Home > νέα > Οι άγονες προκηρύξεις για Παθολόγους στο Νοσοκομείο Δράμας δείχνουν την ανυπαρξία ενδιαφέροντος-Απάντηση στην ΟΕΝΓΕ δίνει η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας

Οι άγονες προκηρύξεις για Παθολόγους στο Νοσοκομείο Δράμας δείχνουν την ανυπαρξία ενδιαφέροντος-Απάντηση στην ΟΕΝΓΕ δίνει η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας

Απάντηση στην ΟΕΝΓΕ δίνει η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας

Οι άγονες προκηρύξεις για Παθολόγους

στο Νοσοκομείο Δράμας δείχνουν

την ανυπαρξία ενδιαφέροντος

Κανονικά διεξάγονται τα μοριακά τεστ για Covid-19

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε έγγραφο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σχετικά με ζητήματα που θέτει για το Νοσοκομείο Δράμας δίνει η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου. Την απάντησή μας μάλιστα αυτή, αποστέλλει στον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κα. Γκάγκα, τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη, στα μέλη της Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ, στους προέδρους των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και στα μέσα ενημέρωσης.

Η κα. Καρατζόγλου κάνει αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στο Νοσοκομείο Δράμας ενώ δίνει και στοιχεία σχετικά με την προσπάθεια προκηρύξεων για προσλήψεις ιατρών, οι οποίες όμως αποβαίνουν άγονες, καθώς όπως φαίνεται δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατρών να έρθουν να υπηρετήσουν στο Νοσοκομείο Δράμας.

Παθολογικό Τμήμα

Αναφορικά με το Παθολογικό Τμήμα, σημειώνει ότι υπάρχουν έντεκα (11) οργανικές θέσεις ιατρών ΕΣΥ Παθολογίας,  στις οποίες σήμερα υπηρετούν τέσσερις (4) ιατροί μετά την παραίτηση μιας επιμελήτριας Β΄ στις 14/9/2020, η οποία αποφάσισε να ιδιωτεύσει και μιας  επιμελήτριας Β΄ που διορίστηκε στο Γ.Ν. Σερρών.

Στο Παθολογικό Τμήμα, υπηρετούν επίσης 2 πνευμονολόγοι και δεκατέσσερις (14) ειδικευόμενοι ιατροί και  υπάρχει πληρότητα στην κάλυψη των οργανικών θέσεων των ειδικευόμενων ιατρών.

Όπως αναφέρεται σχετικά, «το Νοσοκομείο Δράμας εφημερεύει καθημερινά και οι γιατροί του Παθολογικού Τμήματος καλύπτουν τις ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών σε 24ωρη βάση διότι στα ΤΕΠ υπηρετεί ένας γιατρός κλάδου ΕΣΥ Γενικής Ιατρικής και ένας ακόμη Γενικής Ιατρικής  που εφημερεύει. Ακόμη, καλύπτουν τις ανάγκες του  Τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου, του Διαβητολογικού Ιατρείου και του  Τμήματος COVID-19. Να σημειώσουμε ότι κατά κανόνα το Νοσοκομείο μας δεν νοσηλεύει COVID-19 ασθενείς. Νοσηλεύει βραχυχρόνια 1-2 μέρες ύποπτα περιστατικά , έως ότου διακομιστούν σε άλλα Νοσοκομεία».

Το Νοσοκομείο  από το 2016 μέχρι σήμερα έχει προκηρύξει  συνολικά  έντεκα (11)  θέσεις ιατρών ειδικότητας Παθολογίας στον βαθμό του επιμελητή Β΄ και του Διευθυντή από τις οποίες εφτά (7) κατέστησαν άγονες και δύο (2) είναι υπό προκήρυξη (Προκήρυξη έντεκα (11) Θέσεων  μονίμων Ιατρών, εκ των οποίων δύο (2) θέσεις Παθολόγων).

Παθολογικός Τομέας

Δίνοντας αναλυτικότερα στοιχεία, η κα. Καρατζόγλου αναφέρει τις προσπάθειες προκηρύξεων από το 2016 μέχρι σήμερα για πρόσληψη Παθολόγων. Από το 2016 και το 2017 μια θέση Επιμελητή Β΄ βγήκε άγονη και τις δύο φορές, ενώ έγιναν επίσης προκηρύξεις το 2017 εκ νέου, το 2018 δύο φορές. Το 2020 η ίδια προκήρυξη βγήκε και πάλι άγονη. Επίσης έγινε προκήρυξη για μία θέση Διευθυντή το 2020 ενώ προκηρύξεις για δυο θέσεις Επιμελητή Β΄ και Επιμελητή Α΄ το 2021 βγήκαν επίσης άγονες.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη προκήρυξη για μία θέση Επιμελητή Β΄ και μία θέση Επιμελητή Α΄ 2021.

Όπως αναφέρεται, άγονη έχει αποβεί και η Προκήρυξη για θέση Διευθυντή Παθολογίας και επιμ. Α΄ για τα ΤΕΠ με αποτέλεσμα η κάλυψη των ΤΕΠ να γίνεται από τους γιατρούς της Παθολογίας.

KARATZOGLOU (5)

Επικουρικοί ιατροί

Η κα. Καρατζόγλου σημειώνει ακόμα ότι, «έχουν γίνει αιτήματα από την Διοίκηση για πρόσληψη επικουρικών ιατρών, αλλά δεν υπάρχει κανένας ενδιαφερόμενος Παθολόγος στην λίστα των επικουρικών ιατρών της 4ης ΔΥΠΕ. Επίσης, δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για πρόσληψη ειδικού Παθολόγου με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΑΠΥ), ή με σύμβαση (ειδική ) COVID-19. Η κλινική COVID-19 (μόνο για ύποπτα) διαθέτει 10 κλίνες».

Σημειώνει ακόμα η ίδια ότι, μετά από τη 10η Ιανουαρίου 2021 «που το Νοσοκομείο μας δεν νοσηλεύει Covid περιστατικά, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί ικανοποιητικά. Οι Παθολόγοι μας στο ΤΕΠ Π/Θ και ΤΕΠ Covid δεν είναι μόνοι τους, συνεπικουρούνται (έχοντας την απόλυτη εποπτεία και συντονισμό) από τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που εφημερεύουν καθημερινά στα ΤΕΠ.

Πλέον τούτου υπηρετούν και δύο (2) Πνευμονολόγοι και δεκατέσσερις (14) ειδικευόμενοι Παθολόγοι, πολύ έμπειροι ιατροί οι περισσότεροι , δεδομένου ότι είναι  κοντά στην ολοκλήρωση της ειδικότητας τους, άρα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι ειδικοί ιατροί.

Όλοι αυτοί εφημερεύουν κανονικά στο Νοσοκομείο και μαζί με κάθε εφημερεύοντα ειδικό ιατρό, εφημερεύουν και τρεις (3) ειδικευόμενοι. Άλλωστε  όσες φορές εκτιμάται από την Διοίκηση του Γ. Ν. Δράμας και της 4ης ΥΠΕ, ότι υπάρχουν επιβαρυντικές συνθήκες, τότε, παρέχεται συνδρομή , δηλαδή μετακίνηση ιατρών του ΕΣΥ είτε της 4ης ΥΠΕ, είτε άλλων ΥΠΕ για διαστήματα τόσης διάρκειας , όσης απαιτείται από τις εκάστοτε συνθήκες. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, που έχει την πλήρη ευθύνη της ασφαλούς λειτουργίας του, προβαίνει σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου αυτή (η ασφαλής λειτουργία) να επιτευχθεί».

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι τον μήνα Ιούλιο 2021, μετακινήθηκαν προκειμένου να παρέχουν εφημερίες οχτώ (8) Παθολόγοι. Σε ότι αφορά την τροποποίηση –συμπλήρωση των εφημεριών των ιατρών μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2021, στις οποίες προφανώς και συναίνεσαν οι ιατροί και τις εκτέλεσαν κανονικά, έγινε λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών (πανδημία, υποστελέχωση), λόγω του ότι επιτρέπεται σύμφωνα με τον νόμο και λόγω της  ανάγκης ξεκούρασης των ιατρών.

Τον τρέχοντα μήνα (επίσης λόγω αυξημένων αναγκών) και για το διάστημα από 01-10-2021 έως και 20-10-2021 2 (δύο) Δ/ντές ΕΣΥ ειδικότητας παθολογίας μετακινήθηκαν με πλήρη μετακίνηση στο Νοσοκομείο μας, ώστε να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό της Π/Θ κλινικής και της κλινικής υπόπτων περιστατικών covid 19.

Σημειωτέον ότι ο μοναδικός μόνιμος  ιατρός επιμελητής Β΄ Γενικής Ιατρικής του ΤΕΠ Π/Θ, έχει τεθεί σε αναστολή διότι είναι ανεμβολίαστος.

Σ’ ότι δε αφορά τη συνεργασία της Διοίκησης του ΓΝΔ με την υπεύθυνη Διευθύντρια-Συντονίστρια της Π/Θ κλινικής κ.λ.π. (και φυσικά και τους υπόλοιπους ιατρούς της κλινικής), τον Τομεάρχη Π/Θ και τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, αυτή είναι διαρκής, αδιάλειπτη, ουσιαστική και άκρως ρεαλιστική.

Πληρότητα στην Παθολογική

Η κα. Καρατζόγλου δίνει επίσης στοιχεία σχετικά με την πληρότητα της Παθολογική και της κλινικής υπόπτων για COVID ασθενείς –αντίστοιχα, για τον μήνα Σεπτέμβριο στην μεν  πρώτη ήταν κατά μέσο όρο 37 ασθενείς (επί συνολικής δύναμης 52 κλινών), στη δε δεύτερη 14 (επί συνολικής δύναμης 18).

«Από την 27 Ιανουαρίου 2021 με απόφαση του Υ.Υ. το Γ.Ν. Δράμας διακομίζει για νοσηλεία θετικά περιστατικά σε λοίμωξη COVID 19 σε όμορα νοσοκομεία που νοσηλεύουν. Απορίας άξιο είναι το  αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η Διοίκηση αγνοεί θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Νοσοκομείου και τον χαρακτήρα των νοσηλειών σ’ αυτό, όπως και το απολύτως αναληθές γραφόμενο περί δήθεν απειλής περί επίπτωσης σε πειθαρχικό παράπτωμα της δημοσιοποίησης της κρατούσας κατάστασης».

Το παραπάνω σημείο, αναφέρεται ως απάντηση στην στα λεγόμενα της ΟΕΝΓΕ, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί πως δεν είναι απλά δικαίωμα αλλά υποχρέωση προστασίας της δημόσιας υγείας για κάθε γιατρό του ΕΣΥ και πολύ περισσότερο για τους επιστημονικούς υπεύθυνους τμημάτων να δημοσιοποιούν την πραγματικότητα των Νοσοκομείων, εφόσον μάλιστα έχουν ενημερώσει τους αρμόδιους χωρίς ανταπόκριση. Καλούμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου να σταματήσει αμέσως τις απειλές και γενικά όλες τις αυταρχικές ενέργειες φίμωσης των υγειονομικών».

Μοριακοί έλεγχοι

Τέλος, αναφερόμενη στους μοριακούς ελέγχους, κάνει γνωστό ότι, «όταν γίνονται στο εργαστήριο του νοσοκομείου μας τα αποτελέσματα  (πλην Κυριακής) είναι διαθέσιμα αυθημερόν, ενώ στην περίπτωση που δεν είναι επείγοντα (δεν παρουσιάζεται  «εικόνα» λοίμωξης αλλά επιβάλλεται να γίνουν) και γίνονται από εργαστήριο εξωτερικό, είναι διαθέσιμα, είτε αργά την ίδια μέρα, είτε την επομένη (σε εργάσιμες)».