίας και της Θράκης τα κλαπέντα ιερά κειμήλια, δήλωσε τα εξής: «Τι θα συμβεί αν κατά τη διάρκεια επίσκεψής μας στην Ελλάδα ζητήσουμε να γυρίσει πίσω (στη Βουλγαρία) η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και η Δράμα;» Παράλληλα ο ίδιος υποστήριξε ότι: «Τα κειμήλια που αφαιρέθηκαν από τις Μονές και τις εκκλησίες με την αποχώρηση των Βουλγάρων από τη Μακεδονία, έχουν διασωθεί και δεν αποτελούν θύματα πολεμικών δράσεων. Περίπου 800 εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, βιβλία και λειτουργικά αντικείμενα έχουν αποθηκευθεί. Μερικά απ΄ αυτά εκτίθενται στην έκθεση της βουλγαρικής αυτοκέφαλης αρχιεπισκοπής της Αχρίδας». Ακόμη είπε: «Αν η Ελλάδα θέσει ζήτημα των κειμηλίων αυτών, τότε η Βουλγαρία θα ζητήσει τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ, τα οποία θα ενταφιάσει στην Βουλγαρία».

Αυτά από τον ιστορικό Βούλγαρο, ανιστόρητο παράγοντα!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *