Home > νέα > Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Συλλόγων της Δράμας που εντάσσονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Καλαμπακίου κα. Θεοδωρίδου, Μοναστηρακίου κ. Παπουτσής και Καλής Βρύσης κ. Παλλικάρης

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Συλλόγων της Δράμας που εντάσσονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Καλαμπακίου κα. Θεοδωρίδου, Μοναστηρακίου κ. Παπουτσής και Καλής Βρύσης κ. Παλλικάρης

Υπογράφηκε μέσω της Αναπτυξιακής Δράμας ΑΕ

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Συλλόγων

της Δράμας που εντάσσονται στο Εθνικό

Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Καλαμπακίου κα. Θεοδωρίδου, Μοναστηρακίου κ. Παπουτσής και Καλής Βρύσης κ. Παλλικάρης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΝΗΜΟΝΙΟ συνεργασίας με στόχο την ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας που έχει ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπέγραψαν 4 Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Ν. Δράμας.

Πρόκειται για τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου, τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δοξάτου και τον Ιππικό Σύλλογο Δοξάτου «Οι Φίλιπποι».

Όπως είναι γνωστό, οι τέσσερις παραπάνω Σύλλογοι έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τα δρώμενά τους, όπως είναι οι Αράπηδες του Μοναστηρακίου, τα Μπαμπούγερα της Καλής Βρύσης, τα κάλαντα Κρυονερίου, το Κουρμπάνι του Αγίου Αθανασίου, η Καλογεροδευτέρα στο Καλαμπάκι και οι Ιπποδρομίες του Δοξάτου στις 2 Μαΐου.

Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετικό δελτίο Τύπου της Αναπτυξιακής Δράμας, η σκέψη γεννήθηκε με αφορμή την ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΑΠΚ) έξι δρώμενων – τελετουργιών από 4 Συλλόγους του Νομού Δράμας. Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Καλαμπάκι στις 25 Οκτωβρίου 2023 και συμπληρώθηκε κατά τη συμμετοχή του ΜΠΣ Καλαμπακίου στην πρώτη συνάντηση φορέων με εγγεγραμμένα δρώμενα στο ΕΕΑΠΚ του Υπουργείου Πολιτισμού στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2023 στο Σεράφειο στην Αθήνα και εξειδικεύτηκε σε συνάντηση – διαβούλευση στις 13 Δεκεμβρίου 2023 στα γραφεία της Αναπτυξιακής Δράμας ΑΕ.

Τέλος, έλαβε σάρκα και οστά και υπογράφτηκε στις 3 Ιανουαρίου 2024, με κάθε επισημότητα και σχετική ικανοποίηση, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων Συλλόγων για την προώθηση κοινών στόχων και σκοπών που πηγάζουν από την ένταξη των δρώμενων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο κ. Ζαγοράκης Γρηγόριος από τον Ιππικό Σύλλογο Δοξάτου, «οι Φίλιπποι», η κα. Θεοδωρίδου Αθανασία  από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου Δράμας, ο κ. Παλλικάρης Αθανάσιος  από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής Βρύσης και ο κ. Παπουτσής Ιωάννης από τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου Δράμας.

Στόχος της όλης προσπάθειας, είναι να υπάρξουν κοινές πρακτικές από όλες τις απόψεις, ώστε να υπάρξει καλύτερη τεκμηρίωση των εθίμων και δρώμενων αυτών μέσα από σχετική επιστημονική εργασία, αλλά και μια κοινή γραμμή, απέναντι στην ανάδειξη όλων αυτών των στοιχείων από κάθε επίπεδο.

Αναγκαιότητα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Θεοδωρίδου, αναφέρει ότι «η σκέψη μας ήταν να μπορέσουμε να μπούμε στη διαδικασία οργάνωσης ενός τοπικού δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Δράμα. Έτσι, πήραμε την πρωτοβουλία αυτή τον Οκτώβριο, πριν ακόμα πάμε στην Αθήνα στην 1η Συνάντηση του Πανελληνίου Δικτύου, ώστε να βρεθούμε, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο».

Όπως εξηγεί η ίδια, «όταν είχαμε κατεβεί στο 1ο Συνέδριο στην Αθήνα, αναφέραμε ότι υπάρχει η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο στη Δράμα και είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι του Υπ. Πολιτισμού το υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και ενδιαφέρον.

Οπότε μέσα από την όλη διαδικασία, καταφέραμε να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο θα αφορά κατ’ αρχήν να αναπτύξουμε κοινές δράσεις το επόμενο διάστημα που θα προωθήσουν όλα τα στοιχεία που έχουν εγγραφεί, ενώ θα αποτελέσουν μια αφορμή για να ενταχθούν και άλλα στοιχεία. Στόχος είναι και άλλες Κοινότητες και Σύλλογοι να πάρουν την πρωτοβουλία να ενταχθούν σ’ αυτή τη διαδικασία.

Εννοείται ότι ένα τέτοιο δίκτυο είναι πάντα ανοικτό, ώστε όποιος θέλει να μπει μπορεί να το κάνει εφόσον θα έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο και βέβαια δεν είναι δεσμευτικό για κανέναν από τους συμμετέχοντες στη δική του δράση και την αυτονομία του.

Αυτό ήταν το πρώτο που καταφέραμε να κάνουμε και βέβαια να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στην ανάδειξη των στοιχείων αλλά και την καλύτερη τεκμηρίωσή τους τόσο με την επιστημονική κοινότητα. Και σίγουρα τέσσερις μαζί από το να είναι ο καθένας μόνος του είναι καλύτερα».

Με τη σειρά του και μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Παπουτσής, επισημαίνει: «Υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε περαιτέρω με την τεκμηρίωση και την ανάπτυξη των στοιχείων.

Και αυτό για να μην είναι ο καθένας μόνος του, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να έχουμε μια κοινή πορεία. Αυτό έγινε με την Αναπτυξιακή Δράμας, η οποία βλέπει με θετική ματιά τέτοιες συνεργατικές δράσεις και τις χρηματοδοτεί στα πλαίσια του Leader.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια για όλους μας, μια συνέργεια, κάτι που μας συνδέει στο πλαίσιο του Υπ. Πολιτισμού, οι επικείμενες χρηματοδοτήσεις σε σχέση με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομία. Και εμείς πρέπει να έχουμε ένα φορέα, με μια νομική υπόσταση, ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να χρηματοδοτηθούμε».

Ο κ. Παλλικάρης, σημειώνει ότι «στα πλαίσια της συνεργασίας των τεσσάρων συλλόγων που έχουμε ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, ώστε να κινούμαστε ενιαία σε ό,τι έχει σχέση μ’ αυτό. Στο μέλλον  βέβαια θα μπορούν να ενταχθούν και άλλοι Σύλλογοι, εφόσον μπουν στο Εθνικό Ευρετήριο. Μέσα απ’ αυτό θα μπορούμε να έχουμε μια ενιαία προσπάθεια και ανάδειξη για ό,τι μας αφορά. Αυτό βέβαια θα βοηθήσει σημαντικά στην αναγνώρισή τους και μέσα από τους ίδιους τους φορείς μας».