Home > Πρώτο Θέμα > Να ενισχυθούν οικονομικά οι φιλοζωικοί σύλλογοι για τη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων-Η εθελόντρια και πρόεδρος Φίλων των Ζώων Δράμας κα. Μέγα μιλάει στον «Π.Τ.»

Να ενισχυθούν οικονομικά οι φιλοζωικοί σύλλογοι για τη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων-Η εθελόντρια και πρόεδρος Φίλων των Ζώων Δράμας κα. Μέγα μιλάει στον «Π.Τ.»

Η εθελόντρια και πρόεδρος Φίλων των Ζώων Δράμας κα. Μέγα μιλάει στον «Π.Τ.»

Να ενισχυθούν οικονομικά

οι φιλοζωικοί σύλλογοι για

τη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων

«Οι εθελοντές θα συνεχίσουμε να τραβάμε το κουπί και κανένας άλλος»

«Στα θετικά η μείωση του δεσίματος του ζώου για δύο ώρες… αν και θα έπρεπε να καταργηθεί»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ γράφαμε και στο χθεσινό μας φύλλο, ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή των Ελλήνων, το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, αλλά και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Πρόκειται για το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, το πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ».

Στο χθεσινό μας φύλλο, μεταφέραμε τις απόψεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, αλλά και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας, όπου οι πρόεδροί τους κ.κ. Ελευθεριάδης και Κιτσουκάκης, μας μετέφεραν τις ανησυχίες τους για το πώς μπορούν να εξελιχθούν οι καταστάσεις για τα ζώα τους.

Σήμερα, ο «Πρωινός Τύπος» μιλάει με την κα. Δέσποινα Μέγα, εθελόντρια και πρόεδρο των Φίλων των Ζώων Δράμας, η οποία σε γενικό πλαίσιο επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε καλό δρόμο, παρ’ όλα αυτά εκφράζει τις ανησυχίες της για το κατά πόσο μπορεί αυτό να προχωρήσει στην πράξη.

Όπως σημειώνει αρχικά, «ασκήθηκαν τρομακτικές πιέσεις και έγινε ένας τρομακτικός πόλεμος και έγιναν πράγματα τα οποία δεν φανταζόμασταν ότι θα δούμε ποτέ εμείς οι φιλόζωοι. Είδαμε να παίζεται ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι χρημάτων και κέρδους επάνω στα ζώα. Γιατί όλοι ξαφνικά «κάηκαν» οι φορείς για το καλό των ζώων… Εν πάση περιπτώσει, πέρασε η φουρτούνα, έμεινε ένας καινούριος νόμος».

Όπως σημειώνει επίσης, «έχει αρκετές διαφορετικές θέσεις από τον προηγούμενο, πλέον ότι έχει σχέση με την υγεία του ζώου ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών με την επίβλεψη της Γενικής Κτηνιατρικής του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή και το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης έχει το ρόλο του ως προς την υγεία των ζώων».

Σύσταση Εθνικού Μητρώου Ζώων

Αναφερόμενη στα βασικότερα ζητήματα που προβλέπει το νομοσχέδιο, σημειώνει ότι «προβλέπει τη σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Ζώων, όπου θα καταγράφονται όλα τα ιδιόκτητα ζώα, αλλά και όλα τα αδέσποτα σε ένα Εθνικό Μητρώο Ζώων. Ο ιδιοκτήτης δηλαδή θα είναι υποχρεωμένος να καταγράψει το ζώο του σ’ αυτό».

Αναφερόμενη στο θέμα των αδέσποτων, τονίζει ότι «προβλέπεται επίσης η δημιουργία μιας πανελλήνια πλατφόρμας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Από εδώ και πέρα, όλα τα αδέσποτα θα αναρτώνται για υιοθεσία σε έναν υπερσύνδεσμο του Υπουργείου. Σ’ αυτό εμείς οι εθελοντές έχουμε ένα μεγάλο προβληματισμό. Για παράδειγμα στέλνει κάποιος ένα μήνυμα στη σελίδα τη δική μας, να το αναρτήσουμε για υιοθεσία. Ένα κουτάβι για παράδειγμα. Το θέμα είναι όμως, ποιος θα ανεβάσει αυτό το ζώο για υιοθεσία στον υπερσύνδεσμο; Είναι ένα ζήτημα εδώ για το ποιος θα κάνει την ανάρτηση αυτή στον υπερσύνδεσμο. Οι εθελοντές που δεν προλαβαίνουμε; Αυτός που ζητάει την υιοθεσία; Εδώ υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία σ’ αυτό».

Όπως διευκρινίζει η κα. Μέγα, «τα μηνύματα του είδους για υιοθεσίες είναι πάρα πολλά καθημερινά. Οπότε φοβόμαστε τι θα γίνει στη συνέχεια μ’ αυτή την κατάσταση και εδώ θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, όπως τι θα χρειάζεται για να ανεβάσουμε στον υπερσύνδεσμο μια τέτοια ανάρτηση».

Οι εθελοντές τραβάνε το κουπί

«Εδώ έχουμε έναν φόβο κι αυτό θα φανεί στην πορεία», λέει η κα. Μέγα, «αν τελικά θα μείνει φόβος ή θα ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση. Θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στους εθελοντές. Και να σας πω και κάτι, το κέντρο που δουλεύει για τα αδέσποτα παραμένουν οι φιλοζωικοί και οι εθελοντές. Εμείς θα συνεχίσουμε να τραβάμε το κουπί και κανένας άλλος. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

KANTH 5

Χωρίς τα απαραίτητα καταφύγια οι Δήμοι

Σε ένα άλλο σημείο ο νόμος περιγράφει ότι, όταν ένας ιδιοκτήτης έχει ένα σκυλί και δεν το θέλει, θα αναρτάται στον υπερσύνδεσμο για υιοθεσία και αν δεν υιοθετηθεί το σκυλί θα πρέπει να το παραδώσει στο Δήμο. Ερωτώμενη σχετικά, η κα. Μέγα απαντά: «Και για να το παραδώσει στο Δήμο, θα πρέπει να καταβάλει ένα χρηματικό αντίτιμο 300 ευρώ. Εδώ υπάρχει ένα θετικό σημείο. Αυτός που θα παραδώσει το σκυλί του στο Δήμο, δεν θα μπορεί για τα επόμενα τρία χρόνια να πάρει άλλο σκυλί».

Αναφέρεται όμως και σε ένα αρνητικό σημείο: «Έστω ότι ο Δήμος πήρε το σκυλί και πλήρωσε ο ιδιοκτήτες και 300 ευρώ. Που θα βάλει το σκυλί ο Δήμος; Σε καταφύγια που δεν υπάρχουν; Η υπόθεση σταματάει εκεί», λέει και συνεχίζει: «Όλα αυτά είναι πολύ καλά γραμμένα. Και θα ήταν πολύ καλά, αν ήμασταν μια ευρωπαϊκή χώρα στις προδιαγραφές αντιμετώπισης των αδέσποτων. Αυτά στέκονται σε άλλες χώρες. Πού θα πάνε; Στο Κυνοκομείο της Δράμας που δεν χωράνε άλλα; Στο Κυνοκομείο Προσοτσάνης που δεν υπάρχει;»

Το δέσιμο του σκύλου

Ένα μεγάλο και ενδιαφέρον σημείο είναι το δέσιμο του σκύλου. Στο σημείο αυτό, η κα. Μέγα επισημαίνει: «Εμάς μας ενδιαφέρει πολύ αυτό το ζήτημα. Ποτέ δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της κακοποίησης του ζώου. Όταν καλούσαμε αστυνομία, μας έλεγε ο ιδιώτης ότι το βγάζει κάθε βράδυ αλλά δεν τον βλέπουμε. Ξέραμε ότι το ζώο ήταν μόνιμα δεμένο αλλά δεν ενδιαφερόταν κανείς».

Στο νέο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι το δέσιμο του ζώου επιτρέπεται μόνο για δύο ώρες την ημέρα. «Για εμάς, κανονικά δεν έπρεπε να δένεται καθόλου ο σκύλος. Όταν πάρεις έναν σκύλο, δεν υφίσταται αν το δέσεις ή όχι. Θα πάρεις μόνο αν έχεις προδιαγραφές ώστε το ζώο να μπορεί να έχει ευζωία. Στην Γερμανία για παράδειγμα, δεν υπάρχει πουθενά δέσιμο. Ή έχεις προδιαγραφές ως οικογένεια να το πάρεις, ή δεν παίρνεις καθόλου. Το δέσιμο του σκύλου για δύο ώρες, είναι ένα καλό βήμα. Γιατί οι δύο ώρες μπορούν να ελεγχθούν αρκεί να υπάρχει καλή βούληση από την αστυνομία και καλή θέληση. Και μάλιστα λέει εδώ ο νέος νόμος, ότι, αν δεν υπάρχει φραγή, μπορεί να γίνει και χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράκτη. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Αν και το δέσιμο δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου».

Στειρώσεις και ελλιπείς έλεγχοι

Όσον αφορά το ζήτημα των στειρώσεων, η κα. Μέγα επισημαίνει ότι, «στη θεωρία φαίνεται να είναι καλό, αλλά έκαναν κάτι μεσοβέζικο για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Τελικά, λέει είτε θα το στειρώσεις, είτε θα δώσεις δείγμα γενετικού υλικού. Βέβαια μιλάμε τώρα ότι θα χρειαστούν και 2 με 3 εκατ. ευρώ για να γίνει αυτό το εργαστήριο. Και πολλοί είναι εκείνοι που αντιδρούν και λένε: εγώ έχω στειρωμένο το ζώο μου, γιατί να στηρίξω ένα τέτοιο εργαστήρι;»

adespota

Στο σημείο αυτό η κα. Μέγα εκφράζει τις ανησυχίες της: «Εδώ έχουμε ένα θέμα. Πώς θα το κάνουμε δεν ξέρω. Και πώς θα ελεγχθούν όλα αυτά και από ποιους; Εδώ δεν έχει βγει ποτέ η Δημοτική Αστυνομία να ελέγξει αν έχουν μικροτσιπ τα ζώα. Εδώ θα γίνει στ’ αλήθεια χαμός! Ένας νόμος όταν γίνεται θα πρέπει να υπάρχει και ο ανάλογος έλεγχος. Που δεν είναι κακός».

Οι βοσκοί

Όσον αφορά το ζήτημα των βοσκών, η ίδια λέει: «Λένε ότι ο βοσκός με τα τόσα σκυλιά που έχει, θα πρέπει να δώσει γενετικό υλικό … λένε τώρα με τα τόσα ζώα ανεξέλεγκτα στο βουνό, χωρίς όμως να πληρώνει, επειδή είναι ζώα εργασίας. Γιατί να μην πληρώνει και γιατί να τα πληρώσουμε εμείς; Όταν είναι ζώα εργασίας, οφείλεις να πληρώνεις και να τα έχεις καλά. Στείρωσέ τα, κράτα τέσσερα ζώα και πλήρωσέ τα. Γιατί να εξαιρούνται δηλαδή;»

Ζωολογικοί κήποι

Ένα άλλο αρνητικό που επισημαίνει, είναι ότι διατηρούνται ζώα σε ζωολογικούς κήπους, σε εκθέσεις και ενυδρεία. «Εδώ έπρεπε να γίνει κάτι. Τα ζώα δεν είναι για ζωολογικούς κήπους, τα ζώα είναι για το φυσικό τους περιβάλλον. Τώρα τα ζώα αυτά ζουν σε κλωβούς και άλλους χώρους».

Καταφύγια στους Δήμους

Ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία του νομοσχεδίου, είναι ότι δεν υποχρεώνονται οι Δήμοι να κάνουν καταφύγια. «Όταν μου βάζεις όλα αυτά, τα οποία αν τηρηθούν θα γίνει η αλλαγή, αλλά αν δεν επιβάλεις στο Δήμο να κάνει καταφύγιο, θα αποτύχεις παταγωδώς. Με μεσοβέζικες λύσεις αυτά δεν τηρούνται. Σας είπα το παράδειγμα του ιδιοκτήτη. Θα πληρώσει 300 ευρώ θα το πάει στο Δήμο. Τι θα το κάνει ο Δήμος; Αυτά δεν γίνονται. Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό. Αυτή την ώρα το κράτος δίνει 300 ευρώ στους Δήμους, παρακαλάει το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνουν καταφύγια, και οι Δήμοι δεν θέλουν α αναλάβουν την ευθύνη αυτή. Για ποιο λόγο; Πώς θα κάνεις όλο αυτό το έργο χωρίς καταφύγιο;»

Μεγάλα συμφέροντα

Μετά απ’ όλα αυτά, η κα. Μέγα τονίζει χαρακτηριστικά: «Εδώ διαπιστώσαμε ότι παίζονται μεγάλα συμφέροντα. Οι κυνηγοί, οι εκτροφείς, όλοι τους. Ξέρουμε καλά ότι οι κυνηγοί για παράδειγμα τα πουλάνε τα κουτάβια. Δεν τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος. Και αν το σκυλί αποδειχθεί φοβικό στους πρώτους έξι μήνες το πετάνε στο βουνό».

Ο ρόλος των φιλοζωικών

Αναφερόμενη στο ζήτημα των φιλοζωικών οργανώσεων, η κα. Μέγα λέει ότι, «στους συλλόγους δίνεται ένας βαρύς ρόλος. Διότι φαίνεται ότι οι Δήμοι πρέπει να συνεργάζονται με πρωτόκολλο συνεργασίας με τα φιλοζωικά σωματεία. Στην αρχή είχαν πει ότι κανείς σύλλογος δεν μπορεί να πάρει ζώο αν δεν έχει καταφύγιο, αλλά αναιρέθηκε τελικά. Αυτό είναι ουαί και αλίμονο για εμάς! Πόσα επίσημα καταφύγια υπάρχουν;»

Η κα. Μέγα τονίζει εδώ ότι, «ο ρόλος μας είναι μεγάλος και κατά την άποψή μου οι φιλοζωικοί θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται από το κράτος. Τα φιλοζωικά σωματεία είναι νομικά πρόσωπα, έχουν ΑΦΜ και θα πρέπει να μας χρηματοδοτούν για καταφύγια. Χρηματοδοτούν τους Δήμους οι οποίοι δεν κάνουν καταφύγια και στο τέλος μαζεύουμε εμείς ζώα στα σπίτια και τις αυλές μας».

Καταλήγοντας η ίδια σημειώνει ότι «μ’ αυτή τη νομοθεσία γίνονται βήματα μπροστά. Αλλά δεν τηρηθεί θα έχουμε πολλά περισσότερα προβλήματα από το 2012, γιατί είναι πιο περίπλοκη η νομοθεσία σήμερα».