Home > νέα > Νευροκόπι και Προσοτσάνη σε θέσεις μάχης για παγετό και χιονοπτώσεις !

Νευροκόπι και Προσοτσάνη σε θέσεις μάχης για παγετό και χιονοπτώσεις !

Έτοιμοι οι Δήμοι της Π.Ε. Δράμας για αποχιονισμούς και πλημμύρες

Νευροκόπι και Προσοτσάνη

σε θέσεις μάχης για παγετό

και χιονοπτώσεις!

– Προχωράει ο διαγωνισμός για αποχιονισμό στο Δήμο Δράμας

– Χωρίς χειριστές ο Δήμος Παρανεστίου ενώ έχει το Δοξάτο

– Μισθωμένα τρακτέρ αποχιονίζουν τα χωριά του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΑΝ ο φετινός χειμώνας είναι ήπιος ή βαρύς, μένει να αποδειχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη, όπως είναι γνωστό, στην περιοχή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου έχουν ξεκινήσει οι χιονοπτώσεις, ενώ προ ημερών έκλεισαν για μια μέρα τα σχολεία της περιοχής, εξαιτίας παγετού.

Αν και σε γενικότερα πλαίσια, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα με τις χιονοπτώσεις και τις πλημμύρες κατά την χειμερινή περίοδο, εντούτοις ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ένα τέτοιο παράδειγμα, ήταν ο χειμώνας του 2016, όταν για πολλές μέρες, ολόκληρος ο Νομός Δράμας, ακόμα και τα πεδινά, είχαν καλυφθεί από χιόνια. Εκεί δοκιμάστηκε ολόκληρος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, τόσο της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων Δράμας, όσο και της ίδιας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Στη μεγάλη ανάγκη των ημερών εκείνων μάλιστα, είχε κληθεί να βοηθήσει και ο Ελληνικός Στρατός, τόσο με τα μηχανήματα έργου που διαθέτει, αλλά και με τους ίδιους τους στρατιώτες και άλλο προσωπικό του.

Άσχημα τα νέα;

Σε γενικότερο επίπεδο πάντως, αλλά και από ότι διαφάνηκε από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), που έγινε στην Π.Ε. Δράμας στις 30 Νοεμβρίου, τα πράγματα μάλλον δεν είναι καλά. Αυτό, τουλάχιστον όσον αφορά κάποιες λεπτομέρειες στην όλη διαχείριση κρίσεων του είδους. Αλλά όπως λένε, η επιτυχία κρίνεται στις λεπτομέρειες!

Τα προβλήματα που ακούστηκαν είναι πολλά και ένα από αυτά, είναι η έλλειψη χειριστών των μηχανημάτων όπως αλατιέρες, αποχιονιστικά, γκρέιτερ κτλ., και αναγκαστικά θα πρέπει να γίνονται συμβάσεις με ιδιώτες. Όμως το πρόβλημα είναι ότι οι ιδιώτες δεν πληρώνονται πάντα, ενώ όταν τα τιμολόγια φτάνουν στον οικονομικό Επίτροπο, τότε κόβονται και μένουν απλήρωτοι! Σε σημείο, να φτάνουν οι αρμόδιοι παράγοντες των Δήμων, να παρακαλάνε ιδιώτες μέσα στα μεσάνυχτα να βγουν στο δρόμο με χιόνια και παγετό να αποχιονίσουν!!!

Σε δηλώσεις του τότε στα μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, τόνισε ιδιαίτερα ότι «η πολιτεία κωφεύει», επισημαίνοντας ότι «εδώ και 3 χρόνια στέλνουμε επίσημα έγγραφα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια αλλά και στο Υπουργείο, ότι θέλουμε στελέχη για να μπορούν να χειριστούν τα μηχανήματα, τα γκρέιτερ, τα αποχιονιστικά και η πολιτεία κωφεύει».

ekxionistika

Η ετοιμότητα των Δήμων Π.Ε. Δράμας

Στο Δήμο Δράμας

Για το Δήμο Δράμας, μας μίλησε ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και Καθαριότητας κ. Ρεμόντης. Όπως επεσήμανε, ο Δήμος έχει τα μηχανήματά του σε ετοιμότητα, ενώ έχει ήδη προβεί σε διενέργεια διαγωνισμού, για το έργο του εκχιονισμού και της αποπαγοποίησης στην περιοχή του Δήμου για το διάστημα μέχρι και τον Απρίλιου του 2019. Θα πρέπει να πούμε ότι, μόλις στις 10 Δεκεμβρίου πέρασε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας η αξιολόγηση των προσφορών του διαγωνισμού.

Όπως τόνισε στον «Π.Τ.» ο κ. Ρεμόντης, ο Δήμος Δράμας έχει ήδη προμηθευτεί τις ανάλογες ποσότητες αλατιού, τις οποίες από εβδομάδα θα μοιράσει στα σχολεία και σε κάποιες περιοχές προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα του πάγου.

Νευροκόπι: σχέδιο χωρίς κενά!

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Γιαννόπουλος, σημείωσε ότι ο Δήμος «έχει σχέδιο αποχιονισμού το οποίο εφαρμόζουμε κάθε χρόνο και δεν παρουσιάζει κενά. Καλύπτουμε ακόμα τα κενά και των άλλων υπηρεσιών σε πολλά σημεία. Το δίκτυο όμως είναι ατέλειωτο. Είναι το εθνικό δίκτυο που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, Δράμα – Εξοχή και το επαρχιακό δίκτυο που και αυτό είναι επίσης αρμοδιότητα της Περιφέρειας, όπως Νευροκόπι – Ποταμοί, Νευροκόπι – Βαθύτοπο, Νευροκόπι – Βροντού και τα υπόλοιπα είναι στο δημοτικό δίκτυο, αυτό που είναι κυρίως μέσα στον αστικό ιστό του κάθε χωριού».

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος, ο Δήμος έχει «μισθωμένα μηχανήματα, κυρίως τρακτέρ, τα οποία φέρουν τη λεπίδα του αποχιονισμού σε κάθε χωριό. Με τους ανθρώπους αυτούς έχουμε υπογράψει συμβάσεις και ο καθένας καθαρίζει στο χωριό και γύρω από το χωριό του, καθώς και τους δρόμους που αφορούν τις κτηνοτροφικές μονάδες κτλ. Έτσι ολοκληρώνεται αυτό χωρίς πολλές φασαρίες, ενώ ο Δήμος έχει τις αλατιέρες και ρίχνει το αλάτι».

Όσον αφορά το ζήτημα της πληρωμής των ανθρώπων αυτών, κάτι που είχε αναφέρει και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νευροκοπίου στο ΣΟΠΠ της Π.Ε. Δράμας, ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνει ότι όντως υπάρχει μια δυσκολία στις πληρωμές: «Είναι δύσκολο να αποτιμηθεί το έργο του αποχιονισμού, δεν υπάρχει αμφιβολία σ’ αυτό. Θα πρέπει να ξυπνάς τον άλλο στις 3 το πρωί να πάει να αποχιονίσει και να του πεις, πάρε και 30 ευρώ! Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, με μείον 10 με μείον 5 βαθμούς! Έχει καθοριστεί ένα τιμολόγιο από την Περιφέρεια και γύρω απ’ αυτό κινούμαστε κι εμείς».

Παρανέστι: Χωρίς χειριστές μηχανημάτων

Το πρόβλημα με το Δήμο Παρανεστίου, είναι κυρίως το ότι δεν διαθέτει χειριστές, επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η δήμαρχος κα. Σωτηριάδου. Όπως τονίζει η ίδια, «έχουμε προμηθευτεί το αλάτι, υπάρχει το ανάλογο μηχάνημα, όμως όπως και σε άλλους Δήμους και στην Περιφέρεια, υπάρχει έλλειμμα χειριστών. Επομένως, χρησιμοποιούμε εξωτερικά συνεργεία με τα δικά μας μηχανήματα και κάνουμε αναθέσεις έργου σε ιδιώτες».

Όπως σημειώνει επίσης, «έχουν ήδη καθαριστεί όλα τα σχετικά φρεάτια και εκκρεμεί ο καθαρισμός των ρεμάτων, τα οποία έχουν πλέον μεταφερθεί στην Περιφέρεια, ενώ μέχρι πριν ήταν στην ευθύνη των Δήμων. Τώρα οι Δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν για να καθαριστούν τα ρέματα, είναι μη νόμιμη η δαπάνη αυτή πλέον για μας και πρέπει να το αναλάβουν οι Περιφέρειες. Εκεί έχουμε κάποια θέματα που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν!»

Δοξάτο: Σε καλή ετοιμότητα

Σε αντίθεση με το Δήμο Παρανεστίου, ο Δήμος Δοξάτου φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους χειριστές, καθώς μάλιστα έχει και δανείζει και στην Περιφέρεια όταν χρειαστεί! Αυτό επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, ενημερώνοντάς μας, μάλιστα, ότι την περασμένη βδομάδα συνεδρίασε και το ΣΟΠΠ του Δήμου Δοξάτου.

«Η συνεδρίαση του ΣΟΠΠ έγινε με την παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου Δοξάτο, τον ΤΟΕΒ, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και άλλων. Συζητήθηκε η ετοιμότητα του Δήμου σε περιπτώσεις πλημμυρών, χιονόπτωσης αλλά και παγετού, ενώ είδαμε και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, αλλά και την Περιφέρεια».

Σημαντική προσφορά θα είναι η διόρθωση ενός ερπιστριοφόρου οχήματος που έχει η Πυροσβεστική και έγινε μάχιμο τώρα, είπε ιδιαίτερα ο κ. Δαλακάκης.

Τόνισε ακόμα ο ίδιος, ότι «θα πρέπει να γίνει μια αναμόρφωση στην προϋπολογισμό, προκειμένου να προμηθευτούμε ακόμα περισσότερες ποσότητες άλατος, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε έρθει σε συνεννόηση με την Π.Ε. Δράμας, η οποία διαθέτει αρκετές ποσότητες άλατος, αν βρεθούμε σε κατάσταση ανάγκης να μπορεί να μας προμηθεύσει. Εξάλλου έχουμε καλή συνεργασία. Κάνουν προγραμματικές συμβάσεις και τους δίνουμε εμείς χειριστές. Εμείς έχουμε χειριστές στο Δήμο».

Σημείωσε τέλος ο κ. Δαλακάκης ότι, «ο Δήμος έχει ένα καινούριο πολυμηχάνημα, το οποίο έχουμε προμηθευτεί από τον ΤΑΡ, κόβει χόρτα, αλλά έχει και μαχαίρι για χόρτα και άλλες δουλειές. Εκείνο χρειάζεται χειριστή και επειδή η Περιφέρεια δεν έχει, τον απασχολούμε σε όλο το Νομό».

Προσοτσάνη: Χωρίς αναθέσεις έργου!

Σύμφωνα με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Λύσσελη, ο Δήμος του είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ δεν προβαίνει σε αναθέσεις, καθώς έχει όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσει παγετό και χιονοπτώσεις!

Όπως εξήγησε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Λύσσελης, «έχουμε πολύ καλές προμήθειες σε αλάτι, έχουμε μηχανήματα, γκρέιτερ, JCB και εκχιονιστικό μηχάνημα, ενώ σε όλα τα σχολεία έχουμε ήδη μοιράσει τις απαραίτητες ποσότητες αλατιού. Στα καίρια σημεία υπάρχει προσοχή και ετοιμότητα και συντονισμός με τους προέδρους ειδικά των ορεινών χωριών. Υπάρχει πάντα έτοιμο συνεργείο του Δήμου να αντιδράσει αναλόγως».

Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, ο κ. Λύσσελης είπε ότι «ο Δήμος δεν κάνει μισθώσεις με ιδιώτες, παρά μόνο το 2016 στη μεγάλη χιονόπτωση όταν δεν επαρκούσαν τα μηχανήματά του».