Home > Νέα > Να αποσυρθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ωφελούμενων ΑμεΑ σε ΚΔΑΠ ΜΕΑ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ-Με ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ

Να αποσυρθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ωφελούμενων ΑμεΑ σε ΚΔΑΠ ΜΕΑ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ-Με ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ

Με ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ

Να αποσυρθεί ο υποχρεωτικός

εμβολιασμός ωφελούμενων

ΑμεΑ σε ΚΔΑΠ ΜΕΑ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ είναι γνωστό μέχρι σήμερα, όλοι οι ωφελούμενοι στις διάφορες δομές των Δήμων όπως τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και τα ΚΔΗΦ ΑμεΑ, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτές. Υπάρχει μάλιστα και σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας η οποία προβλέπει τα σχετικά.

Τόσο στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ), όσο και στα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ ΑμεΑ), επιβάλλεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του Covid-19 των ωφελουμένων και αυτό πλέον φαίνεται ότι αποκλείει την πρόσβαση πολλών από αυτά τα άτομα στο να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των δομών αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 27 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ) μέσω τηλεδιάσκεψης, και συζήτησε το παραπάνω θέμα. Στόχος της συζήτησης αυτής, ήταν να ζητηθεί τελικά από το Υπουργείο Εργασίας να αποσυρθεί η σχετική εγκύκλιος, ώστε να μπορούν να επισκέπτονται τις παραπάνω δομές, όλα τα άτομα ΑμεΑ, έστω και αν δεν είναι εμβολιασμένοι, παρουσιάζοντας ένα self test.

Αναλυτικότερα, στη διαδικτυακή συνεδρίαση από τη  Δράμα συμμετείχαν ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου ως μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης και ο δημοτικός σύμβουλος Δράμας κ. Ηλιόπουλος.

Αυτό που γενικά τονίστηκε στη συζήτηση, είναι ότι η ΠΕΔ και γενικά οι δήμαρχοι τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού «ως η μόνη λύση της επιστήμης για την εξάλειψη της πανδημίας και την θωράκιση της δημόσιας υγείας. Στην προκειμένη περίπτωση η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό των παιδιά με αναπηρία, ομάδα ατόμων που ταλαιπωρούνται ήδη με παθήσεις και συνήθως τελούν υπό πολυσύνθετη φαρμακευτική αγωγή. Την ίδια στιγμή τα παιδιά αυτά ελέγχονται 2 φορές την εβδομάδα, όπως προβλέπεται, με self-test στα σχολεία Γενικής Διεύθυνσης όπου φοιτούν, είτε σε δημοτικά γυμναστήρια και κολυμβητήρια».

Όπως τονίστηκε μάλιστα, επιπτώσεις θα υπάρχουν και σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των δομών αυτών δηλ. στο πλεονάζον προσωπικό αλλά και στις δαπάνες τους, τις οποίες οι Δήμοι της χώρας έχουν συμπεριλάβει στους προϋπολογισμούς τους, σύμφωνα με τον αριθμό των vouchers που έχουν διανεμηθεί. Καταλήγοντας, μια τέτοια ενέργεια δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και την πρόσβασή τους σε ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης, φροντίδας και συμμετοχής τους στην κοινωνία.

Κατά τη συζήτηση ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης συμφώνησε ότι τα άτομα ΑΜΕΑ μπορούν να επισκέπτονται τις δομές με self-test και τόνισε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού ως υποχρέωση των πολιτών. Ο δημ. σύμβουλος Δράμας κ. Ηλιόπουλος συμφώνησε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση της επιστήμης για την εξάλειψη νοσημάτων και δεν μπορούν να αποτελέσουν προϊόν εξαναγκασμού. Τόνισε μάλιστα τις ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την αποδόμηση του συστήματος υγείας, τα μέτρα προστασίας στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας αλλά και τα σχολεία και συντάσσεται υπέρ της επιστολής διαμαρτυρίας.

Τέλος, με ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε, η ΠΕΔ ΑΜΘ δηλώνει ότι στηρίζει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού ως τη μόνη λύση αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19 και συντάσσεται με την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν 30 Φορείς από όλη την Ελλάδα στην Υφυπουργό Εργασίας κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, με την οποία ζητείται η απόσυρση της από 31.08.2021 εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας που επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του COVID-19 των ωφελούμενων με αναπηρία σε ΚΔΑΠ ΜΕΑ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ.