Home > νέα > Να μην χρησιμοποιηθεί πουθενά η λέξη Μακεδονία και να εξαλειφτούν οι αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων

Να μην χρησιμοποιηθεί πουθενά η λέξη Μακεδονία και να εξαλειφτούν οι αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για τη Μακεδονία

Να μην χρησιμοποιηθεί πουθενά η λέξη

Μακεδονία και να εξαλειφτούν

οι αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων

Δεν ψήφισε ο Γ. Στεφανίδης – Ψήφισε αλλά στηρίζει σύνθετη ονομασία ο κ. Χρυσοχοΐδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΧΩΡΙΣ ΟΜΟΦΩΝΙΑ πέρασε τελικά το ψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας το βράδυ της Τετάρτης 24 Ιανουαρίου 2018. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η δημοτική αρχή δια του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Σολάκη κατέβασε ένα σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο τελικά υιοθετήθηκε από όλες τις παρατάξεις.

Μόνη διαφωνία υπήρξε αυτή του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (πρόσκειται στο ΚΚΕ), κ. Γιάννη Στεφανίδη, ο οποίος έκανε πολιτική ανάλυση για το θέμα. Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα τα κόμματα χρησιμοποιούν το ζήτημα αυτό για δημαγωγικούς λόγους και ότι σε γεωπολιτικό επίπεδο, η Ευρωατλαντική συμμαχία πρέπει να ολοκληρωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Τέλος, ζήτησε και έγινε, η ψηφοφορία να είναι ονομαστική «για τον ιστορικό του μέλλοντος».

Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, ναι μεν υπερψήφισε το ψήφισμα, διαφοροποίησε όμως τη θέση του ότι στηρίζει σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό. Υποστήριξε επίσης ότι ουσιαστικά το θέμα έχει τελειώσει – σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο – και ότι σημασία έχει να εξαλειφθούν οι αλυτρωτικές βλέψεις από το Σύνταγμα των Σκοπίων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο επικεφαλής της «Πόλης+Ζωής» κ. Μλεκάνης, τόνισε ότι υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων και ότι κατέληξαν με συμφωνία στο τελικό κείμενο.

Ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, ψήφισε μεν, διαφώνησε όμως σε ορισμένα σημεία, ενώ κατέθεσε δικό του κείμενο το οποίο ζήτησε να συζητηθεί. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι απαραίτητο σημείο είναι η «αναθεώρηση του Συντάγματος (σ.σ. των Σκοπίων), η αλλαγή της ιθαγένειας και των επισήμων σχολικών βιβλίων κτλ, ενώ ταυτόχρονα από την ελληνική πλευρά να προχωρήσουμε σε οικονομικές και πολιτικές ανταποδώσεις».

Η μόνη διόρθωση που έγινε τελικά στο αρχικό κείμενο, ήταν μια λέξη. Στο σημείο που μιλούσε: «ως λαός επιδεικνύουμε απόλυτη εθνική ενότητα», έγινε τελικά «ως λαός επιδεικνύουμε αναγκαία εθνική ενότητα».

 

Το ψήφισμα

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι το παρακάτω:

[Το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας, ανησυχώντας για τις εξελίξεις  και θέλοντας να εκφράσει τη βούληση των Δραμινών  ενόψει της συζήτησης που διεξάγεται με ευθύνη του ΟΗΕ για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων,  αποφάσισε σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος.

Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ως λαός επιδεικνύουμε αναγκαία εθνική ενότητα όταν η πατρίδα μας  χρειάζεται.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι και σήμερα, που για μία ακόμη φορά έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μείζον εθνικό θέμα, είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν και να το αντιμετωπίσουμε με ενότητα και ομοψυχία. Τότε και μόνο τότε θα διασφαλίσουμε με επιτυχία το καλύτερο για το έθνος μας αποτέλεσμα.

Οι Δραμινοί δηλώνουμε με απόλυτη σαφήνεια ότι επιθυμούμε την  λύση του προβλήματος της ονομασίας  των Σκοπίων, η οποία θα είναι χρήσιμη και ωφέλιμη και για τη χώρα μας και για τις υπόλοιπες Βαλκανικές  χώρες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αποδεκτή κάθε λύση.

Συγκεκριμένα:

1.Δεν επιθυμούμε , για πάντα  και παντού η λέξη Μακεδονία ή παραγωγό της να χρησιμοποιείται στην ονομασία  του κράτους των Σκοπίων.

2.Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του θέματος της ονομασίας, αν δε συνοδεύεται από την πλήρη εξάλειψη των αλυτρωτικών  βλέψεων όπως διατυπώνονται  στο Σύνταγμα και στα επίσημα έγγραφα του κράτους των Σκοπίων.

3.Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η λέξη Μακεδονία για να προσδιορίσει την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα των  κατοίκων του κράτους των Σκοπίων.

Σήμερα, και ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές  δυνάμεις της χώρας, να αφουγκραστεί την πραγματική βούληση του λαού και τα μηνύματα από τις μαζικές λαϊκές  εκδηλώσεις , να λάβει υπόψη της  τις διεθνείς εξελίξεις και τη  θέση της χώρας στην Ευρώπη και τον κόσμο και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της χώρας και στις επόμενες γενιές, να λάβει μια απόφαση που θα μας πείθει για την ορθότητά της και θα μας κάνει εθνικά υπερήφανους.]