Home > νέα > Μείζον ζήτημα το λιγοστό προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας Δ. Δράμας

Μείζον ζήτημα το λιγοστό προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας Δ. Δράμας

 

Μείζον ζήτημα το λιγοστό προσωπικό

της Υπηρεσίας Καθαριότητας Δ. Δράμας

Πολλές οι ανάγκες εν μέσω Ονειρούπολης λόγω της επισκεψιμότητας

Στ. Ρεμόντης: «Μακάρι να δοθεί εντολή στην Δημοτική Αστυνομία, να επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες…»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με προβλήματα φαίνεται ότι ξεκίνησε ο μήνας Δεκέμβριος για την Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Δράμας, καθώς πριν από 20 ημέρες έληξε η σύμβαση των οκταμήνων που ενίσχυσαν σημαντικά το δυναμικό της υπηρεσίας κατά το τελευταίο διάστημα και ρύθμιζαν στο καλύτερο βαθμό την καθαριότητα της πόλης. Η υπηρεσία πλέον, είναι στελεχωμένη μόνο με το μόνιμο, αλλά ταυτόχρονα λιγοστό προσωπικό της και πασχίζει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες καθαριότητας της πόλης εν μέσω εορτών.

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου του Δ. Δράμας, κ. Σταμάτη Ρεμόντη, ο οποίος μας μίλησε για τις ανάγκες της υπηρεσίας, καθώς και τις ανάγκες που δημιουργούνται με την διεξαγωγή της Ονειρούπολης.

Μειωμένο προσωπικό και αυξημένες οι ανάγκες

«Είκοσι ημέρες τώρα που τελείωσαν τα οκτάμηνα, το προσωπικό μας έχει μειωθεί δραματικά. Έχουν μείνει μόνο οι μόνιμοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε το 50% των αναγκών που έχουμε για την καθαριότητα της πόλης και των Κοινοτήτων», εξήγησε ο κ. Ρεμόντης.

Η καθαριότητα όπως επεσήμανε ο κ. Ρεμόντης, είναι χωρισμένη σε δυο κομμάτια. Το ένα είναι το αμαξοστάσιο με τα οχήματα, το οποίο διαθέτει 13 οδηγούς και 24 άτομα καθαριότητας και το άλλο είναι οι οδοκαθαριστές, οι οποίοι είναι έξι άτομα. Τα έξι αυτά άτομα, έχουν στην ευθύνη τους την καθαριότητα του κέντρου της Δράμας, αλλά και του ευρύτερου κέντρου. «Εδώ και 1,5 χρόνο το έχω πει επανειλημμένα στον Δήμο αλλά κανείς δεν με ακούει. Σε συσκέψεις δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις, αλλά δυστυχώς τίποτα δεν έγινε μέχρι σήμερα. Ενώ ο δήμαρχος είχε δώσει εντολή να εξετάσουμε την περίπτωση των διμήνων, αλλά παράλληλα να εξετάσουμε και κάποιες άλλες παραμέτρους που προβλέπει η νομοθεσία σε ότι αφορά το προσωπικό, δεν έχει γίνει μέχρι τώρα τίποτα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ρεμόντης.

REMONTIS - PROSOPIKO 3

Η επισκεψιμότητα στην Ονειρούπολη αυξάνει τις ανάγκες καθαριότητας

Πλήθος επισκεπτών συρρέει στην πόλη μας από την έναρξη της Ονειρούπολης, δίνοντας μια πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα στην πόλη και παράλληλα μια ανάταση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας.

Ωστόσο παράλληλα με την πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα αυξάνονται και οι ανάγκες καθαριότητας στην πόλη, και το λιγοστό προσωπικό της υπηρεσίας να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να διατηρείται η πόλη καθαρή και οι δημόσιοι χώροι της ευπρεπείς.

«Την καθαριότητα στο εσωτερικό της Ονειρούπολης, μετά από πολύ κόπο και μια ημέρα πριν από την έναρξη της, ανέλαβε ένας ιδιώτης, στην περιοχή δηλαδή του Δημοτικού Κήπου.

Τα Σαββατοκύριακα επισκέπτονται την πόλη μας χιλιάδες επισκέπτες λόγω της Ονειρούπολης, εμείς με δυο άτομα, γιατί δυο μπορώ να βγάλω το Σάββατο και την Κυριακή πως θα καταφέρουμε να καθαρίσουμε όλη την πόλη;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα αλλά δεν υπάρχει διάθεση. Όταν δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τις κεντρικές οδούς όπως είναι η Σμύρνης, Παπανδρέου κλπ. πως θα καθαρίσουμε τον Κορύλοβο, τον Σταθμό, το πάρκο των Κομνηνών, την Αδριανουπόλεως, τη Λεωφόρο Στρατού κ.α.

Η λύση, από την στιγμή που δεν μπορούμε να πάρουμε μόνιμο προσωπικό είναι ότι έπρεπε να βρούμε και να αιτιολογήσουμε, δίμηνα ή άλλες μορφές απασχόλησης. Είναι κάτι που προβλέπεται. Όταν οι ανάγκες είναι αυξημένες και ειδικά όταν εμείς στη Δράμα τον Δεκέμβριο διοργανώνουμε την μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, τότε φυσικά και προβλέπεται.

Αλλά αυτά δεν γίνονται το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, για τις ανάγκες του Δεκεμβρίου, αυτά ρυθμίζονται από τον Ιούνιο. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και το καλοκαίρι. Για να έχουμε τα τελείως απαραίτητα στην καθαριότητα το προσωπικό ζορίζεται πάρα πολύ. Δουλεύουμε επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ το Σάββατο βγαίνουν τρία οχήματα και την Κυριακή δυο.

Οι Δραμινοί «κλείνουν τα μάτια» στην καθαριότητα

Δεν είναι λίγες οι φορές που η εφημερίδα μας έχει ασχοληθεί με θέματα καθαριότητας σε δημόσιους χώρους, τα οποία έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι οι πολίτες αυτής της πόλης. Το εύκολο είναι να αναρωτηθούμε τι κάνει η υπηρεσία του Δήμου για όλα αυτά και όχι τι κάνουμε εμείς για να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ευαισθητοποίηση σε θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης στους Δραμινούς, όσο και αν εθελοτυφλούμε πιστεύοντας το αντίθετο. Το παρατηρούμε σχεδόν καθημερινά να συμβαίνει στην πόλη μας, από τους ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων, αλλά και από ογκώδη αντικείμενα κάθε λογής αφημένα όπου βολεύει τον καθένα. Ή ακόμη χειρότερα από τις παρατημένες χάρτινες κούτες δίπλα από τους κάδους ανακύκλωσης όπου κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να τις διπλώσει και να τις πετάξει μέσα στον κάδο.

«Οι πολίτες δεν βοηθούν την κατάσταση, αντίθετα την επιδεινώνουν. Τον Δεκέμβριο σχεδόν σε όλο το κέντρο της πόλης βάλαμε καινούργιους κάδους, αν δείτε πως έγιναν μέσα σε δέκα ημέρες, θα νομίζεται ότι είναι πενταετίας και όχι καινούργιοι. Ότι θέλει ρίχνει μέσα ο καθένας.

Εκτός από τα παραπάνω, μερίδα πολιτών ρίχνει τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα στους πράσινους κάδους και τα σύμμεικτα στους μπλε.

Μακάρι να δοθεί εντολή στην Δημοτική Αστυνομία, να μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ρεμόντης.